Nowy Metal Gear - charakterystyka.

O brakującym ogniwie w historii Big Bossa

Moderator: GM

Nowy Metal Gear - charakterystyka.

Postprzez Faja » Cz sie 20, 09 11:59

Jak wygląda nowy Metal Gear każdy widzi. Z tego co mamy na screenach wyodrębnić można następujące rzeczy:
- silniki na ramionach, które powodują ze MG lata;
- radar pod prawym ramieniem;
- railgun pod lewym ramieniem;
- laser zlokalizowany na dole, na czymś co wygląda jak osłona czegoś (prawdopodobnie ukryte działka karabinu maszynowego)

Na co należy zwrócić uwagę to fakt, że nie widać żadnych "odnóży" na których taki MG mógłby stanąć. Pewnie są schowane czy coś.

Ktoś może zapytać, dlaczego w PW jest latający Metal Gear, a w późniejszych chronologicznie częściach są kroczące. Zanim podamy odpowiedź na to pytanie, należy zastanowić się jakie są możlwości nowego MG. To co widzimy na trailerze jest jednoznaczne - nowy Metal Gear lata. Lata prawdopodobnie używając tych dwóch napędów po bokach. Metal Gear w przeznaczeniu miał być bronią gotową do wystrzelenia głowicy nuklearnej z każdego punktu na Ziemi. Jestem skłonny stwierdzić, że projekt nowej RAXY musiał umrzeć śmiercią naturalną. Śmierć ta nastąpiła dzięki samej budowie RAXY. Nie wyobrażam sobie wystrzelenia rakiety z głowicą nuklearną z powietrza. Wręcz chyba jest to niemożliwe. Siła jaką musiałby taki Metal Gear wytworzyć musiałby być na tyle wielka, żeby przeciwstawić się sile odrzutu rakiety niosącej głowicę. Nawet jeśli to jest railgun, to i tak odrzut jest zbyt duży. Wszelkie zachwiania równowagi mogę spowodować zmianę trajektorii lotu (zakładając, że rakieta nie ma żadnych silników wspomagających odpowiednie nakierowanie) co prowadzi do nie trafienia w cel. Myślę, że tak samo jak w świecie zwierząt zadziałała ewolucja, tak samo ewolucja zadziała w uniwersum Metal Gear. Zrezygnowano z możliwości latania na rzecz stabilności i większej dokładności.

Pozostaje nam czekać na więcej informacji na temat tego Metal Geara.
What is a man? A miserable little pile of secrets! But enough talk... Have at you!
Faja
Big Boss

Postprzez Crusher » Cz sie 20, 09 12:14

Te silniki przypominają mi lewitujące elektromagnesy. Już w latach 50. - 60. projekty latających spodków i pierwsze prototypy istniały, a w tym właśnie spodek posługujący się jakimiś elektromagnesami dzięki którym lewitował w powietrzu, nie wiem konkretnie w jaki sposób, może ktoś inny będzie wiedział więcej.

Tu jest dużo info na temat "Nazi Ufo":
http://www.zamandayolculuk.com/cetinbal ... nology.htm

Natomiast co do Railguna, to uważam że to bezsens dawać tak zaawansowaną broń w takie czasy. Może to tylko "trailerowa ściema" by dać fanom do myślenia, a potem okażę się że i tak tego w pełnej grze nie będzie.
Crusher
Vamp

Postprzez uci » Cz sie 20, 09 13:29

z drugiej strony to może tylko wyglądać jak railgun, ale nie musi nim być.
Spodki służące jako silniki pasują mi do tej teorii z elektromanesami, lub jakąś podobną technologię.

