Demo MGS PW

O brakującym ogniwie w historii Big Bossa

Moderator: GM

Postprzez Xello » Pt gru 18, 09 11:54

Po tylu godzinach na demie japońskim VA wydaje mi się trochę dziwny :) Ale pewnie za raz przejdzie. Hayater charczy jak zwykle, żołnierze podczas treningu mają ciut za wysokie głosy, tłumaczenie momentami jest dziwne (a przynajmniej w jednym momencie - "Vic Boss" :P ). Ale trochę się czepiam, ogólnie to wysoka, MGSowa jakość.

Spodziewałem się że dzięki tłumaczeniu wypłynie coś nowego z fabuły, ale niestety - wszystko już wiedzieliśmy :)

Edit: No i wg tego, co mówi żołnierz podczas treningu, czołgania się nie ma i nie będzie.
Popularność MGSów: MGS2 - 7 mln, MGS4 - 5 mln MGS3 - 4 mln. Zapamiętać i nie opowiadać głupot!
Xello
Black Viper

Postprzez Pabian01 » Pt gru 18, 09 15:50

Edit: No i wg tego, co mówi żołnierz podczas treningu, czołgania się nie ma i nie będzie.

To co on tam mówi ?Prawdziwy żołnierz nie czołga się bo pobrudzi z przodu spodnie ?

No tak coś za coś. Można biegać przykucniętym, więc ban na czołganie :/
Priority my butt
Pabian01
Jack the Ripper

Postprzez SALADYN » Pt gru 18, 09 16:24

Demo obadane i powiem że voice acting brzmi dziwnie czy wręcz mi sie nie podoba ewidentnie jest to wina przyzwyczajenia do krzaczkowatego dema , po prostu do angielskiego aktorstwa będę się musiał na nowo przyzwyczajać.
W końcu też mogłem zrozumieć o co chodzi instruktorowi z tym powalaniem trzech przeciwników pod rząd przy pomocy CQC , choć uważam że jeśli tego nie wykorzystają w walce z jakimś bossem to mało kto będzie tego patentu używał.
No i ludzi którzy nie bawią się w homebrew czeka aktualka softu na 6.20 jeśli chcą pograć w demo.

PS
Sal , Paz ma 16 lat.
SALADYN
I was made to fight. I AM a gun

Postprzez SaladinAI » Pt gru 18, 09 19:07

Barely legal :)
To swego rodzaju błędne kolo: roboty tworzące inne roboty
SaladinAI
Cipher watches all

Postprzez uci » Pt gru 18, 09 19:36

wielo hitowe cqc bardzo mi sie spodobało, tak samo to ze wiem co dają konkretne ubrania i jakie niosą ze sobą plusy i minusy.

Kaz łączy sie z nami z bazy matki i to w niej lądują złapani fultonem wrogowie.
Fulton po ang. potwierdza rekrutację.
uci
Uber Big Boss

Czytam: MGS:Guns of the Patrits - Project Itoh

Postprzez SaladinAI » Śr gru 23, 09 22:07

Ostatnia tapeta do kolekcji:

Obrazek
To swego rodzaju błędne kolo: roboty tworzące inne roboty
SaladinAI
Cipher watches all

Postprzez Simon » Śr gru 30, 09 12:25

Pabian napisał(a):No tak coś za coś. Można biegać przykucniętym, więc ban na czołganie :/

Jak w finalnej wersji nie będzie czołgania i przenoszenia ciał to wyjdę z siebie.
Już nawet zrugałem ich za to w ankiecie;]
'A cornered fox is more dangerous than a jackal!'

Obrazek
Simon
Liquid Snake

Gram: MGSV The Phantom Pain

Postprzez uci » Śr gru 30, 09 14:21

czołganie - racja tego mi brakuje, ale co do przenoszenia ciał tak myślę po co to by było potrzebne w PW?
Do rekrutacji mamy fultona, plansze same w sobie są za małe żeby ich przesuwanie coś też nam dawało.

Już bardziej brakuje mi poruszania po przyklejeniu do ściany.
uci
Uber Big Boss

Postprzez Simon » Śr gru 30, 09 14:35

uci napisał(a):Już bardziej brakuje mi poruszania po przyklejeniu do ściany.

