Najlepsze anime (nienajlepsze też)

Och mój słodki, ach mój piękny pierdolniku.

Moderatorzy: Hal, GM

Postprzez uci » Śr kwi 15, 09 21:15

tak po 13 - 14 jak dla mnie, i koniecznie zaopatrz się też w End of evangelion bo to tak jakby "prawdziwy" ending serii
uci
Uber Big Boss

Czytam: MGS:Guns of the Patrits - Project Itoh

Postprzez kul2 » Śr kwi 15, 09 21:20

Kwestia gustu, ale do mnie bardziej przemawia oryginalne zakonczenie. EoE to takie hmm...zakonczenia pewnych watkow powinny zostac do przemyslenia, a nie zaserwowane na tacy.
'Tak kompleksowe podejście do budowania społecznej odpowiedzialności obywateli za swój osobisty i grupowy wpływ na konieczność obniżenia emisji gazów cieplarnianych w tym CO2, jest przesłanką wysokiej efektywności uzyskanych efektów.'
kul2
Niewidzialna Armia

Postprzez greyfox » Śr kwi 15, 09 21:47

MrPayne -Dotrwaj do końca bo warto. A skoro ciężko dostrzec Ci jakieś nawiązania to może masz jakieś okrojone tłumaczenie ? bo i takie są ....
Jedna rzecz powoduje następną.
Człowiek ma słabości, jest wadliwy.
Wada prowadzi do poczucia winy.
Poczucie winy do wstydu.
Wstyd rekompensuje sobie dumą i pychą.
A kiedy upada jego duma,
rozpacz bierze górę i prowadzi do jego destrukcji.
greyfox
Revolver Ocelot

Postprzez uci » Śr kwi 15, 09 21:47

no ale nawet twórcy mówili że EoE to "oficjalne" zakończenie bo te serialowe to zrobiono z powodu braku kasy. Ale czekam na 3cie zakończenie jakie ma być w Rebuild of evangelion. Pierwszy odcinek był całkiem całkiem.

Wtedy to bedzie wybór :)
uci
Uber Big Boss

Postprzez kul2 » Śr kwi 15, 09 22:01

Tez mi oficjalne zakonczenie. Bylo ladne artystyczne to im sie zmieniac zachcialo. Phi.
'Tak kompleksowe podejście do budowania społecznej odpowiedzialności obywateli za swój osobisty i grupowy wpływ na konieczność obniżenia emisji gazów cieplarnianych w tym CO2, jest przesłanką wysokiej efektywności uzyskanych efektów.'
kul2
Niewidzialna Armia

Postprzez SALADYN » Śr kwi 15, 09 22:33

Nie widzisz nawiązań do religii ???
Już sama nazwa nawiązuje , dosłowne tłumaczenie "Ewangelia nowego pokolenia" lub rodzaju.
Dalej masz Anioły i Adama jednostki Eva wyglądem nawiązują do baronów piekła , nawet wrogie anioły strzelając promieniami wywołując eksplozję w kształcie krzyża.

A co do zakończenia to mnie bardziej pasuje te z EoE , oryginalne z serialu jak dla mnie trochę przynudza a ja anime oglądam głównie dla akcji (walka Asuki z seryjnymi jednostkami Eva rządzi) , duży wpływ na całą serie miała ciężka depresja jaką przeszedł reżyser przed realizacją stąd takie a nie inne zakończenie.
No i ten główny bohater.
SALADYN
I was made to fight. I AM a gun

Postprzez MrPayne » Śr kwi 15, 09 22:51

Zbyt wielu

Ewangelia, Anioły, krzyż, parę drobnostek... Tyle jeszcze zauważyłem, Saladyn, i podkreślam, że jestem po 6 epizodach. Jakoś to mało na serię wychwalaną za naładowanie znaczeniami i nawiązaniami, więc chciałem się upewnić, czy będą one dalej, bo łaknę czegoś w tym rodzaju.

BTW - po endingu automatycznie wskakuje mi uśmiech na twarz, kiedy słyszę w reklamach "Fly me to the moon"... ^^
"I am the bone of my sword. Steel is my body, and fire is my blood. I have created over a thousand blades. Unknown to death.
Nor known to life. Have withstood pain to create many weapons. Yet, those hands will never hold anything. So as I pray... Unlimited Blade Works."

http://ja.gram.pl/MrPayne
MrPayne
Zanzibar

Postprzez SALADYN » Śr kwi 15, 09 22:55

Zwracam honor.
SALADYN

Postprzez Gillian » Śr kwi 15, 09 23:38

Właściwie to kilka ostatnich odcinków to jest wycieczka w kosmos. Kilkanaście wcześniejszych to jest tylko preludium.