Ale chciałem zasugerować że jeszcze nie widziałem żeby ktoś go nazwał metal gear, może raxa i jej dalsza ewolucja w mecha z mg1 jest taka jaka była a to latające coś co widzimy to jakiś inny rodzaj maszyny wojennej, że to nie metal gear tak jak to było w mgs3.
uci
Uber Big Boss

Czytam: MGS:Guns of the Patrits - Project Itoh

Postprzez SaladinAI » Wt sie 25, 09 19:47

Ja bym się śmiał gdyby okazało się że to latające coś to nawet nie Metal Gear. Cóż, nikt tego jeszcze nie przyznał a ten railgun ma podobne właściwości do broni Fortune, daleko mu do tego co cechowało Rexa. Mamy też porywające ludzi UAVy, które na bank są częścią maszyny skoro przejawiają podobny design. Tylko po co nowemu Metal Gearowi cyphery? Mi to bardziej przypomina zaawansowany system bezpieczeństwa niż nowego Geara.
To swego rodzaju błędne kolo: roboty tworzące inne roboty
SaladinAI
Cipher watches all

Postprzez uci » Wt sie 25, 09 20:12

nie przeszedłem MG:ghost babel ale czy tam Grandera nie wspomagały jakieś cyphery?

z drugiej strony latające cyphery mogą też być tylko zbudowane przez te same osoby co ten latający mech, roboty z tej samej firmy też charakteryzują się tym samym desingiem.
uci
Uber Big Boss

Postprzez SaladinAI » Wt sie 25, 09 20:24

Tyle że te akurat przewijają się w obecności rzekomego MG. Dziwi mnie też dlaczego ten mech lata za naszym bohaterem - nuklearna forteca ścigająca Big Bossa przez pół Kostaryki?
SaladinAI
Cipher watches all

Postprzez uci » Wt sie 25, 09 20:31

chyba ze to nie nuklearna forteca, tylko coś jak Arsenal. Uzbrojony jest w 2 - 3 bronie, ale tak naprawdę potrzebuje jeszcze wspracia cypherów i innego sprzętu żeby móc cokolwiek zrobić, lub obronić się.
uci
Uber Big Boss

Postprzez dante195 » Śr sie 26, 09 13:06

A może potrzebuje ludzi aby naładować akumulatorki(jak w matrixie)?^^Pewnie po to mu te cyphery. Co do broni to radar jest pewnie do wyłapywania wrogich jednostek lub rakiet, a ten railgun może być czymś w rodzaju właśnie takiej broni którą posiadała Fortune lub służy do zrzucania bomb lub głowic nuklearnych na cele z powietrza(takie nosidełko)
dante195
Running Man

Postprzez SaladinAI » Pn wrz 21, 09 15:44

Mech na papierze:

Obrazek
SaladinAI
Cipher watches all

Postprzez uci » Pn wrz 21, 09 17:25

teraz ten railgun wygląda inaczej niż ten od rexa.
uci
Uber Big Boss

Postprzez SaladinAI » Cz wrz 24, 09 18:57

A więc tak jak mówiłem - nowy Metal Gear to nie ten latający crap jeno Peace Walker, broń która wprowadzi pokój absolutny.
SaladinAI
Cipher watches all

Postprzez uci » Cz wrz 24, 09 19:53

do tego dochodzi jeszcze czarny shagohod.
łacznie mamy 3 mechy, latającego z czerwoną tubą, shagohoda z tubą i Peace walkera (jakże ta nazwa teraz nabiera innego znaczenia) z którego widać ogromną kulę i parę nóg.
uci
Uber Big Boss

Postprzez SaladinAI » Cz wrz 24, 09 19:56

Przynajmniej mamy MG z prawdziwego zdarzenia bo kroczącego.
SaladinAI
Cipher watches all

Postprzez uci » Cz wrz 24, 09 20:11

i uzbrojonego w broń atomową, ciekawe czy radar i railgun który posiada ten latający pochodzą od peace walkera.
uci
Uber Big Boss

Postprzez dante195 » Cz wrz 24, 09 20:12

Nie wiem czy zauważyliście ale peace walker jest podobny do metal gearów z jednego z pierwszych trailerów filmu MGS: Philantrophy(ta główka i cienkie nogi)
dante195
Running Man

Postprzez uci » Cz wrz 24, 09 20:37

tylko że ten z philantropy bardziej wyglądał jak Raye czy stridery z HL2, a ten tutaj to jednak widać że maszyna, mi po obrysie pod tym materiałem przpominał troche rexa, a troche klasycznego mecha z mechwarriora.
uci
Uber Big Boss

Postprzez Gac666 » Cz wrz 24, 09 21:09

Ta gigantyczna kula to w końcu bomba? Jaki to ma sens? Wchodzi do bazy wroga i sie detonuje? Bes sęsó.
Obrazek
Gac666
Big Boss

