Final Fantasy

Moderator: GM

Postprzez Kazuun » So kwi 18, 09 15:24

No wiem. Mnie tam wisi FF więc nie żałuję :P
Mr Oogie Boogie says there's trouble close at hand
You better pay attention now, cause I'm the Boogie Man
And if you aren't shakin' there's something very wrong
Cause this may be the last time you hear the Boogie song
Kazuun
The End

Postprzez ColonelAI » So kwi 18, 09 18:22

greyfox napisał(a):Całkiem całkiem. Mi przypadło do gustu to niby intro na początku. I jak dla mnie mogło by zostać bez voice actingu :] Wolałbym żeby było tak jak w fajnalach do IX. Napisy i koniec. Mniej miejsca to to zajmuje to i bardziej można giere napakować.
A tak wracając do poprzednich fajnali - to tak można było sie spodziewać. Minął czwartek a ani w PSS EU ani w PSS US nie ma final fantasy VII :]

Nie przesadzajmy. Po co wymyślili 3D? Grafika 2D mniej miejsca zajmuje, a przy obecnej pojemności płyt moglibyśmy upakować gry jakich nie było. Wszystko idzie do przodu. Teraz kiedy mamy płyty z 50GB można sprawić by każda postać NPC przemówiła własnym głosem. Dzięki głosom, o ile są dobrze dobrane, a w Finalach zawsze były (od X), postacie stają się bardziej ludzie i wiarygodne. Tidus bez głosu nie byłby tym samym Tidusem.

[ Dodano: Sob Kwi 18, 09 22:37 ]
Obrazek

Muzyka z dema http://host.kg13.com/music/final_fantasy_xiii_demo.rar. Źródło NeoGAF. Tutaj przetłumaczone dialogi z dema: http://www.ff-xiii.net/boards/showthread.php?t=7887. Takie małe prezenty.
"Dopóki nie skorzystałem z Internetu, nie wiedziałem, że na świecie jest tylu idiotów." Stanisław Lem
ColonelAI
Raging Raven

Postprzez uci » Pn kwi 20, 09 12:13

OMG ten składany gunblade :D

że japońcy maja mieć tego FFa na święta już... >_<
uci
Uber Big Boss

Czytam: MGS:Guns of the Patrits - Project Itoh

Postprzez ColonelAI » Pn kwi 20, 09 16:46

Nie uczciwe to jest. Dyskryminacja moim zdaniem. :(
"Dopóki nie skorzystałem z Internetu, nie wiedziałem, że na świecie jest tylu idiotów." Stanisław Lem
ColonelAI
Raging Raven

Postprzez MrPayne » Pn kwi 20, 09 20:17

A mnie nadal coś trafia, kiedy widzę, że SE wciąż nie kwapi się z podaniem daty premiery Dissidii. Premiera japońska była bodajże w grudniu, gra jest niemal non stop od półtora roku pierwsza w liście aktywności forów na GFaqs, a tu figa. Wiemy, że chodzi o "lato" (czyli pewnie wrzesień).

Ich polityka z premierami poza Nipponem jest żałosna. A do tego jeszcze nie puszczają u nas Sigma Harmonics. Dranie.
"I am the bone of my sword. Steel is my body, and fire is my blood. I have created over a thousand blades. Unknown to death.
Nor known to life. Have withstood pain to create many weapons. Yet, those hands will never hold anything. So as I pray... Unlimited Blade Works."

http://ja.gram.pl/MrPayne
MrPayne
Zanzibar

Postprzez ColonelAI » Wt kwi 21, 09 14:13

Najlepsze jest i tak Kingdom Hearts Re:Chain of Memories, które znalazło się w japońskiej Final Mix. W USA ta gra została wydana z gdzieś półtora roku po premierze japońskiej.

Wracając do FF. Advent Children Complete, z tego co czytałem, stanowczo się rożni od podstawowej wersji. Podobna fabuła jest bardziej zwięzła, jest więcej scen, we wspomnieniach Clouda pojawia się Zack i jeszcze parę innych ciekawostek. Nie można było tak od razu. Nie, bo oczywiście musieli później wydać wyczesaną edycje z demem FFXIII.
ColonelAI
Raging Raven

Postprzez MrPayne » Śr kwi 22, 09 19:22

ColonelAI napisał(a):W USA ta gra została wydana z gdzieś półtora roku po premierze japońskiej.

