Plazma vs LCD

Och mój słodki, ach mój piękny pierdolniku.

Moderatorzy: Hal, GM

Postprzez Gac666xx » Pt lut 20, 09 14:35

Wiadomo, co kto potrzebuje. U mnie wystarczylby 22" monitor do grania i oglądania filmów nawet w kilka osób, bo mam małe mieszkanie.
What the frag ya lookin' at huh?
Gac666xx
Big Boss

Postprzez Sylvan Wielki » So lut 21, 09 15:58

Kolejne obniżki cen. Panasonic 32" HDredy za ok 1k.
Obrazek
Sylvan Wielki
Mniejsza połówka "Myth busted"

Postprzez zenzifreak » So lut 21, 09 17:31

Ja np mam tv 42 cele i do tej przekątnej sie przyzwyczaiłem.nie wyobrażam sobie teraz zmiany na mniejszy choćbym miał na niego patrzec z 1m.hehe.Inna sprawa ,że kupiłem niezbyt polecany model LG6000 w ślepo.Mam z nim mały problem, otuż przy dynamicznym ruchu kamery np w grach tpp przy obrysie postaci pojawiają się dziwne zamazy, których w innych tv nigdy nie widziałem.Czy ktoś może wiedzieć czy jest to wada tego modelu czy może zepsutej matrycy?

[ Dodano: Sob Lut 21, 09 16:33 ]
Prosze o jakąś odpowiedż bo bardzo mnie to mierzi.
zenzifreak
Inkarnacja VR

Postprzez SincoderFX » Pn lut 23, 09 14:55

Najprawdopodobniej chodzi Ci o czas reakcji matrycy. To normalka, there's no need to be nervous. Najbardziej widać to na małych rozdzielczościach.
Ostatnio edytowano Pn lut 23, 09 21:42 przez SincoderFX, łącznie edytowano 1 raz
SincoderFX
Pyro Bison

Postprzez Operator » Pn lut 23, 09 16:08

Sylvan Wielki napisał(a):Panasonic 32" HDredy za ok 1k.
Przez chwilę była taka promocja: Samsung 42" za 600 złych.
Operator
Laughing Octopus

Gram: USOSweb

Postprzez Gac666xx » Pn lut 23, 09 18:17

SincoderFX napisał(a):Najprawdopodobniej chodzi Ci o czas reakcji matrycy. To normalka, there's no need to be nervice. Najbardziej widać to na małych rozdzielczościach.

Nervice to ja zaraz dostane :P. Nie kalecz angielskiego, pisze się nervous.
Gac666xx
Big Boss

Postprzez SincoderFX » Pn lut 23, 09 21:43

Kurde faktycznie, sam nie wierzę w to co napisałem hehe. Widać czasy kiedy miałem maturę z anglika zaliczoną na maks minęły już bezpowrotnie;)
SincoderFX
Pyro Bison

Postprzez SALADYN » Cz mar 19, 09 22:51

A jak będzie wyglądał dajmy na to MGS3 na LCD Full HD ???
SALADYN
I was made to fight. I AM a gun

Postprzez Kazuun » Cz mar 19, 09 23:05

Nie wiem, ale bankowo brzydziej niż na CRT. Odpaliłem na HD Ready i... AUA, moje oczy !!
Mr Oogie Boogie says there's trouble close at hand
You better pay attention now, cause I'm the Boogie Man
And if you aren't shakin' there's something very wrong
Cause this may be the last time you hear the Boogie song
Kazuun
The End

Postprzez Gillian » Pt mar 20, 09 00:26

Jak kupisz sobie kabel komponentowy to już dużo lepiej.
No i fHD vs HDr nie zrobi takiej różnicy...
Gillian
Uber Big Boss

Postprzez ivanesca » Pt mar 20, 09 00:33

Oj zdecydowanie gorzej niż na CRT!! Strasznie się to ogląda!
Never fear shadows, for shadows only mean there is a light shining somewhere near by.
ivanesca
Red Blaster

Postprzez Gillian » Pt mar 20, 09 00:38

No i wiadomo, że na LCD wygląda paskudniej niż na plaźmie.
Gillian
Uber Big Boss

Postprzez Gac666xx » Pt mar 20, 09 00:39

Głównie dlatego, że CRT nie jest tak wyraźny i lepiej skaluje rozdzielczość obrazu. W CRT mamy duplikowanie pixeli, przez co na małym ekranie pikselizacja nie przeszkadza, ale na dużym widać ją gołym okiem.

