Cisza!

O brakującym ogniwie w historii Big Bossa

Moderator: GM

Cisza!

Postprzez deadspace6 » Pt lut 05, 10 21:53

Na pewno wiele osób z niecierpliwością czeka na MGS:PW. Newsy na głównej pokazują że jest na co czekać, a w dodatku teraz na topie jest jakaś wielka, hitowa tajemnica, która ma nas przekonać do kupna PSP.

No i tu pojawia się problem. Użytkownicy uwielbiają Zanzibar, piszą setki postów, czytają posty innych i tym samym im jest bliżej premiery tym więcej wiedzą o grze. Wśród tych osób znajdzie się zapewne przynajmniej kilka które spojlerują sobie tym samym po części psując sobie zabawę.

I tu pojawia się pobożne życzenie - niech na głównej stronie w newsach będą tylko nic nie mówiące zapowiedzi informacji, a wszystko co istotne poukrywane w czytaj więcej.
Tym samum na forum, przy dyskusjach związanych ze świeżymi sensacjami niech posty będą odpowiednio oznakowane odstraszającym napisem - "SPOJLERY!!!".

Nie mogę nikogo do niczego zmusić, więc tylko podsuwam pomysł. Z pewnością jest jeszcze ktoś, kto tak jak ja chce kupić grę nie wiedząc o niej wszystkiego.

Wiem że zawsze można na jakiś czas zrezygnować z odwiedzania tej strony, ale to zbyt duże wyrzeczenie.
deadspace6
Fortune

Postprzez SALADYN » So lut 06, 10 00:36

Podobnie jak w przypadku MGS4 będzie na pewno półroczny okres ochronny w czasie którego spoilerowanie będzie karane , choć nie mam nic przeciwko [spoiler]takim ukrywaniu spoilerów[/spoiler].
SALADYN
I was made to fight. I AM a gun

Postprzez Simon » So lut 06, 10 02:17

Się pod tym podpisuję ręcami i nogami.
'A cornered fox is more dangerous than a jackal!'

Obrazek
Simon
Liquid Snake

Gram: MGSV The Phantom Pain

Postprzez revil92 » So lut 06, 10 11:12

Ja także popieram czytając i oglądając fragmenty z MGS4 popsułem sobie połowę zabawy. Pokusa jest wielka lecz ludziska nie radze;)
Zapraszam do mojego sklepu gry na PS3 i nie tylko http://revil-game.otwarte24.pl/
revil92
Arnold

Postprzez SaladinAI » So lut 06, 10 13:31

No dobra, ale tu też chodzi o znaczenie pojęcia spoiler. Co właściwie nim jest? Dla wielu to ważna informacja dotycząca fabuły, a reszta? Czy np. ten news:

http://mgs.gram.pl/news.php?readmore=1610

Może być uznany jako zbyt zdradzający zawartość gry?
To swego rodzaju błędne kolo: roboty tworzące inne roboty
SaladinAI
Cipher watches all

Postprzez deadspace6 » So lut 06, 10 13:45

Spojler to jak dla mnie ważna, bardzo istotna informacja dotycząca gry.
Wiadomości typu - zobacz kolekcjonerskie wydanie PW mogą być bez przeszkód publikowane, ale jeśli w kolekcjonerce jest figurka jednego z bossów z gry no to już pewnie nie każdy chce oglądać fotki.

Saladin01 napisał(a):http://mgs.gram.pl/news.php?readmore=1610

Może być uznany jako zbyt zdradzający zawartość gry?

Ta wiadomość jeszcze takim rasowym spojlerem nie jest ale i tak zdradza kilka istotnych szczegółów. Uważam to za "pół spojler" - czytam, wiem że dowiem się czegoś istotnego ale mam nadzieje że nie będzie tam naprawdę elektryzujących informacji (i jedna jest - w ostatnim zdaniu).
deadspace6
Fortune

Postprzez SALADYN » So lut 06, 10 14:06

Akurat to ostatnie zdanie nie jest według mnie spoilerem , sam się tego domyśliłem gdy w jednym z trailerów pokazano ową bazę morską.

Za to np news o Galvez'ie i jego rzekomym powiązaniu z KGB , czy to jest spoiler ???
Tu również powiem nie bo tego dowiemy się dopiero z gry a sporej grupie graczy Galvez wydaje się być kimś więcej niż tylko zwykłym profesorkiem , za spoiler w tym wypadku można uznać gdy np ja zaliczę już japońskiego PW i napisze na forum że walczymy z Galvez'em.
Bez paniki.
SALADYN

Postprzez Crusher » So lut 06, 10 14:20

Dociekania i teorie to jedno, spojlery to co innego moim zdaniem. Jednak powinno się używać ukrywacza jeśli omawia się np. trailer lub wywiad itp.
Crusher
Vamp

Postprzez Logitech » So lut 06, 10 15:08

Dopóki informacje pochodzą z oficjalnej strony KP, blogu Kojimy, czy wywiadów, nie widzę przeszkód przed przytaczaniem ich w całości. O spoilerach można mówić dopiero w sytuacji, gdy ktoś przekazuje wiedzę, którą pozyskał bezpośrednio z gry.
Logitech
Machinegun Kid

Postprzez SaladinAI » N kwi 25, 10 11:10

Trza będzie ustalić politykę spoilerową po wyjściu gry - żeby nie było narzekania jak ostatnio że nie zaznaczamy już spoilerów.
SaladinAI
Cipher watches all

Postprzez deadspace6 » Pn kwi 26, 10 23:04

Ja widział bym to mniej więcej tak: w poście jest spojler, pisze "uwaga spojler dotyczący...."
i ukrywam go jakoś - mikroskopijna lub biała czcionka itp.
deadspace6
Fortune

Postprzez Gillian » Wt kwi 27, 10 00:13

Przecież są tagi [ spoiler ].