Tja... już zaczęli ją fani tłumaczyć, a tu niespodzianka. Tyle, że u nas nie było Final Mixa, a potem w "trójce" pojawią się pewnie do niego odwołania. Tak jak do Mushu, który ponoć z nami w jedynce podróżował - tak twierdzi w dwójce...

ColonelAI napisał(a):Podobna fabuła jest bardziej zwięzła,

Jeśli pojawiła się jakakolwiek sensownie ukazana fabuła, to klękajcie narody. Bo prawdę mówiąc, w oryginale to były jakieś szczątki łączące kolejne sceny akcji.
"I am the bone of my sword. Steel is my body, and fire is my blood. I have created over a thousand blades. Unknown to death.
Nor known to life. Have withstood pain to create many weapons. Yet, those hands will never hold anything. So as I pray... Unlimited Blade Works."

MrPayne
Zanzibar

Postprzez ColonelAI » Śr kwi 22, 09 19:44

Zgadzam się. Historia w filmie była cienka jak barszczyk z uszkami. Według mnie była to lekka profanacja FFVII i Fajnali w ogóle. OK, są fajne widoki i sceny walk ale bez przesady.

[ Dodano: Sro Kwi 22, 09 20:43 ]
PS3 po premierze ACC sprzedało się w liczbie 57 000 sztuk w Japonii. Nieźle. W tego rocznej sprzedaży konsola Sony zaczyna doganiać Wii. Ciekawe co będzie się tam działo w zimie. Jeśli PS3 zacznie się dobrze sprzedawać w KKW to inni producenci jRPG popłyną na fali.
ColonelAI
Raging Raven

Postprzez ArecaS » Śr kwi 22, 09 21:47

MrPayne napisał(a):Tak jak do Mushu, który ponoć z nami w jedynce podróżował - tak twierdzi w dwójce...

No a nie wędrował? Przeca był summonem. Nawet wspomnienia gdy przedstawia się Sorze było sceną, w której zostaje wezwany. Po prostu dowalili summonom własny charakter i jakąś rolę fabularną i nie sądzę, by było to elementem FM. Chyba dopiero w dwójce się pojawiło.

ColonelAI napisał(a):Wracając do FF. Advent Children Complete, z tego co czytałem, stanowczo się rożni od podstawowej wersji. Podobna fabuła jest bardziej zwięzła, jest więcej scen, we wspomnieniach Clouda pojawia się Zack i jeszcze parę innych ciekawostek. Nie można było tak od razu. Nie, bo oczywiście musieli później wydać wyczesaną edycje z demem FFXIII.

Dobrze, że chociaż teraz to zrobili. Podstawowa wersja zła nie jest, ale trochę za dużo niedopowiedzeń tam i chaotyczności. Grunt, że chociaż sceny walk jakoś wyglądały. ;)
ArecaS
Miał 0 punktów w quizie

Postprzez MrPayne » Cz kwi 23, 09 20:40

ArecaS napisał(a):nie wędrował? Przeca był summonem.

Tak. W FINAL MIX.

ArecaS napisał(a):Dobrze, że chociaż teraz to zrobili. Podstawowa wersja zła nie jest, ale trochę za dużo niedopowiedzeń tam i chaotyczności. Grunt, że chociaż sceny walk jakoś wyglądały. ;)

Grunt jest, szkoda, że nic na nim nie wyrosło. ;)

MrPayne
Zanzibar

Postprzez ColonelAI » Cz kwi 23, 09 20:45

Taka ciekawostka. Wszystkie części FF do dzisiaj rozeszły się w 85 milionach sztuk. Robi wrażenie.

Tutaj obrazki w świetnej jakości z FFXIII. http://axts10.web.infoseek.co.jp/kusunoki/
ColonelAI
Raging Raven

Postprzez ArecaS » Cz kwi 23, 09 21:36

MrPayne napisał(a):Tak. W FINAL MIX.

