Fabuła Peace Walkera

O brakującym ogniwie w historii Big Bossa

Moderator: GM

Postprzez SaladinAI » Pt wrz 25, 09 12:00

Mamy rok 1974. Minęło sporo czasu od operacji Snake Eater, Big Boss wciąż jednak walczy z duchami swojej przeszłości. Wraz z sowim towarzyszem Millerem trenują Żołnierzy bez Granic na plażach Kolumbii, gdzie przybywa do nich Ramon Galvez. Profesor z Kostaryki jest zaniepokojony sytuacją jaka nastąpiła w jego kraju - dotychczas spokojne tereny, stały się polem na którym nieznane wojska zaczęły przeprowadzać swoje operacje. Sprawę utrudnia fakt iż Kostaryka nie może mieć swojej armii więc Galvez wierzy iż Snake mógłby pozbyć się tajemniczych sił, gdzie Żołnierze bez Granic mogliby posłużyć jako kontrównowaga dla napierającego wroga. Ponadto Miller podejrzewa iż przeciwnicy mogą być wspierani przez CIA, która pragnie poszerzyć swoje wpływy na Amerykę Łacińską po Kubańskim Kryzysie Rakietowym. Big Boss jednak nie czuje się zainteresowany, nie chcąc mieszać się w ten konflikt. Galvez zaproponował dostęp do morskiej bazy co wzbudziło uwagę Millera który pragnie by MSF stało się bardziej organizacją o charakterze najemnym, coś co nie do końca podoba się Big Bossowi. Galvez raz jeszcze spróbował swoich sił i przedstawił Snake'owi młodą kobietę o imieniu Paz - wcześniej porwaną i przetrzymywaną przez wroga, teraz nosi w sobie traumę po przebytych torturach. Jednak nawet obecność Paz nie przekonuje Snake'a do podjęcia zadania. Dopiero gdy Galvez nazywa Snake'a Big Bossem, niejako zdradzając iż zna prawdziwą tożsamość Jacka, ten decyduje się na rozpoczęcie misji.

http://mgs.gram.pl/news.php?readmore=1447
To swego rodzaju błędne kolo: roboty tworzące inne roboty
SaladinAI
Cipher watches all

Postprzez SALADYN » Pt wrz 25, 09 17:02

Faja napisał(a):Biorąc pod uwagę ruski czołg to chyba Ruscy hę?

Tak samo jak Hind'y , AK i obok tego M16 , CIA nie posiada własnych sił i nie kontroluje armii to z pewnością są najemnicy , chyba że mamy tu sytuacje jak z MGS4 dwie walczące strony a pośród tego my.
SALADYN
I was made to fight. I AM a gun

Postprzez uci » Pt wrz 25, 09 17:14

w trailerze mówi się że ta tajemnicza armia jest wyposażona w najnowszy sprzęt wojskowy, może dlatego posiadają broń i sprzęt z całego świata.
Może to ma służyć do tego żeby nikt nie wiedział jakiej narodowości jest armia atakująca Kostarykę.
uci
Uber Big Boss

Czytam: MGS:Guns of the Patrits - Project Itoh

Postprzez SaladinAI » Pn wrz 28, 09 11:39

Z starego Hidechan:

Część trzecia
- profesorze/naukowcu
- musisz udowodnić że możesz strzelać
- wykorzystałeś mnie?
- cóż, oczywiście
- nie mogę odzyskać swojej pozycji
- nie wybaczę ci

Odnoszę to do nowego trailera i mogę być pewien że Galvez zdradzi Snake'a. Pewnie będzie bossem biorąc pod uwagę jego rękę ma do tego predyspozycje.
SaladinAI
Cipher watches all

Postprzez SALADYN » Pn wrz 28, 09 14:38

Mnie tam od początku ten Galvez się coś nie podobał , taki chytry gość który ma własny interes w wyzwoleniu Kostaryki i wykorzystujący innych do tego celu min. Paz i Snake'a.
SALADYN