Święte słowa, zupełnie o tym zapomniałem. Zwłaszcza w ankiecie:/
'A cornered fox is more dangerous than a jackal!'

Obrazek
Simon
Liquid Snake

Gram: MGSV The Phantom Pain

Postprzez Operator » Śr gru 30, 09 14:48

Mi się nie podobał fakt, że nikt nie szukał ciał strażników, których zabrało się fultonem. Oraz... Że ciała żołnierzy przy walce z czołgiem znikały.
Operator
Laughing Octopus

Gram: USOSweb

Postprzez Logitech » Cz gru 31, 09 03:54

zupełnie o tym zapomniałem. Zwłaszcza w ankiecie:/

W takim razie mój apel, w komentarzu do newsa na stronie głównej, nie spełnił swojej roli :P

Tłumaczenie, że PSP ma za mało klawiszy żeby w PW mogły znaleźć się wszystkie podstawowe ruchy to jakaś kpina albo brak wyobraźni Kojimy :/
Ustawienia SHOOTER TYPE sprawdzają się świetnie. Wystarczy tylko wprowadzić kilka zmian:

1. Nowa rozpiska CQC:
Przytrzymanie samego R = chwyt i jednoczesne podduszanie (bez zmian),
Chwyt + analog = poruszanie się z przeciwnikiem (zamiast rzutu),
Chwyt + L = przesłuchiwanie (nowa kombinacja w PW, zaczerpnięta z Portable Ops) / ewentualnie wystawienie przeciwnika jako "żywą tarczę",
Chwyt + L + analog = (nowa kombinacja dla rzutu trzymanym przeciwnikiem),
R + analog = szybki rzut (bez zmian).

2. Klawisz akcji (góra na krzyżaku) powinien działać na takiej samej zasadzie jak przycisk odpowiadający za zmianę pozycji w jakiej porusza się Snake - wciskając przycisk akcji przyklejamy się do ściany. Nie musimy go dłużej trzymać bo postać pozostaje przyklejona do czasu ponownego wciśnięcia przycisku. Tym samym mamy możliwość poruszania się w prawo i lewą będąc przyklejonym do ściany + wychylania się zza rogu + wyskakiwania do oddania strzału (L). Ten sam klawisz służyłby również do podnoszenia leżących ciał, na takiej samej zasadzie jak opisałem powyżej.

3. Na upartego, zaimplementowanie czołgania się, też nie musiałoby stanowić większego problemu, bo nic nie stoi na przeszkodzie żeby była to następna w kolejności poza (zmiana pozy - dół na krzyżaku), aczkolwiek nie sądzę żeby ten ruch był aż tak potrzebny. Tą samą rolę pełni przecież stance z MGS4, w którym Snake porusza się w pozycji pochylonej. Perspektywa grania z kumplem, który w co-opie poruszałby się "na węża" nie jest zbyt zachęcająca. Tym bardziej jeśli w wersji finalnej pojawiłby się pełny tryb infrastructure, jak w PO. Na singlu z kolei gra stałaby się jeszcze łatwiejsza.

Zapomniano o innej sprawie - wykonując Roll (akrobatyka) nie mamy możliwości bezpośredniego lądowania w pozycji leżącej. Co to za problem dodać ten sprawdzony patent - najpierw Roll, a w trakcie animacji przytrzymanie klawisza dół na krzyżaku.

Co myślicie o opisanych powyżej rozwiązaniach?
Ostatnio edytowano Cz gru 31, 09 13:46 przez Logitech, łącznie edytowano 1 raz
Logitech
Machinegun Kid

Postprzez uci » Cz gru 31, 09 11:58

1 - jak dla mnie wprowadza to za dużo kombinowania do CQC i robiło by go dość udziwnionym
2 - to tak, działało by jak z kucaniem, ale dalej nie widzę powodu do podnoszenia ciał
uci
Uber Big Boss

Postprzez Logitech » Cz gru 31, 09 14:04

1 - jak dla mnie wprowadza to za dużo kombinowania do CQC i robiło by go dośćudziwnionym
Zdziwiłem się, że uproszczone do bólu CQC z PW znalazło swoich zwolenników. Jeśli moja rozpiska nie jest idealna to zawsze zostaje ta z Portable Ops.

