Mass Effect

Moderator: GM

Postprzez Gillian » Wt sty 04, 11 17:05

A misje dla Garrusa czy Wrexa robiłeś? : )
Gillian
Uber Big Boss

Postprzez Faja » Wt sty 04, 11 19:23

twilite kid napisał(a):A misje dla Garrusa czy Wrexa robiłeś? : )

Misja dla Wrexa mi wskoczyła przypadkiem (ta ze zbroją). Jak się do nich próbowałem odzywać to cisza, bez odzewu było. Denerwowało mnie jeszcze to, że nie mogłem wg mojego widzi mi się przydzielać punktów doświadczenia kompanom.

Niestety mam wersję polską więc nie posłucham głosu Naomi, chyba, że się da to kajś ustawić, aż zaraz sprawdzę.
Faja
Big Boss

Postprzez Gillian » Wt sty 04, 11 21:57

Denerwowało mnie jeszcze to, że nie mogłem wg mojego widzi mi się przydzielać punktów doświadczenia kompanom.
Jak to nie mogłeś?
Gillian
Uber Big Boss

Postprzez Faja » Wt sty 04, 11 22:35

twilite kid napisał(a):
Denerwowało mnie jeszcze to, że nie mogłem wg mojego widzi mi się przydzielać punktów doświadczenia kompanom.
Jak to nie mogłeś?

No przed chwilą znalazłem to w opcjach. Czyli jeśli ja daje drużynie elektronikę i deszyfrację to czy ja sam mogę co trudniejsze zamki otwierać?
Faja
Big Boss

Postprzez Gillian » Śr sty 05, 11 00:29

No jeśli weźmiesz ze sobą do ekipy np Tali to tak. Zauważ że przy wyborze ekipy masz takie wykresiki mówiące, w czym team jest dobry.
Gillian
Uber Big Boss

Postprzez Faja » Pt sty 07, 11 13:28

Dobra zacząłem Mass Effect 2. Od razu co mi się podoba:
- eksploracja galaktyki
- skanowanie planet
- koniec zamartwiania się durnym ekwipunkiem
- rozwijanie broni i prowadzenie badań
- import profilu z poprzedniej części
- powrót starych znajomych
- ogólny klimat

Co mi się nie podoba:
- za mało Cytadeli

Ogólnie jest ok. Za mną jakies 11 godzin, a ja jestem za Horyzontem i teraz będę lecieć po resztę ekipy. Yo

Skończyłem po 32 godzinach. Nie powiem, że mi się dłużyło bo tak nie było. Najwięcej czasu poświęcałem na gołocenie planet ze złóż. Wrażenia? Pozytywne, o wiele lepsze niż po jedynce, aczkolwiek walka z ostatnim bossem z 5 razy łatwiejsza. Miotacz cząsteczek załatwił sprawę w niecałe 2 minuty hehe. Zakończenie chyba jedno z lepszych - wszyscy żyją, ale siedziba Zbieraczy nie została zniszczona. Ogólnie podjarany jestem częścią trzecią, niemniej jednak, mając w pamięci ostatnią scenę z zakończenia dwójeczki to nie wróże wielkich szans na przetrwanie ataku Żniwiarzy, ale pewnie i tak skończy się happy endem. Zastanawia mnie jedna rzecz. Skoro można zachować sejwa z dwójki i przenieść do trójki to jak to będzie jeśli Szepard ginie? W sumie raz go wskrzesili to czemu drugi raz nie mogą.

Zagram w nią jeszcze raz jak wyjdzie na PS3 tym razem, nie będę dobrym komandorem hehe.
Faja
Big Boss

Postprzez Faja » Wt sty 25, 11 08:45

Piszę kolejnego posta bez edycji, żeby każdy to zauważył.

Wczoraj poszukałem sobie na allegro ME2 na PS3. Znalazłem w cenie 179PLN. Se myślę - nieźle, ale zobaczę ile na PSN stoi. Sprawdzam i nie wierzę co widzę - 219PLN jawnogrzesznica jego mać. Złodziejeeeeeeeeeeeeeee.
What is a man? A miserable little pile of secrets! But enough talk... Have at you!
Faja
Big Boss

Postprzez Gillian » Wt sty 25, 11 10:19

Cyfrowa dystrybucja, man ; )
Gillian
Uber Big Boss

Postprzez SaladinAI » Wt sty 25, 11 11:24

Faja napisał(a):Zastanawia mnie jedna rzecz. Skoro można zachować sejwa z dwójki i przenieść do trójki to jak to będzie jeśli Szepard ginie?