Sekundę, bo nie nadążam. To oni w FM rozwinęli jakoś wątek summonów czy co? Bo IMO jakoś nie sądzę by czegokolwiek brakowało między KH1 i KH2 w tej kwestii.
ArecaS
Miał 0 punktów w quizie

Postprzez MrPayne » Cz kwi 23, 09 22:28

Tak, doszły nowe rzeczy. NeoShadows, One Winged Keyblade (czy coś w ten deseń), rozszerzenia lokacji, bossowie typu Kurt Zisa, kolejny turniej w Koloseum, zakończenie itd. Summony to tylko jedna z niewielu, ale zawsze, nowinek.

MrPayne
Zanzibar

Postprzez uci » Pt kwi 24, 09 11:56

wiem do FF7 - ACC doszła jeszcze nowa OAVka (One way to smile) która wyjaśnia historię Denzela
uci
Uber Big Boss

Postprzez MrPayne » So kwi 25, 09 14:38

O ile wiem, to adaptacja opowiadania?

MrPayne
Zanzibar

Postprzez uci » So kwi 25, 09 19:00

tak - wydanego tylko w jap. w edycji kol. pierwszego AC gdziesz czytałem streszczenie, koniec końców opowiada historię Danzela od czasów jak żył z rodzicami do akcji z ACka
uci
Uber Big Boss

Postprzez Operator » So kwi 25, 09 20:42

Możliwe, że ci których sprawa FFXIII bardziej interesowała to sobie poszukali gameplay'u, ale jak nie, to proszę bardzo link
http://kotaku.com/5213994/final-fantasy ... -posterity
Oraz znalazłem jeszcze to: http://www.youtube.com/watch?v=49ntJDLi ... 10&index=1 .
A teraz pytanie: Czy to tylko mi się tak wydaje czy FF XII:V zalatuje KH na 100 metrów?
Operator
Laughing Octopus

Gram: USOSweb

Postprzez ArecaS » So kwi 25, 09 20:52

Bo zalatuje. Tylko w tym filmie nie ma krztyny gameplayu, geniuszu. Samo CGI. Chyba jedyny gameplay Versusa na ten moment, to ten niemy dialog bohaterów.
ArecaS
Miał 0 punktów w quizie

Postprzez Pabian01 » Pn kwi 27, 09 08:44

Nie ma to jak "Neo style" :)
Jak siedzi na tronie to wyglada jak Jin Kazama.
Od 1:06 walka wyglada jak w Adevent Children. Loz też się przypomina.
Niestety pewnie nie wiecie co to za nutka leci w tle :/
Priority my butt
Pabian01
Jack the Ripper

Postprzez MrPayne » Pn kwi 27, 09 19:00

Pabian napisał(a):Niestety pewnie nie wiecie co to za nutka leci w tle :/

A figa.

"Somnus" - Yoko Shimomura - wersja instrumentalna. Komponowała muzykę do Kingdom Hearts.

Nie wiem czemu, ale większe nadzieje żywię z Versusem niż z właściwą "trzynastką". Prezentuje coś odmiennego niż kolejny Final w nowym opakowaniu, a Nomura IMO ostatnio nie przykłada ręki do słabych tytułów.

MrPayne
Zanzibar

Postprzez ColonelAI » Śr kwi 29, 09 18:59

Ten utwór z AC urywa siedzenie http://zjemtwojasiostre.wrzuta.pl/audio ... divinity_2

W ogóle jestem pod wrażeniem jeśli chodzi o oprawę muzyczną w filmie. Większość kawałków rządzi. Zresztą FF i KH mnie do tego przyzwyczaiło. Chociaż na muzyce w X się trochę zawiodłem.
ColonelAI
Raging Raven

Postprzez Operator » Cz kwi 30, 09 17:26

Mam małe pytanie do osób, które grały w obie części "dziesiątki" (X i X-2): czy można zacząć "od razu" z X-2? Czy nie będzie tak bardzo odczuwalny brak wiedzy na temat wydarzeń z X ?
Operator
Laughing Octopus

Gram: USOSweb

Postprzez Lost » Cz kwi 30, 09 17:42

Proponuję dorwać się najpierw do FF X. Powody są dwa:
1) FF X - 2 mimo wszystko w dużej mierze opiera się na poprzedniej częsci.
2) Różnie możesz zareagować na historię przedstawioną w FF X - 2 i tym samym zniechęcić się do "dziesiątki", którą naprawdę warto jest ukończyć.
Lost
Zanzibar