Postprzez uci » Pn wrz 28, 09 17:21

nie ma pozytywnych bohaterów z super mocami lub sztucznymi kończynami,
może to też pasować do rozmowy coldman - huey
uci
Uber Big Boss

Postprzez Faja » Pn wrz 28, 09 18:29

uci napisał(a):nie ma pozytywnych bohaterów z super mocami lub sztucznymi kończynami,
może to też pasować do rozmowy coldman - huey

a Superman ?
What is a man? A miserable little pile of secrets! But enough talk... Have at you!
Faja
Big Boss

Postprzez Wysłannik » Pn wrz 28, 09 18:54

Saladin01 napisał(a):Odnoszę to do nowego trailera i mogę być pewien że Galvez zdradzi Snake'a. Pewnie będzie bossem biorąc pod uwagę jego rękę ma do tego predyspozycje.

Ja czuję, że Galvez jest agentem Patriotów, wysłanym, żeby namówić Big Bossa do tej akcji. Nie mam pojęcia, o co może dokładnie chodzić, ale mam silne przeczucie, że całe to włączenie się MSF w ten konflikt to kolejna "gierka" Zera i spółki.

Tak w ogóle to jestem całkowicie pewny, że te "nieznane siły", z którymi Big Boss mierzy się w PW, to tajne oddziały Patriotów. To chyba dosyć oczywiste, czyż nie? Patrioci istnieją w PW od 3 lat, nic dziwnego, że udało im się już stworzyć jakąś tajną, supernowoczesną broń (w tym SI). Zapewne będziemy w grze infiltrować jedną z ich tajnych baz (można zobaczyć pomieszczenia, które wyglądają na wnętrzne takiej bazy, w zwiastunie z GC).

W sumie to czy to naprawdę takie dziwne wydaje Wam się, żeby już w 1974 r. istniała sztuczna inteligencja? Mówię teraz jak najbardziej poważnie, w odniesieniu do rzeczywistości. Pierwszy komputer powstał, z tego co wiem, podczas IIWŚ; nie znam się na komputerach, ale czy to tak trudno wyobrazić sobie, żeby w 29 lat technologia ta została rozwinięta do tego stopnia, w jakimi widzimy to w PW...? Moim zdaniem zdecyowanie nie. Kto wie, jakie inne tajne technologie skrywa od tamtego czasu rząd USA...? Pomyślcie tylko, że SR-71 Blackbird (transportuje on Naked Snake'a nad teren Celinojarsku), samolot osiągający prędkość ponad 3 machów, istniał już przed 1964 rokiem. Popatrzcie tylko, jak on wygląda:
Obrazek
...I czy naprawdę dziwi kogoś jeszcze obecność maszyn, jakie widać na najnowszym zwiastunie, w 1974 roku? Co ciekawe, podobno SR-71 to wciąż najszybszy samolot na świecie. Ja tam w to nie wierzę...

Tylko jedna rzecz mi tu nie pasuje: z tego co wiem, to w Outer Heaven, w 1995 roku, Metal Gear TX-55 był niby nową bronią tego typu, pierwszym na świecie kroczącym "czołgiem"; a tu się okazuje, że istniało coś takiego już 21 lat wcześniej?!

Co do Coldmana, to myślę, że będzie on jakimś oficerem (być może nawet szefem) w tej bazie Patriotów; prawie na pewno będzie przeciwnikiem. Zauważcie czerwony trójkąt na jego ubiorze: od razu przypomina mi się symbol piramidy Iluminatów.

Przypuszczam, że to "Big Shell" to właśnie ta tajna baza Patriotów.