Dla mnie oryginalne zakończenie było lepsze. Kurcze, musze odświeżyc sobie serię. Tylko dwa razy widziałem i już mało pamiętam. Heh, ostatnio oglądałem to z kumplami na mieszkaniu 2 lata temu. Któraś kilkuodcinkowa sesja skończyła się posiedzeniem przy wódeczce i poważnym filozofowaniu : ).
Gillian
Uber Big Boss

Postprzez Gac666xx » Cz kwi 16, 09 00:19

Ja jak pierwszy raz oglądnąłem NGE miałem wielką depresję przez ponad dwa tygodnie. Nie wiedzieć czemu bardzo przeżyłem rozterki i problemy bohaterów.
What the frag ya lookin' at huh?
Gac666xx
Big Boss

Postprzez MrPayne » Śr kwi 22, 09 19:36

Skończyłem. Oglądając, miałem zastrzeżenia, ale teraz... O matko.

twilite kid napisał(a):Właściwie to kilka ostatnich odcinków to jest wycieczka w kosmos. Kilkanaście wcześniejszych to jest tylko preludium.

Dokładnie. Anno robi to samo, co King, tylko w innych celach. Buduje pewne uniwersum i zalążki fabuły, a potem nagle z wszystkim wybucha, kiedy się tego nie spodziewamy. I mimo, że te pierwsze odcinki bywały drażniące, to teraz widzę je jako integralną część całości.

Ja jak pierwszy raz oglądnąłem NGE miałem wielką depresję przez ponad dwa tygodnie. Nie wiedzieć czemu bardzo przeżyłem rozterki i problemy bohaterów.

Ja wręcz przeciwnie. Chyba przeżyłem swego rodzaju katharsis - strasznie się z nimi identyfikowałem w pewnych kwestiach i cieszyłem się, kiedy je rozwiązywali. Choć i parę dołków rzeczywiście było.

kul napisał(a):Kwestia gustu, ale do mnie bardziej przemawia oryginalne zakonczenie. EoE to takie hmm...zakonczenia pewnych watkow powinny zostac do przemyslenia, a nie zaserwowane na tacy.

Ja uznaję je za dwie alternatywy, które świetnie się uzupełniają. Serialowy ending skupia się na psychice Misato i pilotów Evy i pozwala się wczuć w ich sytuację, a EoE mimo ukazania pewnych motywów na tacy dodało parę pięknych zawiązań do całości (szczera wypowiedź Gendo o synu).

A "Komm, Suesser Tod" to chyba przez tydzień będę słuchał non stop. Coś pięknego, a jak wykorzystane... szczęka mi opadła.

uci napisał(a):Ale czekam na 3cie zakończenie jakie ma być w Rebuild of evangelion. Pierwszy odcinek był całkiem całkiem.

Właśnie, ktoś mnie wtajemniczy z tym Rebuildem? ^^

Krótko na koniec: symbolika, mimo że czasem zdaje się niedokończona, jest świetna. Zainteresowałem się apokryfami, filozofią NGE i mitologiami - zamierzam w wakacje je przerobić, by mieć szerszy ogląd na sprawę. Postacie są zbudowane GENIALNIE. Ich psychika jest tak głęboka, że urzeka, a jej analiza jest uniwersalna. Fabuła się rozkręca, i to oszałamiająco. Otwarte na interpretację... to teraz jedno z moich ulubionych anime.
"I am the bone of my sword. Steel is my body, and fire is my blood. I have created over a thousand blades. Unknown to death.
Nor known to life. Have withstood pain to create many weapons. Yet, those hands will never hold anything. So as I pray... Unlimited Blade Works."

MrPayne
Zanzibar

Postprzez Gac666xx » Śr kwi 22, 09 19:44

Rebuild of Evangelion to remake, już wyszedł jeden odcinek.
What the frag ya lookin' at huh?
Gac666xx
Big Boss

Postprzez kul2 » Śr kwi 22, 09 20:32

kul2
Niewidzialna Armia

Postprzez MrPayne » Śr kwi 22, 09 21:35

Przeróbka parodii covera? Nieważne - genialne! ^^

Szkoda tylko, że Amerykanie po "Dragonballu" i Evę biorą w swoje łapki... a podejrzewam, że wtedy nie będzie tak zabawnie.

MrPayne
Zanzibar

Postprzez SALADYN » Cz kwi 23, 09 13:47

Akurat film na podstawie NGE ponoć skasowano.
SALADYN

Postprzez MrPayne » Cz kwi 23, 09 20:38

Na wiki czytałem, że w ciągu najbliższych miesięcy mają być znane szczegóły.

In an Evangelion panel at the Ohayocon anime convention in Columbus Ohio on January 30, ADV director Matt Greenfield announced that several U.S. studios are competing for final rights to the project, meaning that actual production should begin soon. Matt Greenfield estimates that an official announcement, including naming the studio, the director, and perhaps casting information, would be made within the next 9 months.[citation needed]

Jeśli jednak potem coś się zmieniło, to jestem szczęśliwy.

MrPayne
Zanzibar

Postprzez ColonelAI » Cz kwi 23, 09 20:42

Z tego co słyszałem też ma być amerykańska wersja Akiry. Ma tam grać DiCaprio, a wspomagać film będzie sam Katsuhiro Ôtomo, ojciec mangi i anime. Może być ciekawie. Leonardo zyskał w moich oczach po paru ostatnich filmach. W ogóle facet umie dobrze zagrać. Mam nadzieje, że proces przejścia tego świetnego anime w film amerykański odbędzie się bezboleśnie.
"Dopóki nie skorzystałem z Internetu, nie wiedziałem, że na świecie jest tylu idiotów." Stanisław Lem
ColonelAI
Raging Raven

Postprzez uci » Pt kwi 24, 09 12:00

NGE live action to już zapowiadają nowe info chyba z 3-4 lata więc projekt ciągle leży;)
Spilberg chce zabrać się za GiTSa.