A nie pisało gdzieś w czasie loadingów że możesz eksportować sejw do trójki pod warunkiem że przeżyjesz?
To swego rodzaju błędne kolo: roboty tworzące inne roboty
SaladinAI
Cipher watches all

Postprzez Faja » Wt sty 25, 11 11:31

Saladin01 napisał(a):
Faja napisał(a):Zastanawia mnie jedna rzecz. Skoro można zachować sejwa z dwójki i przenieść do trójki to jak to będzie jeśli Szepard ginie?

A nie pisało gdzieś w czasie loadingów że możesz eksportować sejw do trójki pod warunkiem że przeżyjesz?

Może i tak było, już nie pamiętam w sumie.
Faja
Big Boss

Postprzez Snake. » Wt sty 25, 11 15:13

Było o tym wspominane. Jeśli nie przeżyłeś, nie możesz kontynuować gry tą postacią i musisz grać od nowa.
Choć niektórzy myśleli, że zaczną grać Jokerem ;d
[center]Nie pieprz,
[/center]
[center] CZATUJ![/center]
Snake.
The Fury

Postprzez kotlet_schabowy » Wt lut 01, 11 20:42

Spoilery z dwójki w temacie o jedynce. Miło.
kotlet_schabowy
Zanzibar

Postprzez Gillian » Wt lut 01, 11 22:34

To nie jest temat o jedynce. To jest temat o całej serii.
Gillian
Uber Big Boss

Postprzez Gillian » Wt maja 31, 11 21:49

http://masseffect.wikia.com/wiki/Mass_Effect:_Deception

Nowa książka, czwarta już z tego uniwersum zapowiedziana na 31 stycznia 2012. Czyli najprawdopodobniej przy okazji premiery gry, więc pewnie ME3 wyjdzie podobnie jak dwójka w styczniu.

Z tego krótkiego wstępniaka można wywnioskować że główny wątek książek będzie kontynuowany ale i tak wiele powiedzieć nie mogę, bo trzeci tom mam jeszcze przed sobą.

Ciekawi mnie zmiana autora. Karpyshyn był współautorem całego uniwersum i ME znał od podszewki więc wiedział o co chodzi, choć warsztat jego jednak kulał. Ciekawe jak ten nowy odnajdzie się w historii. Ma większe doświadczenie, zobaczymy...
Gillian
Uber Big Boss

Postprzez SaladinAI » Pn cze 06, 11 20:21

Cóż, wydawanie komend głosowych za pomocą Kinecta zapowiada się nieziemsko - w końcu rozkazy nie będą tak sztywne, już wyobrażam sobie kręcenie romansów ;)
SaladinAI
Cipher watches all

Postprzez kotlet_schabowy » Wt cze 28, 11 02:35

Kilka zdań ode mnie o ME2, po czterokrotnym skończeniu.

Trzecie przejście miało być już tym wymasterowanym do końca, a zmarnowałem je całkowicie przez poyebany system odblokowywania odpowiedzi renegade i paragon (w przypadku załadowania save z ME2), co zaowocowało nielojalną na sam koniec Jack. Szkoda, ze o pewnych rzeczach człowiek dowiedział się za późno, oszczędziłoby to trochę czasu i nerwów. To samo tyczy się decyzji o ratunku dla załogi po ataku Collectorów na Normandię (przy pierwszym przejściu oczywiście miałem na boku trochę zadań, rekrutacji itd, więc olałem sprawę, pozaliczałem wszystko co się da w galaktyce, poleciałem na misję samobójczą i wiadomo, jak się to skończyło). Co nie zmienia faktu, że mimo wszystko każde z ponownych przejść zapewniało frajdę, ale jakbym teraz miał znowu zaliczać to od nowa (a kusiło mnie, żeby sobie zobaczyć zakończenie ze śmiercią Shepa), to by mi było niedobrze. Za dużo na raz (od marca albo kwietnia tylko w to gram).