Widzałem, że niektórzy wspominają coś tu o Liquidzie... To ciekawe, bo ja nigdzie jeszcze widziałem wzmianki wskazującej na to, żeby występował w tej grze. Czy mógłby ktoś to potwierdzić? Jeśli to prawda, wyjaśniałoby to, dlaczego Liquid mógł tak skutecznie podszyć się pod Millera na Shadow Moses: po prostu znał człowieka. Jedno, co pamiętam, to ten oto wyrwany z kontekstu dialog z gry:
- twój ociec kazał mi naprawić dach i przyciąć trawę
- użyję drabiny by naprawić dach, ale drabina zostanie zabrana gdy będę to robił
- mimo to naprawiaj ten dach
- jest wyżej niż myślisz
- tam jest jadowity wąż. Chcę żebyś się go pozbył
- złapie go i wypuszczę
- to niebezpieczny wąż, zabił tak wielu
- po prostu go wypuszczę
- jeżeli go nie zabijesz, on zabije ciebie

Wygląda to trochę na rozmowę między Big Bossem a którymś z małych Snake'ów... Hm, pamiętam, jak w MGS1 Liquid powiedział o Big Bossie: "He always told me I was inferior"; czyżby miał on już wcześniej kontakt ze swym ojcem? Ale z drugiej strony przecież w tym czasie Snake'i były wychowywane przez Patriotów (Liquid w UK), więc co by on niby nagle miał robić w Ameryce Środkowej...? Nie mniej jednak coś mi mówi, że w grze ujrzymy choć jednego z klonów Big Bossa, a wypuszczenie powyższego dialogu przez Kojimę było takim subtelnym sygnałem dla fanów -- tak samo jak rysunek Big Bossa na plakacie o MGS4 z E3 2005, oraz litery układające się w słowa 'Big Boss' na ulotkach z MGS3 z 2003 roku. Typowa sztuczka Kojimy... Stary dziad staje się przewidywalny. ;)
Wysłannik
Fire Trooper

Postprzez SaladinAI » Pn wrz 28, 09 19:53

Wysłannik napisał(a):Widzałem, że niektórzy wspominają coś tu o Liquidzie... To ciekawe, bo ja nigdzie jeszcze widziałem wzmianki wskazującej na to, żeby występował w tej grze. Czy mógłby ktoś to potwierdzić?

http://mgs.gram.pl/news.php?readmore=1453

Ja w ogóle się cieszę że prawdopodobnie zostanie wyjaśniona relacja między Big Bossem a Liquidem. Długo na to czekałem

SALADYN napisał(a):Mnie tam od początku ten Galvez się coś nie podobał , taki chytry gość który ma własny interes w wyzwoleniu Kostaryki i wykorzystujący innych do tego celu min. Paz i Snake'a.

Teraz sensacja - w trailerze imiona wszystkich dobrych postaci (Jack, Miller, amanda, Chico itd.) wyświetlają się na żółto. Tymczasem imiona postaci uznawanych za wrogów (Coldman, Strangelove), na czerwono. W przypadku tych ostatnich to samo tyczy się także Paz oraz Galveza.
SaladinAI
Cipher watches all

Postprzez Wysłannik » Pn wrz 28, 09 19:59

Saladin01 napisał(a):
Wysłannik napisał(a):Widzałem, że niektórzy wspominają coś tu o Liquidzie... To ciekawe, bo ja nigdzie jeszcze widziałem wzmianki wskazującej na to, żeby występował w tej grze. Czy mógłby ktoś to potwierdzić?

http://mgs.gram.pl/news.php?readmore=1453

Ja w ogóle się cieszę że prawdopodobnie zostanie wyjaśniona relacja między Big Bossem a Liquidem. Długo na to czekałem

Ale skąd to jest? Kojima to powiedział w jakimś wywiadzie?
Kod: Zaznacz cały
Zimna Wojna była okresem gdzie ludzie, ani źli ani dobrzy, byli manipulowani przez różne czynniki które sprawiały że stawali się dobrzy lub źli. To samo tyczy się Liquid Snake'a i wraz z Peace Walkerm zobaczymy co z nim się stało.