Wystarczy dla porównania odpalić grę na emulatorze w okienku w natywnej rozdzielczości i w powiedzmy pełnym ekranie (1280x1024) czy podobnej i widać jak sztucznie będzie rozciągnięte. Z Tv i LCD jest praktycznie tak samo.
Gac666xx
Big Boss

Postprzez Gac666xx » Pt mar 20, 09 00:54

Głównie dlatego, że CRT nie jest tak wyraźny i lepiej skaluje rozdzielczość obrazu. W CRT mamy duplikowanie pixeli, przez co na małym ekranie pikselizacja nie przeszkadza, ale na dużym widać ją gołym okiem.

Wystarczy dla porównania odpalić grę na emulatorze w okienku w natywnej rozdzielczości i w powiedzmy pełnym ekranie (1280x1024) czy podobnej i widać jak sztucznie będzie rozciągnięte. Z Tv i LCD jest praktycznie tak samo.
Gac666xx
Big Boss

Postprzez ivanesca » Pt mar 20, 09 01:09

twilite kid napisał(a):No i wiadomo, że na LCD wygląda paskudniej niż na plaźmie.

Nie wiem jak jest z LCD ale ja mam plazmę Full HD i też jest paskudnie. Dużo gorzej MGS3 wygląda na plaźmie niż MGS4 na CRT.
Never fear shadows, for shadows only mean there is a light shining somewhere near by.
ivanesca
Red Blaster

Postprzez Gillian » Pt mar 20, 09 01:27

ivanesca napisał(a):Nie wiem jak jest z LCD ale ja mam plazmę Full HD i też jest paskudnie.
No możliwe, aczkolwiek powtarzam po raz kolejny, że najważniejsze to tu jest połączenie. Rodzaj kabla odpowiada w wielkim stopniu za jakość w przypadku paneli lcd/plazma. I w przypadku CRT również odgrywa wielką rolę. Trzeba o tym wiedzieć, nim się zrzuci winę za niską jakość obrazu na konsolę lub tv.
Gillian
Uber Big Boss

Postprzez Kazuun » Pt mar 20, 09 02:02

twilite kid napisał(a):Trzeba o tym wiedzieć, nim się zrzuci winę za niską jakość obrazu na konsolę lub tv.

Mhm. Ale to powiedzmy inaczej. Gry starej generacji ładniej będą wyglądać na telewizorach CRT... i tyle :)
Mr Oogie Boogie says there's trouble close at hand
You better pay attention now, cause I'm the Boogie Man
And if you aren't shakin' there's something very wrong
Cause this may be the last time you hear the Boogie song
Kazuun
The End

Postprzez Gillian » Śr mar 25, 09 14:29

[ Wysłany: Pią Mar 20, 09 01:26 ]

Pewnie. Aczkolwiek gry w 2D niewiele tracą na LCD/plazmach. No ale i tak wiadomo, że do kosnol retro warto mieć jakiś stary ładny telewizorek max 21'' : ).

Btw, ja zdecydowałem się ostatecznie na to:
http://www.allegro.pl/item586594525_sam ... tatki.html

Tańszy prawie 300zł od T240HD, przekątna mniejsza o cal (a właściwie jest niższy o te 120px, gdyż 2333HD to pełne 16/9 a nie 16/10). Na szerokośc są identyczne praktycznie. A że teraz dla mnie te 300zł to będą wybawieniem (bo ceny T240HD poszły w górę o 100-200zł) i myślę, że przeżyję jakoś z tym 16/9. Będzie uciążliwe przy pracy z kodem, ale za to gry nie będą miały paskudnych wąskich pasków u góry i na dole. No i lepiej mi się to na biurku umieści ; ).

[ Dodano: Sro Mar 25, 09 13:21 ]
Powiem tak.
X360 na bardzo udanym kilkunastoletnim już kineskopie Philipsa podpięty przez RGB naprawdę dawał radę. Ostrość świetna, kolorki soczyste, nie przekłamane, antialiasing nadrabiał niską rozdzielczość. Można było grac i grało się przyjemnie.