Pomijając te sprawy, gierka jest miażdżąca. Po skończeniu jedynki już wiedziałem, że sequele będą zayebiste. To uniwersum jest świetne, klimat miażdży. Dawno nic mnie tak mocno nie wkręciło, aż żal było, jak gra się skończyła. Nie dziwię się, że tyle zebrała nagród, całokształt świetny.
Nie ma się co rozpisywać o muzyce i grafice (pierwsza liga, duża zmiana na plus w stosunku do ME1 w kwestii video).
Co do gameplay'u, to powiem tak : strzelanie jest rozwiązane dużo lepiej niż w jedynce. System przegrzewania broni co prawda był akurat dobrym pomysłem i mógłby zostać (pomijam już nielogiczności fabularne w tym kontekście), ale "amunicja" też jest ok.
Ekwipunek : z jednej strony, szkoda, że tak uprościli system, z drugiej, w ME1 zbieranie itemów, upgrade'y itd. tylko wkur.wiało przez to menu. Bardziej traktuję to jako popierdółkę, poboczny bajer (jak zbroje towarzyszy : fajnie było je samodzielnie zmieniać, ale z drugiej strony, nie boli mnie usunięcie tej opcji, szkoda tylko, że te dwie, które mamy do wyboru w ME2, z reguły mało się od siebie różnią).
Ujmę to tak : ME to dla mnie głównie fabuła, dialogi, postacie. Fanem RPG nie jestem, więc nie oczekuję rozwijania tego elementu w serii (choć zbytnie uproszczenie też nie jest wskazane). Strzelanie sprawia teraz więcej frajdy, ale jest go jakby trochę za wiele. W ogóle, misje wydają się strasznie schematyczne. Mamy cel. Przemierzamy spokojnie poziom (w formie liniowego korytarza), trafiając na obszary ze strzelaniem. Znowu spokój, strzelanie. Dialogi i ewentualnie powtórka z rozrywki. Ja wiem, że ujmując to w ten sposób, mógłbym streścić każdą grę, ale tu jest to jakoś tak mocno odczuwalne. Ekran zakończenia misji też nie wiem po kiego chooja. Loadingi : wolałem windy, choć ekrany z ME2 swój klimat mają.
Przy okazji : brak opcji zagadania do towarzyszy w czasie misji (pomijając pojedyncze obiekty) i w większości przypadków brak rozmów między nimi : co jest ? Nie rozumiem, skąd takie cofnięcie się.
Mako : nawet go lubiałem, a nawet jeśli wkur.wiał na misjach pobocznych, to wplecenie go w misje główne było ok. Hammerhead przyjemniejszy w obssłudze, no ale to praktycznie tylko dodatek z DLC.
Ogólnie trochę ciasne te levele. Mało gdzie jakaś większa przestrzeń, nawet miejscówki takie jak Omega czy Illium wydają się małe i korytarzowe. Nie umywają się do Cytadeli z jedynki. Inna sprawa, że są bardzo klimatyczne, wręcz zayebiste.
Kolejny motyw : powtórka z rozrywki z ME1 w kwestii ilości głównych misji fabularnych. Na dobrą sprawę, jest ich trzy czy cztery. Co prawda rekrutacje są częściowo obowiązkowe, ale sam wątek główny mimo wszystko jest krótki.
Zwiedzanie galaktyki : motyw paliwa to niepotrzebna uciążliwość, badania planet męczy, ale na dobrą sprawę można zbadać tylko kilka systemów i same planet bogate w surowce, i jest spokój (oczywiście za pierwszym podejściem męczyłem większość planet aż do statusu Depleted...). Misje poboczne wypadają lepiej niż w jedynce, większa różnorodność, fajne krajobrazy, w miarę ciekawe patenty (mech z baterią, stawianie osłon anten itd). Muszę jednak wytknąć, że galaktyka przy kilkunastu możliwych do wykonania zadaniach jest mało czytelna, nie kminię, dlaczego tak to wyszło.

