Dead Space a od dzisiaj równiez Dead Space 2

Moderator: GM

Postprzez Gillian » Pn gru 28, 09 00:58

Wow, WOW, W-O-W!

Dead Space jest niesamowity! Szkoda, że dopiero teraz się za niego wziąłem. Bo demo mnie tylko zniechęciło (podzielam zdanie Słonia), myślałem że to będzie durny szuter. A gra jest iście rewe(o)lucyjna! Piękna! Klimatyczna!

Autorzy powinni dostać growego oskara za to jak zintegrowali interfejs z grą. A inni powinni sobie DS brać za wzór. Nie pamiętam, kiedy ostatnio tak wczułem się w jakiś tytuł. Standardowy HUD to przeżytek, cały czas przypomina, że gra jest tylko grą. To co jest tutaj dodaje 10 punktów do atmosfery ; ).

Bardzo cieszy mnie to, że rzeczywiście tego strzelania nie ma tak dużo. Są jedynie te momenty podwyższonego napięcia, maks kilku wrogów i szaleńcze rozprawienie się z nimi w strachu przed tym, że mogą mnie dopaść. Klimat zaszczucia na dychę! Podoba mi się to, że wiele takich growych klasycznych umowności akurat tutaj znajduje swoje wytłumaczenie w grze. Choćby ten wspomniany interfejs. Cała Ishumura sprawia wrażenie rzeczywistego statku, a nie jedynie serii plansz w grze video.

Graficznie jest niesamowicie, przede wszystkim oświetlenie robi wrażenie. Gra świateł i cieni to kolejne czynniki tworzące ten niesamowity klimat. A gdy pierwszy raz znalazłem się w strefie zerowej grawitacji albo kiedy wyszedłem na zewnątrz statku oniemiałem. Fizyka przedmiotów wydaje się bardzo realistycznie zrobiona, a widoki wręcz miażdżą.

Dla mnie ten tytuł już w tym momencie po przejściu raptem 1/4 gry wydaje się lepszy od takiego Bioshocka. Klimat, rozgrywka, umiejętnie rozłożony stosunek strzelania do łażenia, wreszcie normalny poziom trudności po wyborze trybu normalnego (bo z tym bywa różnie). Cieszę się, że developer nie uznaje mnie za żądnego krwi idiotę, nie atakuje milionem stworów (RE4) tylko umiejętnie buduje napięcie, dawkuje adrenalinę.

Miła niespodzianka, bo nie chciałem wierzyć wszystkim, którzy się tak zachwycali ; ). Pod wieloma względami jest to prawdziwa gra nowej generacji.
Gillian
Uber Big Boss

Postprzez Faja » Pn gru 28, 09 11:23

twilite kid napisał(a):Wow, WOW, W-O-W!

Dead Space jest niesamowity! Szkoda, że dopiero teraz się za niego wziąłem. Bo demo mnie tylko zniechęciło (podzielam zdanie Słonia), myślałem że to będzie durny szuter. A gra jest iście rewe(o)lucyjna! Piękna! Klimatyczna!

Aż dziw bierze jakie zupełnie inne spojrzenie mamy na ten tytuł. Dla mnie ta gra jest nudna, idziesz strzelasz, idziesz stzelasz, coś tam zrobisz, potem idziesz i znów strzelasz. Ja dałem radę tylko 5 leveli skończyć. Później już mi się nie chciało. Zintegrowanie interfejsu z grą może i było rewolucyjne, ale nie na tyle, żeby uratować beznadziejny klimat. Tak naprawdę jadyna rzecz jaka mi się tam podobała to granie w zerowej grawitacji. Reszta do zaorania jak dla mnie,
What is a man? A miserable little pile of secrets! But enough talk... Have at you!
Faja
Big Boss

Postprzez deadspace6 » Pn gru 28, 09 12:11

Ja do Dead Space zabierałem się 3 razy. Najpierw przeszedłem 2 poziomy, później kolejne trzy i niedawno postanowiłem skończyć grę (jestem już przy końcu). Z każdym podejściem gra podoba mi się coraz bardziej, bo na początku mówiłem "łeeee co to jest....".