Postprzez ArecaS » Cz kwi 30, 09 18:20

Mam być szczery? Skończyłem dziesiątkę i jestem zły na Square za wypuszczenie kontynuacji... Zniszczyli kapitalny ending. Najlepiej zrób to co ja - skończ FFX i olej X-2. Powinieneś na tym wyjść po stokroć lepiej.
ArecaS
Miał 0 punktów w quizie

Postprzez Uzion » Cz kwi 30, 09 20:40

ColonelAI napisał(a):Ten utwór z AC urywa siedzenie http://zjemtwojasiostre.w...dren-divinity_2

W ogóle jestem pod wrażeniem jeśli chodzi o oprawę muzyczną w filmie. Większość kawałków rządzi. Zresztą FF i KH mnie do tego przyzwyczaiło. Chociaż na muzyce w X się trochę zawiodłem.

Dokladnie. Uematsu idealnie wkomponowal muzyke w tlo akcji w AC. Beyond the Wasteland, dwa kawalki Divinity, The Chase of Higway czy motywy fortepianowe daja rade.
Co do Somnus Nemoris: Obejrzalem trailer na poczatku lutego i do dzisiaj slucham tego utworu. Podobnie mam z nastrojowa muzyka lecaca w tle na glownej stronie FF XIII.
Zaczarowuje mnie ostatnio sciezka dzwiekowa, pomimo tego ze nie wychodzi juz ona od Nobuo. Ciekawe jak zaprezentuje sie wachlarz soundtrackow w trzynastce.

[ Dodano: Czw Kwi 30, 09 20:43 ]
Jesli chodzi o FFX: Utwor ktory najbardziej mnie urzekl to "To Zanarkand". Bardzo klimatyczny, a i nawet bardzo przyjemnie sie go gra i nie jest trudny do nauczenia. Masterpiece.
Uzion
The Fury

Postprzez Kazuun » Cz kwi 30, 09 20:53

Nie grałem w poprzednie Finale, więc porównywać nie mam prawa, ale jak dla zwykłego zjadacza chleba (a nie Finalowego fana) muzyka w FF X była totalnie porażająca. W naprawdę niewielkiej liczbie gier zwracam uwagę na muzykę, ale "dziesiątka" swoimi nutami mnie urzekła.
Mr Oogie Boogie says there's trouble close at hand
You better pay attention now, cause I'm the Boogie Man
And if you aren't shakin' there's something very wrong
Cause this may be the last time you hear the Boogie song
Kazuun
The End

Postprzez ArecaS » Pt maja 01, 09 14:05

Fakt, miała jeden z lepszych OSTów, choć moim faworytem jest nadal ten z dziewiątki, ale reszta także rządzi. ;) Z czystym sumieniem mogę jeszcze polecić OSTy obydwu części Kingdom Hearts.
ArecaS
Miał 0 punktów w quizie

Postprzez MrPayne » So maja 02, 09 20:57

OST Dissidii to takie "The Best of". Szkoda tylko, że w oficjalnym nie ma takich perełek, jak motyw Kujy - "Dark Messenger". Kto zna, ten zwykle kocha. :3

MrPayne
Zanzibar

Postprzez ColonelAI » Wt maja 05, 09 09:47

“For example we have already started recording English voices, and also the text localisation has been in progress, too. Normally we complete the Japanese version first, then move on to the US and EU versions, but this time there are some tasks that are happening simultaneously. So this time we're hoping to release sooner than a year later than the Japanese release.”

No, ja mam nadzieje.

[ Dodano: Wto Maj 05, 09 09:48 ]
To dotyczy FFXIII jakby co.

[ Dodano: Sob Maj 23, 09 12:30 ]
Obrazek

Obrazek

Może jednak pokażą coś na E3? Obrazki pochodzą z blogu Square Enix Members.
ColonelAI
Raging Raven

Postprzez SaladinAI » So maja 23, 09 13:46

Nie zdążą - ktoś komuś wykopie grób na pustyni za zamazanie plakatu GTA Chinatown Wars...
To swego rodzaju błędne kolo: roboty tworzące inne roboty
SaladinAI
Cipher watches all

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Gry i Konsole