Fabularnie jest dobrze. Nie trafiłem na prawie żadne spoilery przed skończeniem gierki, więc pewne zwroty miło mnie zaskoczyły. Mocnym momentem było dla mnie pojawienie się Legiona. W ogóle, świetna postać i dobre poprowadzenie wątku Gethów. Wątek główny jest dobry, po trailerach bałem się, że Reaperzy schodzą na dalszy plan, że Collectorzy to coś nowego, nie powiązanego bezpośrednio z nimi, tak jednak nie jest.Z drugiej strony, paru rzeczy mógłbym się czepić. Po pierwsze, w świetle DLC Arrival i materiałów z ME3 można by powiedzieć, że cała fabuła dwójki to tylko wątek poboczny w wojnie. Rozprawienie się z Collectorami nie ma przecież bezpośredniego wpływu na przybycie Reaperów. Ba, nie odnosi się w ogóle w sumie do ich przylotu, w przeciwieństwie do ME1 (opóźnienie).
Swoją drogą, jak się ma cała akcja związana z Cytadelą jako przekaźnikiem dla Reaperów w ME1 do Alpha Relay z DLC ? Bo o ile czegoś nie ominąłem, to wychodzi na to, że w dwugodzinnym dodatku zrobiliśmy w sumie tyle, co w całej jednej części gry. I chooj wie, ile jeszcze dróg przylotu mają Reaperzy (jak widać z zapowiedzi ME3, nie stanowiło to dla nich wielkiego problemu).

Parę słów o postaciach. Illusive Man świetny, klimatyczna postać (plus za głos Sheena). Szkoda, że po ME2 będzie zapewne typowym złym. (niby dwa zakończenia, ale siłą rzeczy w ME3 Cerberus stanowi jakiś wrogi czynnik). Miranda i Jacob ok, (nie wiem, skąd na necie tyle wrogości wobec Jacoba :)), swoją drogą, jedne z lepiej dopracowanych ludzkich twarzy w grze. Co do reszty, to wyróżnię Thane'a (wiadomo), Legiona, Zaeeda, w sumie Samarę. Jack i Grunt wypadli chyba najsłabiej.
Jeszcze co do DLC : LotSB świetne, Overlord dobre, Zaeed na klasycznym poziomie, Kasumi bardzo fajne (patenty, widoki, których brakowało na dobrą sprawę w głównym wątku), Arrival klimatyczny, ale gameplay'owo taki se.

Namieszałem trochę.
kotlet_schabowy
Zanzibar

Postprzez Gillian » Cz cze 30, 11 12:49

A ja chcę ME2 GOTY!!! A nie zapowiada się :(. Te dodatki to już 3x560+800 = 2480 MSP. Czyli trzeba kupić zdrapkę 4200 za 140zł. W takim przypadku wartość dodatków to ponad 80zł. Podziękuję na razie...
Gillian
Uber Big Boss

Postprzez uci » Wt lis 08, 11 19:55

Me3 w 3 trybach:
Akcja z auto wyborem dialogów, fabularnym z automatycznym trybem easy w walce i klasyczny w ME2 - troche taka gra robiona pod wszystkich. Takie to już troche na siłę robione.

Strach pomyśleć że jak się sprzeda ( a na pewno się sprzeda) to boje się tego DA3 z trybem slasher, story i clasic:D
uci
Uber Big Boss

Czytam: MGS:Guns of the Patrits - Project Itoh

Postprzez Gillian » Wt lis 08, 11 20:09

Ale dlaczego to źle? To dobrze, o ile ten tryb RPG będzie bardziej rozbudowany niż ME2.
Logika rozwoju postaci i tak jest napisana, więc co za problem ją zautomatyzować. Poziomy trudności też są różne. Mechanika dialogów również jest stworzona. To tak naprawdę pozwolenie graczowi na większą ingerencję w elementy będące na niższym poziomie abstrakcji.
Gillian
Uber Big Boss

Postprzez uci » Śr lis 09, 11 01:06

tryb RPG będzie pozwalał nam wybrać 4 z 7 a nie z 5 skili na jedna zdolność bohatera z tego jak dobrze pamiętam z różnych opisów. Czyli będzie kapkę bardziej rozbudowany od tego z ME2. Szał - stąd pewnie rozbicie ME3 na tryby shooter, czytany shooter i zwykły, bo może stać się zbyt skomplikowany do ogarnięcia.