Postprzez ColonelAI » Cz wrz 24, 09 21:15

Kiedy Metal Geary i ich uzbrojenie miały większy sens? To fikcja jest.
"Dopóki nie skorzystałem z Internetu, nie wiedziałem, że na świecie jest tylu idiotów." Stanisław Lem
ColonelAI
Raging Raven

Postprzez uci » Cz wrz 24, 09 21:19

mi ta kula bardziej wygląda na pancerz dla mózgu, AI, pilota lub tego co bedzie pilotować PW
uci
Uber Big Boss

Postprzez Gac666 » Cz wrz 24, 09 21:39

ColonelAI napisał(a):Kiedy Metal Geary i ich uzbrojenie miały większy sens? To fikcja jest.

No większy sens miały niż to.

Ta kula mózgiem? AI? Kurde nie te czasy troche :/. Nie może to być przecież bardziej zaawansowane niż REX.
Gac666
Big Boss

Postprzez ColonelAI » Cz wrz 24, 09 21:41

AI w latach 70 to mocne przegięcie, to musi być sterowane przez człowieka. Zastanawiają mnie te czerwone tuby na mechach, jest to element wspólny.
"Dopóki nie skorzystałem z Internetu, nie wiedziałem, że na świecie jest tylu idiotów." Stanisław Lem
ColonelAI
Raging Raven

Postprzez uci » Cz wrz 24, 09 21:51

no wiem że AI to może przegięcie, choć tuby pasują, chyba że trzymaja w środku pilotów, dobrowolnie zamkniętych lub nie.
uci
Uber Big Boss

Postprzez ColonelAI » Cz wrz 24, 09 21:55

Mam nadzieję, że sztucznej inteligencji lub jej zalążków tutaj nie znajdziemy. Widać, że ta cześć zawiera miszmasz Metal Gearów specjalnie dla fanów. W dobrym tego słowa znaczeniu.
ColonelAI
Raging Raven

Postprzez Gac666 » Cz wrz 24, 09 22:00

Może to gigantyczne roboty sterowane radiowo ;)? Wyjaśniałoby tuby.
Obrazek
Gac666
Big Boss

Postprzez uci » Cz wrz 24, 09 22:02

To może kula z PW jest nadajnikiem?
Tuby zapewne sa kluczową częscią nowych mechów i pewnie to w nie będzie trzeba strzelać podczas walk.
uci
Uber Big Boss

Postprzez Faja » Pt wrz 25, 09 00:12

Co do AI to pierwsze formy tego zaczeły powstawać już w latach 50-tych, w roku 68 zdaje się nawet w Polsce powstała jakaś maszyna tego typu.
What is a man? A miserable little pile of secrets! But enough talk... Have at you!
Faja
Big Boss

Postprzez Gac666 » Pt wrz 25, 09 01:32

Noo... ale zauważ że w świecie MGS w pierwszej części mamy pilota człowieka, dopiero w MGS 2 jest pod tym względem postęp.
Obrazek
Gac666
Big Boss

Postprzez Faja » Pt wrz 25, 09 09:36

Ale to Hideo i takie zagrywki nie powinny Was dziwić.
Faja
Big Boss

Postprzez SaladinAI » Pn paź 05, 09 13:39

Czy czeka nas wybuch atomówki?

Obrazek

Ta scena z trailera na to wskazuje, ponadto w tym momencie słyszymy dźwięk wybuchu. Lub też ukazuje zasięg, fale uderzeniową Peace Walkera. Tłumaczyłoby to dlaczego ta broń jest rozpatrywana w kategoriach absolutnych:

- A czy przypadkiem odstraszanie nie polega na tym by nie doprowadzić do używania broni nuklearnej…?
- Dokładnie. Dlatego ta której użyjemy będzie ostatnia!
SaladinAI
Cipher watches all

Postprzez Crusher » Pn paź 05, 09 15:55

Może to nie jest atomówka która bezpośrednio niszczy tylko, która zapobiega przed użyciem innych broni zagłady w jakiś "magiczny mgsowo-wytłumaczalny" sposób.
Crusher
Vamp

Następna strona

Powrót do MGS Peace Walker