zupełnie o tym zapomniałem. Zwłaszcza w ankiecie:/
W takim razie mój apel, w komentarzu do newsa na stronie głównej, nie spełnił swojej roli
Tłumaczenie, że PSP ma za mało klawiszy żeby w PW mogły znaleźć się wszystkie podstawowe ruchy to jakaś kpina albo brak wyobraźni Kojimy :/
Ustawienia SHOOTER TYPE sprawdzają się świetnie. Wystarczy tylko wprowadzić kilka zmian:
1. Nowa rozpiska CQC:
Przytrzymanie samego R = chwyt i jednoczesne podduszanie (bez zmian),
Chwyt + analog = poruszanie się z przeciwnikiem (zamiast rzutu),
Chwyt + L = przesłuchiwanie (nowa kombinacja w PW, zaczerpnięta z Portable Ops) / ewentualnie wystawienie przeciwnika jako "żywą tarczę",
Chwyt + L + analog = (nowa kombinacja dla rzutu trzymanym przeciwnikiem),
R + analog = szybki rzut (bez zmian).
2. Klawisz akcji (góra na krzyżaku) powinien działać na takiej samej zasadzie jak przycisk odpowiadający za zmianę pozycji w jakiej porusza się Snake - wciskając przycisk akcji przyklejamy się do ściany. Nie musimy go dłużej trzymać bo postać pozostaje przyklejona do czasu ponownego wciśnięcia przycisku. Tym samym mamy możliwość poruszania się w prawo i lewą będąc przyklejonym do ściany + wychylania się zza rogu + wyskakiwania do oddania strzału (L). Ten sam klawisz służyłby również do podnoszenia leżących ciał, na takiej samej zasadzie jak opisałem powyżej.
3. Na upartego, zaimplementowanie czołgania się, też nie musiałoby stanowić większego problemu, bo nic nie stoi na przeszkodzie żeby była to następna w kolejności poza (zmiana pozy - dół na krzyżaku), aczkolwiek nie sądzę żeby ten ruch był aż tak potrzebny. Tą samą rolę pełni przecież stance z MGS4, w którym Snake porusza się w pozycji pochylonej. Perspektywa grania z kumplem, który w co-opie poruszałby się "na węża" nie jest zbyt zachęcająca. Tym bardziej jeśli w wersji finalnej pojawiłby się pełny tryb infrastructure, jak w PO. Na singlu z kolei gra stałaby się jeszcze łatwiejsza.
Zapomniano o innej sprawie - wykonując Roll (akrobatyka) nie mamy możliwości bezpośredniego lądowania w pozycji leżącej. Co to za problem dodać ten sprawdzony patent - najpierw Roll, a w trakcie animacji przytrzymanie klawisza dół na krzyżaku.
Co myślicie o opisanych powyżej rozwiązaniach?