Przykład:
Kod: Zaznacz cały
[spoiler]ukryty tekst[/spoiler]
daje:
[spoiler]ukryty tekst[/spoiler]

A co do jakiegoś okresu ochronnego to ja myślę, że nie może być podobnie jak było z MGS4. PSP, podobnie jak wówczas PS3, nie jest tak bardzo popularną maszyną jak PS2, żeby stosować taką samą zasadę jak MGS3 (bo takie argumenty się pojawiały), więc lepiej przez dłuższy czas korzystać ze spoilerowych tagów. Żeby było prościej jakiś admin może dorzucić button dodający tagi na zaznaczony tekst.
Gillian
Uber Big Boss

Postprzez SaladinAI » Wt kwi 27, 10 11:05

twilite kid napisał(a):daje

Mi nic nie daje, na niektórych skórkach nic nie jest zasłonięte.
SaladinAI
Cipher watches all

Postprzez SALADYN » Wt kwi 27, 10 11:12

W sumie Sal w newsach wystarczy słowne ostrzeżenie takie jak zawsze stosowałeś do tej pory natomiast co do forum to potrzebna jest osoba która spoilerów się nie boi bo prędko nie zagra lub zagra zaraz po premierze i będzie trzymać użytkowników na smyczy odpowiednio oznaczając ewentualne spoilery i ostrzegając nowych i jednodniowych użytkowników przed dalszym ich pisaniem.
SALADYN

Postprzez SaladinAI » Wt kwi 27, 10 11:28

W każdym bądź razie:

- newsy jak zwykle

- fabularne informacje z PW tylko w tym dziale, i tylko w tematach oznaczonych

- ile czasu ma trwać blokada? Pół roku? Rok?

- ewentualne ostrzeżenia za dawanie spoilerów w innych działach nie związanych z grą (MGS 4, Rising)
SaladinAI
Cipher watches all

Postprzez La-Li-Lu-Le-Lo » Wt kwi 27, 10 14:19

Może tekst napisany małą czcionką?
La-Li-Lu-Le-Lo
Fortune

Postprzez Gillian » Wt kwi 27, 10 15:36

I tak można go odczytać. Podobnie jak tekst białą czcionką - na ciemniejszym tle widać. Ja np jestem wzrokowcem, nie muszę stricte czytać, by wiedzieć co jest napisane.

Najsensowniejsza opcja to pisanie czcionką w kolorze tła - czyli tagi spoiler. Trzeba poprawić inne skórki to będzie ok.
Gillian
Uber Big Boss

Postprzez ArecaS » Wt kwi 27, 10 18:34

Ale mała czcionka jeżeli nie działają spoiler tagi też nie jest głupia. Nawet jeżeli tekst ciągle jest czytelny, to przynajmniej łatwo go ominąć. IMO taka metoda też powinna być akceptowana. A najsensowniejszym okresem ochrony byłby chyba rok. Wiecie, można wtedy na spokojnie przejść grę bez większej obawy o spoilery.
ArecaS
Miał 0 punktów w quizie

Postprzez uci » Wt kwi 27, 10 18:38

rok bez spoilerów? prędzej czy później gdzieś coś jakoś się sypnie.

Byłbym za 2 - 3 miesiącami, do premiery PW w europie + miesiąc ciszy.
uci
Uber Big Boss

Czytam: MGS:Guns of the Patrits - Project Itoh

Postprzez Tidus93x » Wt kwi 27, 10 18:43

Popieram przedmówcę, aby uniknąć spoilerów należałoby nie wchodzić na strony o MGS do czasu zakupienia gry. Uważam, że całkowite pozbycie się spoilerów będzie ciężkie, aczkolwiek najważniejsze, żeby na ważnej stronie czy temacie nie było wielkimi literami opisane zakończenie :P
Obrazek
Tidus93x
Jack the Ripper

Postprzez SaladinAI » Wt kwi 27, 10 18:44

Blokadę na spoilery można by było znieść w wrześniu tego roku - kilka miechów po europejskiej premierze. A poza tym czeka nas Rising i może się okazać że dyskusja bez odnoszenia się do PW będzie nie możliwa.
SaladinAI
Cipher watches all

Postprzez ArecaS » Wt kwi 27, 10 19:04

Ale 2-3 miesiące to też z deka mało. Pół roku minimum. A co do Rising, to gdzie ono nas tak szybko czeka? Z rok przynajmniej do premiery...
ArecaS
Miał 0 punktów w quizie

Postprzez uci » Wt kwi 27, 10 19:07

ale na E3 już mogą czymś sypnąć, a jak dodatkowo wyskoczą z jakimś trailerem to się zacznie gdybanie, a jeżeli PW będzie się jakoś zazębiać z Rising to ciężko będzie utrzymać ciszę przez zbyt długi czas.
uci
Uber Big Boss

Czytam: MGS:Guns of the Patrits - Project Itoh

Postprzez Gillian » Wt kwi 27, 10 19:17

Znów powtórzy się sytuacja jak z MGS4? Naprawdę, wśród forumowiczów chyba jest niewielki procent osób, które mają PSP i kupie grę po premierze lub w tym późniejszym 3 miesięcznym okresie.
Gillian
Uber Big Boss

Powrót do MGS Peace Walker