Teraz mogę powiedzieć, że nie grałem jeszcze w tak klimatyczną grę traktującą o kosmosie. Można się dobrze wczuć w trudy życia w nieprzyjaznym miejscu i widać jak bohaterowi doskwiera samotność.

Interfejs faktycznie jest rewolucją, ale nie marze nawet o tym żeby twórcy masowo implementowali coś takiego w swoich grach. A właściwie to nawet dobrze, że są jeszcze gry odkrywcze mające coś na wyłączność. Ciekawe jak rozwiną ten patent w "2".

A co do Dead Space 2 to nie mogę się tej gry doczekać, ale boje się co będzie z tymi dużymi, otwartymi powierzchniami, zniszczalnym środowiskiem itd. I dodatkowo jestem zdezorientowany po obejrzeniu tego pierwszego screena w 3D (Spawl to kosmiczny Hogwart?). Szkoda że premiera ma się podobno odbyć w 2011.
deadspace6
Fortune

Postprzez Gac666 » Pn gru 28, 09 12:32

Gra klimatem miażdży, szczególnie jeśli ktoś siedzi w takich klimatach jak Aliens, The Thing czy Space Hulk z Warhammera 40k. Rozgrywka jest świetna ale tylko i wyłącznie na najwyższych poziomach trudności, bo inaczej to jest za prosta (przynajmniej na PC, musiałem zmienić i grać od nowa, bo ani razu nie zginąłem).
Świetna grafika, boskie sterowanie (RE 5 mogłoby sobie podpatrzeć), świetny interfejs sprawia, że wszystko łączy się w zajebiście dobrą całość.
Obrazek
Gac666
Big Boss

Postprzez Gillian » Pn gru 28, 09 12:53

No ja się cieszę, że na normalu zginąłem może raz, ale zginąć łatwo i kilka razy było blisko. Tak wg mnie powinien wyglądać optymalny poziom trudności.

A co don czasu gry - skończyłęm dopiero 3 rozdziały, a mam ponad 4h na liczniku. Czyli wcale taka krótka się nie zapowiada. Ale ja sobie dużo spaceruję, to może dlatego ; )
Gillian
Uber Big Boss

Postprzez Sylvan Wielki » So sty 02, 10 01:00

twilite kid napisał(a):Miła niespodzianka, bo nie chciałem wierzyć wszystkim, którzy się tak zachwycali ; )

Infidel. Degraduj go Ga, a kolor ja przejmuję, za to ża nam nie zawierzył \m/

A tak na poważnie, nie sposób się nie zgodzić. DS kopie tyłki równo. A DS2 zapowiada się jeszcze lepiej - design poraża, coś wspaniałego.

Aż chyba powrócę do gry i platynę zdobędę - brakuje mi dwóch dzbanów.

A przejście gry samym PC .... bez problemu. To pokazuje, jak kapitalnie potraktowano podstawową broń - właściwie narzędzie górnicze.
Obrazek
Sylvan Wielki
Mniejsza połówka "Myth busted"

Postprzez Gillian » So sty 02, 10 11:39

No wczoraj sobie przeszedłem w końcu. Na liczniku ponad 14h, raptr twierdzi, że ogólnie spędziłem przy grze 17h. Czyli sporo. Klimat jest mocarny, zakończenie może i dość standardowe, ja i cała fabuła, ale kilka smaczków było, zwłaszcza jeden ; ). Trochę w pewnym momencie zrobiło się mass-efekciarsko, więc to na plus :D.

Ogólnie jedna z najlepszych gier, w jakie grałem w tej generacji. Rzekłbym nawet, że o epsilon lepsza od Bioshocka.
Gillian
Uber Big Boss

Postprzez kotlet_schabowy » N sty 03, 10 20:13

Bioshock i Dead Space : dwie najbardziej wciągające klimatem i wykreowanym światem gierki tej generacji, w które grałem.
Dead Space nawet trochę bardziej mi podpasował, design jednak bardziej poważny i w sumie realistyczny.