Może po prostu będzie wyjaśnione, gdzie został wysłany, przez co przeszedł itd. Nie jest chyba wcale powiedziane, że zobaczymy go w grze. Chociaż coś mi jednak mówi, że on i Big Boss spotkają się w PW... Też bardzo mnie to ciekawi.
Wysłannik
Fire Trooper

Postprzez SaladinAI » Pn wrz 28, 09 20:03

Wysłannik napisał(a):Nie jest chyba wcale powiedziane, że zobaczymy go w grze.

Nikt tego nie powiedział.
SaladinAI
Cipher watches all

Postprzez Wysłannik » Pn wrz 28, 09 20:10

Saladin01 napisał(a):
Wysłannik napisał(a):Nie jest chyba wcale powiedziane, że zobaczymy go w grze.

Nikt tego nie powiedział.

Wiem...

!

WIEM! W jakiś niekreślony na razie sposób mały Liquid znajdzie się nagle pod opieką Big Bossa i będzie dorastał pod opieką ojca w ramach jakiegoś eksperymentu (przypuszczalnie żeby zrobić z niego przeciwieństwo Solida)!
Wysłannik
Fire Trooper

Postprzez uci » Wt wrz 29, 09 05:38

a to ile lat w PW będą mieli liquid i solid? 2 czy 4? nie widzę jakoś tych relacji w tym wieku.

ale ciekawostka z tym kolorem imion mi się podoba, ale że Paz miała by być ta zła? to kim ona miala by byc klonem the boss? (fantazja).
Bardziej serio jak ma być zła to może być to efekt tych tortur i może prania mozgu.

Taka teoria - może tam nie ma Ai w tych mechach, może w tych ''beczkach'' są ludzie po odpowiednim praniu mozgu myślący na modłe the boss i sterujący mechem jak np. Volgin czy Ursula?
uci
Uber Big Boss

Postprzez Wysłannik » Wt wrz 29, 09 10:34

a to ile lat w PW będą mieli liquid i solid? 2 czy 4? nie widzę jakoś tych relacji w tym wieku.

Chwila... nie wierzę, że nikt na to wcześniej nie wpadł:
Liquid ma 2 lata; ale co jeśli dzięki przyspieszonemu starzeniu się wygląda na, powiedzmy, 6? Raiden podniósł swój pierwszy kałasznikow w wieku 6 lat, więc czemu by Liquid nie mógł?

Chociaż w Database jest napisane, że przyspieszone starzenie się zaczęło się u Snake'a dopiero w 2011 roku chyba, więc nie zapowiada się na to...

Ale z drugiej strony, czy to tak trudno sobie wyobrazić, żeby LIQUID SNAKE był już wojownikiem w wieku 2 lat? ;)

Ponawiam moje pytanie: gdzie dokładnie Kojima wspomniał coś o Liquidzie? Mógłbym zobaczyć jakąś stronę, na której to jest -- nie Zanzibar, bo przecież wiem, że gdzieś to znaleźliście (no chyba nie wymyśliliście).
Wysłannik
Fire Trooper

Postprzez Faja » Wt wrz 29, 09 11:36

Wysłannik napisał(a):
Ale z drugiej strony, czy to tak trudno sobie wyobrazić, żeby LIQUID SNAKE był już wojownikiem w wieku 2 lat? ;)

2 letni ninja, który po ciosie kataną leci do cyca mamusi.
What is a man? A miserable little pile of secrets! But enough talk... Have at you!
Faja
Big Boss

Postprzez SALADYN » Wt wrz 29, 09 11:53

Wysłannik, a ty grałeś w MGS4 że sądzisz iż Snake będzie w tej części walczył z Patriotami ???