Martwe ciała pozostające na polu walki + możliwość ich przenoszenia/ukrycia > brak takiej możliwości i natychmiast znikające zwłoki.
Do tego dochodzi ewentualna rekrutacja żołnierzy znana z Portable Ops - w pomieszczeniach zamkniętych raczej odpada użycie fultona.

Zmieniłbym także absurdalne zachowanie AI, które nie jest w stanie zobaczyć ani usłyszeć, kolegi ewakuowanego z pola walki fultonem, tuż za jego plecami...
Logitech
Machinegun Kid

Postprzez ArecaS » Cz gru 31, 09 17:40

Ale co takie detale przeszkadzają? MGS zawsze były skradankami, że się tak wyrażę, arcade'owymi raczej. W jedynce nie było połowy możliwości stąd, a była dobra. I trzeba było nieraz bardziej kombinować niż w tych nowych częściach.
ArecaS
Miał 0 punktów w quizie

Postprzez uci » Pt sty 01, 10 12:31

uproszczone cqc z pw jak dla mnie doskonale pozwala nam wroga szybko przydusic czy uzyc w walce no i bardzo filmowe cqc combo. wracajac do przenoszenia cial to pytanie gdzie je chowac? a fultona pod zadaszeniem juz uzywalem i boje sie ze w zamknietych pomieszczeniach moze dzialac.
uci
Uber Big Boss

Postprzez Arnoldzik » Pt sty 01, 10 17:45

Demo jest FANTASTYCZNE... grafika miód, dźwięk wspaniały (pomimo tego że nie ma już H.G.Williamsa) nareszcie prawdziwy Metal Gear na psp. Znalazłem kilka niedoróbek w demie (przeciwnicy ślepi .. stoje z 3 metry od przeciwnika a on mnie nie widzi, przydałaby się większa interakcja ze ścianami niż tylko przyleganie do niej...)ale mam nadziej że to poprawią, w końcu Kojima wydał ankietę w której możemy się rozpisać na temat dema ... najlepsze sterowanie to Shooter Type wg. mnie , udało mi się przejść wszystkie misje z rangą "S" a ostatnią (ta z czołgiem) przeszedłem w czasie 2:50 min. HA!

PS:mam tylko jedną tapete (z facjatą BB) wiem ze powinno byc ich wiecej ... moze jak sie co-opa przejdzie to odblokuja sie inne...
PS2:ciekawe jakie niespodzianki do gry wprowadzi Kojima ? (powrót Ocelota?czy piramida z trailera okaże się grobowcem The Boss?)
Arnoldzik
Inkarnacja VR

Postprzez uci » Pt sty 01, 10 17:58

reszta tapetek jest za co-op'a
uci
Uber Big Boss

Postprzez Logitech » N sty 03, 10 14:38

W jedynce nie było połowy możliwości stąd, a była dobra.
Fakt. Zaryzykowałbym stwierdzenie, że jedynka z PSX była i jest najlepszą częścią. Pomimo tzw. "arcadowości" jest tytułem kompletnym, a remake w postaci TTS, dodający patenty z MGS2, pozostaje tylko ciekawostką. Jeśli finalna wersja PW będzie się bronić zarówno pod względem fabularnym, jak i przyjemności jaką daje rozgrywka, tak jak ma to miejsce w przypadku części pierwszej, to chętnie uznam wcześniejsze postulaty za bezzasadne. Oceniając grę jednak jedynie na podstawie tego co już zostało pokazane w demie (a od tego jest ankieta), niechętnie powitałem wyżej wymienione uproszczenia.
Czy moje obawy dotyczące jakości rozgrywki okażą się słuszne dowiemy się w marcu (a co poniektórzy dopiero w maju, bo myślę, że nie jestem jedyną osobą, która do czasu europejskiej premiery, będzie unikać stron takich jak Zanzibar, w obawie przed spoilerami :P).
Logitech
Machinegun Kid

Poprzednia strona

Powrót do MGS Peace Walker