Gierka zapewnia dużo frajdy, po pierwszej krótkiej sesyjce w ogóle mnie nie przyciągnęła, ale potem dałem się wciągnąć już całkowicie. Niewiele gier w ostatnich dwóch latach tak na mnie działało. Przede wszystkim jara ta cała otoczka, kombinezon, statek, strefy bez grawitacji, znaki dla personelu itd. Świetna gra.
kotlet_schabowy
Zanzibar

Postprzez nobodylikeyou » N sty 03, 10 23:57

Moim zdaniem ciut lepszy jest jednak BS. Ma lepszą i dojrzalszą fabułę. Bardziej rozbudowane elementy rpg + więcej lokacji i 2 różne zakończenia zalezne od naszego postepowania.
DS to z kolei survival pierwsza klasa, dobitnie pokazujący że strzelanie i poruszanie sie równoczesnie absolutnie nie niszczy klimatu grozy (taki prztyczek w stronę RE5 ;)
IMO każdy fan przygodówek i gier akcji powinien obczaic obydwa tytuły. Szczególnie ze juz za 2 miechy pojawi sie BS2 a i gdzies pod koniec roku znów zmierzymy sie z nekromorphami.
Generalnie mogles dodać ankietę ;)
"Chcę iść do piekła nie do nieba. W piekle cieszyć się będę towarzystwem papieży, królów i książąt, a w niebie są sami żebracy, mnisi, pustelnicy i apostołowie"
Niccolò Machiavelli
nobodylikeyou
Vulcan Raven

Postprzez Gac666 » Pn sty 04, 10 00:43

Ma lepszą i dojrzalszą fabułę.

Szkoda tylko, że niestety zerżniętą równo z System Shocka 2. No ale to "duchowy spadkobierca" więc można wybaczyć.
Obrazek
Gac666
Big Boss

Postprzez nobodylikeyou » Pn sty 04, 10 01:28

A to nie wiedziałem. Choć swoją drogą zetknąłem się też z opiniami iz BS jest marnymi popłuczynami po rozbudowanym SS2.
"Chcę iść do piekła nie do nieba. W piekle cieszyć się będę towarzystwem papieży, królów i książąt, a w niebie są sami żebracy, mnisi, pustelnicy i apostołowie"
Niccolò Machiavelli
nobodylikeyou
Vulcan Raven

Postprzez Gac666 » Pn sty 04, 10 01:47

Owszem, nie dorasta mu do pięt. Zajrzyj do tematu "Mały pierdolnik Gac'a" masz tam recenzję SS 1 i SS 2 gdzieś w środku tematu.
Obrazek
Gac666
Big Boss

Postprzez Sylvan Wielki » N mar 07, 10 14:28

Obrazek
Sylvan Wielki

Postprzez Faja » N mar 07, 10 15:16

Sylvan Wielki napisał(a):http://www.youtube.com/watch?v=yMEhkTxs3_E

Dead Space jak żywo.

Ja tam widziałem Silent Hill, Dead Space i jeszcze innych tytułów. W momencie kiedy usłyszałem głos preview mana - What if you discovered... powiedziałem se - you're not alone - i za chwile zobaczyłem - You were not alone... Matko czy te wszystkie kasowe produkcje muszą być takie przewidywalne?
What is a man? A miserable little pile of secrets! But enough talk... Have at you!
Faja
Big Boss

Postprzez Gillian » N mar 07, 10 15:27

To wygląda jak typowa parodia trailerów amerykańskich super produkcji.
Gillian
Uber Big Boss

Postprzez Sylvan Wielki » Pn maja 17, 10 20:55

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Pysznie.
Obrazek
Sylvan Wielki

Postprzez Sylvan Wielki » Śr sie 18, 10 21:24

http://www.youtube.com/watch?v=l9J40_A8aro

Istna rewelacja. Ależ ta gra będzie fantastyczna.