BTW. amerykański Akira - po Dragonball'u robi się to starsznie realistyczne -
http://www.youtube.com/watch?v=jafd97yJFOI
uci
Uber Big Boss

Postprzez MrPayne » So kwi 25, 09 14:48

Niestety. Amerykanie w kwestii kina zjedli już własny ogon i "inspirują się" (eufemizm) wszystkim spoza USA. Pewnie wiele wody w Wiśle upłynie, nim znajdą jakiś klucz do przekazywania treści kina azjatyckiego.
.
Tak, o GitSie słyszałem... ale tak jak z Akirą nie nastawiam się na nic dobrego.

MrPayne
Zanzibar

Postprzez uci » So kwi 25, 09 18:59

ciekawi mnie o co chodzi z tym robieniem GiTSa całego w CG (beowulf?)
A wracajac do animców teraz zabieram się za całkiem miłe Anime SoulEater (action-comedy) oglądając to z czytaniem Mangi na bierząco - polecam
uci
Uber Big Boss

Postprzez MrPayne » So kwi 25, 09 19:33

Ja kończę FMA i Becka, zabieram się za Tengen Toppen Gurren Lagann, a w kolejce Berserk, FMP i Monster.

Życie jest piękne. ^^

MrPayne
Zanzibar

Postprzez SALADYN » So kwi 25, 09 20:24

a w kolejce Berserk

Dual audio ???
Szukam jakiejś innej wersji (najlepiej RAW) ale coś znaleźć nie umie.
SALADYN

Postprzez MrPayne » So kwi 25, 09 21:17

Dual Audio, owszem.

Ale najpierw zaległości.

MrPayne
Zanzibar

Postprzez SALADYN » Pn kwi 27, 09 19:50

Jestem po czwartym odcinku nowej serii FMA i cóż mam mieszane uczucia , mimo zapewnień twórców że tym razem będą trzymać sie mangi to już widzę sporo przeinaczeń (śmierć Basque Granta) choć może są one tylko drogą na skróty w końcu pierwsze odcinki pierwszej serii w miarę wiernie trzymały się wydarzeń mangi i studio Bones chce nam teraz oszczędzić powtórki z rozgrywki.
SALADYN

Postprzez Crusher » Pn kwi 27, 09 20:26

Jakie jest według Was najlepsze anime o robotach? Słyszałem o jakimś anime które dostało dużo nagród w 2007/2008 i właśnie było o ogromnych robotach. Szukam teraz nazwy tego anime. Jeśli ktoś wie o co chodzi prosiłbym o nazwę. ;)
Crusher
Vamp

Postprzez ArecaS » Pn kwi 27, 09 20:38

Może Neon Genesis Evangelion? To nie jest nic nowego, ale powszechnie jest uważane za najlepsze i choć mam dopiero 2 odcinki zaliczone, pewnie będę musiał się z tym zgodzić.
ArecaS
Miał 0 punktów w quizie

Postprzez Crusher » Pn kwi 27, 09 20:48

ArecaS napisał(a):Może Neon Genesis Evangelion? To nie jest nic nowego, ale powszechnie jest uważane za najlepsze i choć mam dopiero 2 odcinki zaliczone, pewnie będę musiał się z tym zgodzić.

Nie, to nie Neon Genesis, kiedyś oglądałem kilka odcinków w tv, świetna fabuła i w ogóle miłe dla oka anime, ale jednak to nie o to mi chodzi.
Crusher
Vamp

Postprzez ArecaS » Pn kwi 27, 09 20:52

To zdecyduj się, czy mamy mówić o najlepszym wg. nas, czy podać Ci tytuł tego konkretnego. :P
ArecaS
Miał 0 punktów w quizie

Postprzez SALADYN » Pn kwi 27, 09 20:55

Możliwe że chodzi o serie REIDEEN choć głowy nie daje.

http://www.anime-gate.pl/modules.php?name=NaszeAnime&id=54
SALADYN

Postprzez Ookami » Pn kwi 27, 09 21:10

Najlepsze wg mnie to:
Hellsing - (seria OVA miażdży)
Black Lagoon - za całokształt (kreskę, akcję i teksty)
Spice and Wolf - za ciekawy obraz średniowiecza
Grenadier - za smaczek związany z przeładowywaniem rewolweru (Revolver Ocelot wymięka xD)
Cowboy Bebop - za klimat
Melancholy of Haruhi Suzumiya - za fabułe i postać Mikuru
Gunsmith Cats - za piękne opisy broni w mandze i kultowe niebieskie Shelby GT500
Obrazek
Ookami
Szara eminencja

Czytam: "Tęcza sześć" Toma Clancy'ego

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Pierdolnik