X360 podpięty przez component do LCD Full HD to początkowo szok. Brzydactwo. LCD nie jest wysokiej klasy - to tylko monitor za 1100zł, więc nie do końca dobrze radzi sobie ze skalowaniem 720p do 1920x1080. Ale trzeba było troche przy tym posiedzieć. Pobawic sie ustawieniami TV, z konsoli wysyłam teraz sygnał 1080i (w sumie da się 1080p, ale komponent chyba nie jest w stanie przepuścic takiego obrazu w pełnej jakości), włączyłem jakąś cyfrową redukcję zakłóceń. I już jest całkiem dobrze. Ale i tak nie może się równać z tym, co zobaczyłem podpinając konsole nawet przez YPbPr do plazmy HDready bez zabawy z ustawieniami).

PS2 podłączone do LCD normalnym RGB to już tragedia. Wszystko ma taki niebieski odcień, ciężko ustawieniami zabic ten efekt. No paskudnie. I znów, kiedy grałem na plaźmie było dużo lepiej, lepiej radziła sobie ze zwykłym sygnałem SD.

Ale zamówiłem nowe kable. HDMI do X360 i component do PS2. Powinno byc dużo lepiej. Pamiętam szok, kiedy porównałem w domu na wspomnianej plaźmie HDr obraz wysłany przez zwykły 360-tkowy component a HDMI. No a comp do PS2 powinien sobie poradzić z niebieską dominantą. Poza tym kilka gier pozwala na odpalenie w trybie 480p czy tam 576p (BG&E i SotC ;D). Opisze wrażenia, kiedy przetestuje te kable ; ).
Gillian
Uber Big Boss

Postprzez Sylvan Wielki » Śr kwi 01, 09 10:29

ivanesca napisał(a):
twilite kid napisał(a):No i wiadomo, że na LCD wygląda paskudniej niż na plaźmie.

Nie wiem jak jest z LCD ale ja mam plazmę Full HD i też jest paskudnie. Dużo gorzej MGS3 wygląda na plaźmie niż MGS4 na CRT.

Bo w obecną generację gier gra się na plaźmie/LCD (w tej właśnie kolejności) a CRT służyły do do grania w poprzednią. Taka jest kolej rzeczy. Wczoraj u mego kolegi zagrałem w kilka gier x360 na 21" bodaj CRT. Tragedii nie ma, ale jak już przyszłoby grać w RPG....
Obrazek
Sylvan Wielki

Postprzez gizio1 » Cz cze 11, 09 07:41

Ja gram na Samsungu 46'' A656 i obraz jest rewelacyjny.
Po pierwsze to niesamowita ostrość w porównaniu to CRT, po drugie rozdzielczość a po trzecie rozmiar ekranu.
Gram na PC i każdą grę odpalam w fHD, szczególnie dobrze wyglądają wyścigi np GRID, NFS Undercover, Crysis też jest niesamowity i zupełnie inaczej się gra w strategie.
Ogólnie nowe gry które obsługują panoramiczne rozdzielczości powalają. Jeśli chodzi o stare gry to bałem się że małe rozdzielczości 4:3 będą porozciągane na tv ale jest bardzo dobrze.
Ostatnio grałem w MGS w rozdzielczości 320x280 i myślałem że to gdzieś 800x600, dopiero jak oglądałem fotki z gry to mnie powaliło jakie to małe.

Samsung świetnie sobie radzi z skalowaniem obradzu, tu duży plus.

Jeśli chodzi o filmy to na samym początku jak niemiałem Canal+, podłączyłem PC i oglądałem jakiś film Dvix, obraz wyglądał jak DVD na CRT albo i lepiej, ale dopiero prawdziwe FullHD robi wrażenie na oglądających np HBO HD albo NG HD.
gizio1
Machinegun Kid

Postprzez Gillian » Cz cze 11, 09 10:35

HBO HD to taka ściema, że nie mam pytań. Rozdzielczość może jest. Ale kompresja tak paskudna, że czasami obrzydzenie bierze. Ogólnie jeśli chodzi o HD to mamy niewiele kanałów, które rzeczywiście nadają w HD. Discovery, NG często wypada bardzo dobrze. Niektóre wydarzenia na Eurosport też (bo to zależy skąd co jest nadawane), TVP o dziwo również nadaje w wysokiej jakości. Takie TVN to ściema, w HD jest jedynie logo stacji. Wszelakie filmowe (przynajmniej na n-ce) są okropnie kompresowane.
Gillian
Uber Big Boss

Postprzez Sylvan Wielki » Cz gru 03, 09 13:56

Tak, o ile NG, jak najbardziej, to tyle HBO.... Zresztą, tv z FHD, przydaje się tylko do gier na PS3, filmów na BR.
Obrazek
Sylvan Wielki

Postprzez Pabian01 » Pt gru 18, 09 21:22

Potrzebuje Waszej pomocy.