No i ten Liquid i Solid jak oni mogą już być "wojownikami" jak jeszcze z nocników korzystają , nie przesadzajmy tego nawet Kojima nie byłby w stanie wyjaśnić (chyba żeby nanomaszyny w to wplątał :D) dziecko na tym etapie rozwoju nie byłoby w stanie obsłużyć AK a co dopiero go utrzymać , że o strzelaniu nie powiem.
To że obaj są klonami największego żołnierza wszech czasów nie oznacza że są supermenami , mają potencjał ale w przyszłości po treningach , szkoleniu więc uważam że jeśli któryś z nich się w grze pojawi to będzie to taki smaczek co najwyżej a nie jedne z głównych elementów fabuły.
SALADYN

Postprzez Wysłannik » Wt wrz 29, 09 12:17

SALADYN napisał(a):Wysłannik, a ty grałeś w MGS4 że sądzisz iż Snake będzie w tej części walczył z Patriotami ???

No i ten Liquid i Solid jak oni mogą już być "wojownikami" jak jeszcze z nocników korzystają , nie przesadzajmy tego nawet Kojima nie byłby w stanie wyjaśnić (chyba żeby nanomaszyny w to wplątał :D) dziecko na tym etapie rozwoju nie byłoby w stanie obsłużyć AK a co dopiero go utrzymać , że o strzelaniu nie powiem.
To że obaj są klonami największego żołnierza wszech czasów nie oznacza że są supermenami , mają potencjał ale w przyszłości po treningach , szkoleniu więc uważam że jeśli któryś z nich się w grze pojawi to będzie to taki smaczek co najwyżej a nie jedne z głównych elementów fabuły.

Też tak sądzę, dlatego mam też nadzieję, że Kojima nie przesadzi z tymi małymi Snake'ami.
Wysłannik
Fire Trooper

Postprzez SaladinAI » Wt wrz 29, 09 12:32

Taka teoria - może tam nie ma Ai w tych mechach, może w tych ''beczkach'' są ludzie po odpowiednim praniu mozgu myślący na modłe the boss i sterujący mechem jak np. Volgin czy Ursula?

Ale że jest AI to oficjalne info.

Historia pokazana w PW ma pokazać niewyjaśnione dwadzieścia lat historii Big Bossa.

Ponawiam moje pytanie: gdzie dokładnie Kojima wspomniał coś o Liquidzie? Mógłbym zobaczyć jakąś stronę, na której to jest -- nie Zanzibar, bo przecież wiem, że gdzieś to znaleźliście (no chyba nie wymyśliliście).

Wywiad w Gamespocie. Możesz tam poszukać.
SaladinAI
Cipher watches all

Postprzez Wysłannik » Wt wrz 29, 09 12:45

Historia pokazana w PW ma pokazać niewyjaśnione dwadzieścia lat historii Big Bossa.

Tzn. ma zostać opowiedziane, co robił w latach 1974-1994?
Wysłannik
Fire Trooper

Postprzez SaladinAI » Wt wrz 29, 09 13:19

Mnie więcej. Ale jak to będzie wyglądać to nikt nie wie.
SaladinAI
Cipher watches all

Postprzez Wysłannik » Wt wrz 29, 09 18:04

A co sądzicie o tej prawdzie o The Boss, która ma "zwalić z nóg"? Na zwiastunie jakiś niezidentyfikowany męski głos (przypomina mi trochę Otacona) mówi do Snake'a:
Kod: Zaznacz cały
The Boss. You still haven't let her go.
That's why you're so afraid to find out the truth about her.
Wysłannik
Fire Trooper

Postprzez uci » Wt wrz 29, 09 18:05

no to by wyjaśniało Liquida, 2 latek odpada, ale 16-20 letni to już co innego.

Skoro Ai jest pewne to juz nie nie wymyślam, pasują mi słoiki z komputerami w środku, ogromnie mnie ciekawi ich związaek z the boss, i całą tą akcję ze śpiewaniem i mowieniem.
Ciekawi mnie tylko jak oni chcą pokazać te 20 lat, skoro PW wydaje się toczyć w małym okresie czasu.