Nowy filmik:

http://www.youtube.com/watch?v=Rd_FUK7nMQ8

Poprawili fizykę. Spójrzcie tylko na to, jak przeciwnik się zachowuje, gdy oberwie nokautujący szlag, lub gdy zostanie w próżni przebity. Oj będzie jakiś dzban za wbijanie na pal brzydactwa.
Sylvan Wielki

Postprzez Faja » Cz sie 19, 10 11:57

Latanie w kosmosie jejejeje
Faja
Big Boss

Postprzez Sylvan Wielki » Cz sie 19, 10 21:29

Wygląda dobrze. Nawet więcej. Grunt, to fakt, że bossowie w końcu będą mieć jaja - jakkolwiek by to nie zabrzmiało.
Obrazek
Sylvan Wielki

Postprzez Gac666 » Cz sie 19, 10 21:51

No ja w koncu sie zabiore ponownie za Dead Space, nie skonczylem nigdy przyznaje bez bicia, czekałem na oryginał.
Obrazek
Gac666
Big Boss

Postprzez Sylvan Wielki » Pt sie 27, 10 16:11

Ja już trzy razy ją zaliczyłem. Ten ostatni raz - "niemożliwy" - tylko by się sprawdzić (no, i by platynowy wpadł dzbanek).

Czekam z niecierpliwością na kontynuajcję....

Gac, ile dałeś za oryginalna, pierwszą część na PC - ME2 chodzi po dwadzieścia zł....
Obrazek
Sylvan Wielki

Postprzez Gac666 » Pt sie 27, 10 16:26

Za dead space'a dałem złocisza:D, albo jak kto woli 20zł (i 20zł za Mirrors edge, bo promocja, gra za 40zl druga za złotówke).

ME2 i Dragon Age można kupić w packu, wychodzi 40zł za grę.
Obrazek
Gac666
Big Boss

Postprzez uci » Pn paź 11, 10 20:28

swoją droga mam pytanie co do dead space 2, bo to co wyczytuje w sieci jest dla mnie niejasne, może ktos mi to dokłądniej wyjasni:
Otóż DS2 na PS3 ma wyjść wraz z Extraction (obsługującym move) i pytanie moje brzmi czy każdy DS2 będzie miał Extraction, czy tylko edycje rozszerzone/kolekcjonerskie?
uci
Uber Big Boss

Czytam: MGS:Guns of the Patrits - Project Itoh

Postprzez Gillian » Pn paź 11, 10 21:29

Obiło mi się o uszy że kolekcjonerka. W N+ bodajże tak pisali.
Gillian
Uber Big Boss

Postprzez uci » Pn paź 11, 10 22:43

na ultimie.pl jest tylko wersja "przedpremierowa" zawierająca interaktywny komiks i właśnie extraction. Nie pisze że jest to jakaś wersja kolekcjonerska...
Kurde sam nie wiem, DS2 będzie niezły, a dodatkowo gierka na Move gratis to nie byle co.
Cóż zostaje mi dalej drążyć temat.
uci
Uber Big Boss

Postprzez Gillian » Pn paź 11, 10 23:55

Może na tym to polega. Osttanio taka moda by robić bonusowe preorderowe wersje (nowy MOH chociażby)
Gillian
Uber Big Boss

Postprzez uci » Wt paź 12, 10 01:02

no przynajmniej robi to EA - Moh z frontline, DS2 z EX. Na deser w sumie bez dodatków ale konwersja aragorn quest z Wii.

Co do MoHa to Frontline jest tylko do przedpremierówek, w przypadku DS2 już tej pewności nie mam bo co serwis to inne opinie i ciężko sie troche w tym połapać.
Albo też nic o tym nie pisze.

Cóż w ostateczności złoże przedpremierówkę, fabułowy prequel i druga gra w cenie jednej wydaje się opłacalnym zakupem.
uci
Uber Big Boss

Postprzez Gillian » Wt paź 12, 10 21:03

Gillian
Uber Big Boss

Postprzez uci » Śr paź 13, 10 11:57

mocno się nad tym zastanawiam, cena nieduża a 2 i pół gry za to.
Swoja drogą na razie wyczytałem że DS2 bedzie w dwóch edycjach, specjalnej z ex i bez niej. A sam extriction bedzie tez do kupienia z PSN.
Nie znalazłem 100% potwierdzenia, ale zawsze coś.
uci
Uber Big Boss

Postprzez Operator » Cz maja 05, 11 09:26

Operator
Laughing Octopus

Gram: USOSweb

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Gry i Konsole