Który TV jest lepszy. Już jestem zdecydowany albo ten model

http://www.allegro.pl/item852963890_tos ... gdrtv.html

albo ten

http://www.allegro.pl/item855153932_tel ... mpeg4.html

W 95 % będzie on służył w trakcie gry na PS3, w 5 % do filmów HD.

Liczę na szybką odpowiedź ;)
Priority my butt
Pabian01
Jack the Ripper

Postprzez nobodylikeyou » So gru 19, 09 18:21

Ten pierwszy to rozumiem że plazma ? No cóż sam od niedawna jestem użytkownikiem plazmy panasonica i szczerze powiedziawszy w niektórych tytułach jak np. GTA4 bravia lsd sprawowała się lepiej ;/
Moim zdaniem warto dać szansę samsungowi (zapewnia najlepszą czerń- jak na lcd'iki)
"Chcę iść do piekła nie do nieba. W piekle cieszyć się będę towarzystwem papieży, królów i książąt, a w niebie są sami żebracy, mnisi, pustelnicy i apostołowie"
Niccolò Machiavelli
nobodylikeyou
Vulcan Raven

Postprzez Sylvan Wielki » So gru 26, 09 22:40

Pabian. Miałem oba. Wizualia na korzyść Regzy. Ta czerń Samsunga wcale taką zaletą nie jest, a reszta kolorów, cóż, ma specyficzny charakter.

Tylko, że oba modele o kilka długości przegrywają jeśli chodzi o wykonanie z Viera, Aquosem, czy Bravią. Tyle, że ta ostatnia oferuje to co poprzednicy, ale jest droższa (marka).

Ja polecam Aqosa Sharpa, lub plazmę Panasonica P80V, opcjinalnie LCD Viera.

Nie zawiedziesz się.
Obrazek
Sylvan Wielki

Postprzez Pabian01 » Śr kwi 21, 10 17:56

Powiedzcie mi co jest wkońcu lepsze, LCD czy Plazma ?
Bo ja byłem (a nawet jestem...) przekonany, że to technologia LCD jest lepsza, jednak znajomy mnie mocno zanegował i sypał mi przeróżnymi argumentami, a ja jako, iż nie jestem ostatnio na czasie nie wiedziałem co odpowiedzieć. Tak więc czekam na Wasze zdanie.
Priority my butt
Pabian01
Jack the Ripper

Postprzez Gillian » Śr kwi 21, 10 18:14

Oczywiście że plazma lepsza. Czerń, ogólnie kontrast, brak sztucznego podświetlenia.
Gillian
Uber Big Boss

Postprzez solidus grabczas » Śr kwi 21, 10 19:24

Jeśli chodzi o jakość samą w sobie to plazma jest chyba nie do pobicia. Jeśli jednak zaczniesz brać pod uwagę temat ceny, prądożerności czyli ogólnie czynnik ekonomiczny to, przynajmniej jak dla mnie, widać skąd niekończące się debaty ^^,
Welcome back Commander...
solidus grabczas
Fatman

Postprzez ArecaS » Śr kwi 21, 10 23:13

A czy przypadkiem LCD na diodach LED nie zaczynają powoli dorównywać plazmie? A czynnik ekonomiczny bardzo za nimi przemawia. No i plazma mocno ponoć traci na jakości w złych warunkach i w codziennym użytkowaniu mija się z celem.
ArecaS
Miał 0 punktów w quizie

Postprzez Gillian » Cz kwi 22, 10 00:07

ArecaS napisał(a):A czy przypadkiem LCD na diodach LED nie zaczynają powoli dorównywać plazmie?
LCD podświetlane diodami LED czy po prostu LED?

ArecaS napisał(a):No i plazma mocno ponoć traci na jakości w złych warunkach i w codziennym użytkowaniu mija się z celem.
A nieprawda. Plazma sama z siebie jest źródłem światła więc w normalnych dziennych warunkach wszystko dobrze widać.
Gillian
Uber Big Boss

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Pierdolnik