Btw. przyspieszone starzenie chyba u Solida zaczeło się przed 2009, bo już liquid na tankerze o tym wspomniał.
uci
Uber Big Boss

Postprzez La-Li-Lu-Le-Lo » Wt wrz 29, 09 18:09

Myślę że kolor imion postaci nawiązuje do koloru jaki dana postać reprezentuje na rysunku. Np. Galvez ma czerwoną protezę więc jego imię jest na czerwono żeby się pokrywało. Oboje Amanda, Miller i Chico mają żółty szal/chustę dlatego ich imiona są na żółto, Snake - żółta naszywka, Cecile - żółty naszyjnik z kolei Paz i Strangelove mają czerwony płaszcz przeciw deszczowy. Wyjątkiem jest na razie Huey, bo nie zaznaczono na nim żadnego koloru. Nie wykluczone że kolor imion może reprezentować to czy dana postać będzie wrogiem czy nie, tak jak powiedziano wyżej...
La-Li-Lu-Le-Lo
Fortune

Postprzez Wysłannik » Wt wrz 29, 09 18:10

Btw. przyspieszone starzenie chyba u Solida zaczeło się przed 2009, bo już liquid na tankerze o tym wspomniał.

Racja. Nawet w MGS1 Gray Fox powiedział Snake'owi, że Snake wygląda okropnie jak na swój wiek.
Wysłannik
Fire Trooper

Postprzez uci » Wt wrz 29, 09 18:22

A Kaz i Coldman?

Albo żółci to przyszli żołnierze OH czy sojusznicy BB, a czerwoni to pozostali, ci po przeciwnej stronie barykady
uci
Uber Big Boss

Postprzez La-Li-Lu-Le-Lo » Wt wrz 29, 09 18:30

Kaz ma żółty szal, nie zaznaczono koloru na rysunku, ale widać go w 5:11 minucie zwiastuna, a Coldman (zapomniałem o nim wspomnieć) ma czerwoną butonierkę czy jak to się zwie.
La-Li-Lu-Le-Lo
Fortune

Postprzez Simon » So paź 03, 09 15:35

Wysłannik napisał(a):

Racja. Nawet w MGS1 Gray Fox powiedział Snake'owi, że Snake wygląda okropnie jak na swój wiek.

Bzdura, powiedział, że Snake wygląda okropnie bo się NIE postarzał w przeciwieństwie do niego:
Snake: So it is you!?
Frank: You look terrible, Snake.
Frank: You haven't aged well.
'A cornered fox is more dangerous than a jackal!'

Obrazek
Simon
Liquid Snake

Gram: MGSV The Phantom Pain

Postprzez karlo12 » So paź 03, 09 15:40

yyy sorry ale "you haven't aged well " znaczy "nie postarzałes sie dobrze" moim zdaniem chodziło właśnie o to że Snake źle wygląda (czytaj staro) jak na swój wiek
" there is no such thing as luck on the battlefield "
karlo12
Machinegun Kid

Postprzez Simon » So paź 03, 09 16:13

Ja bym to interpretował jako 'nie postarzałeś się zbytnio'. Teraz to już sam nie wiem...
'A cornered fox is more dangerous than a jackal!'

Obrazek
Simon
Liquid Snake

Gram: MGSV The Phantom Pain

Postprzez kul » So paź 03, 09 16:25

SolidSimon napisał(a):Ja bym to interpretował jako 'nie postarzałeś się zbytnio'. Teraz to już sam nie wiem...

To bys to zle interpretowal ;)
http://megaslownik.pl/slownik/angielsko ... s+age+well

http://www.google.pl/search?client=oper ... 8&oe=utf-8 - najprostszy korpus
kul
Niewidzialna Armia

Gram: O kurde...
Czytam: ...

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do MGS Peace Walker