A czemu źle? Bo DA2 pokazał że patenty z kosmicznej strzelaniny nie sprawdzają się w krainie miecza i magii. Ale jak się sprzeda to będą to wciskać gdzie popadnie, jakby gry już nie były pisane pod naciskanie 1 guzika.
uci
Uber Big Boss

Postprzez Gillian » Śr lis 09, 11 09:03

uci, mysle ze niezbyt. Z jednej strony wychodzi taki ME i DA2 a z drugiej Skyrim i Dark Souls. Poza tym nie ma co przesadzac. ME2 pomimo uproszczenia rozwoju postaci wciaz mial charakter gry fabularnej.
Gillian
Uber Big Boss

Postprzez uci » Śr lis 09, 11 09:31

głównie dzięki bohaterom, którzy w większości są orginalni i nie powtarzają się z innych tytułów, co nie zmienia faktu że uproszczenia zabijają RPGi, najgorzej w całym ME2 właśnie wypada akcja a tej z drugiej strony jest aż za dużo.
uci
Uber Big Boss

Postprzez SaladinAI » Śr lis 09, 11 10:12

Gorzej że ME to gra z akcji z rożnie wykorzystywanymi elementami rpg. Ciężko inaczej na to patrzeć, nawet jedynak nie miała swobodnego rozwoju postaci, ilość otrzymywanych punktów zawsze była z góry określona bez możliwości odbicia w bok - przez co linia progresu postaci miała narzucone sztuczne ramy.
SaladinAI
Cipher watches all

Postprzez Gillian » Śr lut 15, 12 19:28

Ograłem demo trójki. Miałem olać premierę i zagrać za parę miesięcy, ale teraz to nie wiem czy się nie skusić. Zapowiada się gra bliższa jedynce i pewnie lepsza od dwójki. Poza tym samo to demo posiada parę takich smaczków, że najchętniej już bym calaka ogrywał, żeby odkrywać kolejne : )
Gillian
Uber Big Boss

Postprzez Tidus93x » Śr lut 15, 12 23:02

No, to przynajmniej mi smaka robisz :D. Żałuję braku polskiej wersji, ale, jak to mówią, na bezrybiu i rak ryba.
Obrazek
Tidus93x
Jack the Ripper

Postprzez Gillian » Cz lut 16, 12 00:22

W angielskiej masz Naomi czyli Jennifer Hale. Nie ma czego żałować z polskiej.
Gillian
Uber Big Boss

Postprzez uci » Cz lut 16, 12 14:22

ME3 wygląda jak poprawiona graficznie dwójka - biegasz, strzelasz czasem dostaniesz wybór aż 2 opcji dialogowych i dwie drogi ewolucji broni/mocy więcej niż w dwójce.

Taki sequel na zasadzie "trzeba uszczęśliwić wszystkich" - szału nie ma.
uci
Uber Big Boss

Postprzez Gillian » Cz lut 16, 12 15:43

Już wiem co mi nie pasuje. Nie ma ziarnistego filtru filmowego! Mam nadzieje że wróci. Stąd ten plastikowy wygląd.

uci, ja bym sie nie przejmował tym, że mamy tylko dwie opcje dialogowe itp. Bo to tylko demo.

Szał jest, jeśli siedzisz w tym uniwersum, to druga misja to jest naprawdę mega coś.
Gillian
Uber Big Boss

Postprzez Faja » Cz lut 16, 12 17:27

twilite, a jakież to smaczki posiada demo?
What is a man? A miserable little pile of secrets! But enough talk... Have at you!
Faja
Big Boss

Postprzez uci » Cz lut 16, 12 18:14

problem jest taki że oglądałem wszystkie gameplayowe fragmenty ME3, reklamowe i teraz demko - wszędzie pozostają 2 opcje dialogowe (właściwa i niewłaściwa), ale wygląda kiepściutko - po co robić więcej opcji dialogowych skoro można wybrać akcyjny tryb gry gdzie wszystko się samo wybiera.
Rozumiem że sama gra to szał jak SM w MGS4, ale żeby taki krytyk jak ty nie dostrzegał takiego spadku formy...

Samo uni wydawało by się fajne gdyby nie to że to już wszystko wcześniej wyczytałem/obejrzałem gdzieś indziej.
uci
Uber Big Boss

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Gry i Konsole