Podsumowanie 2010

Moderator: GM

Podsumowanie 2010

Postprzez Gillian » Pt gru 24, 10 00:51

W sumie już kalendarz wydawniczy na ten rok został zamknięty jakiś czas temu. Serwisy internetowe szaleją z nominacjami do gry roku w przeróżnych kategoriach. Czas więc chyba i na nas ; ).

Jak widzieliście ostatni rok w grach? Mieliśmy kilka wielkich premier, nadeszły w końcu gry, na które czekaliśmy długie lata , mieliśmy nowego MGSa. Wydaje mi się, że to bardzo ciekawy rok i w sumie obfity w dobre pozycje.

Ja osobiście w tym roku ograłem niewiele, bo Mass Effect 2, Bioshock 2, Alan Wake, Splinter Cell Conviction i Fallout New Vegas. Przede mną jeszcze sporo do sprawdzenia, bo na pewno Red Dead Redemption, Amnesia, Alpha Protocol, Civilization V czy Enslaved a kiedy sprawię sobie PS3 to z tego roku na pewno Gran Turismo 5 oraz Heavy Rain. Wątpię, czy uda mi się zagrać w MGS: Peace Walker, bo do PSP mnie nie ciągnie, a do konsolki też nie mam dostępu pośredniego. Coś na pewno też jeszcze dojdzie, kiedy zacznę wertować zaległości.

Nie będzie dziwnym, jeśli powiem, że z tej piątki najlepszy jest ME2 ; ). Nie spełniła moich oczekiwań w 100%, w paru miejscach zawiodła, ale z czasem jakby dojrzała w moich oczach i to co mi przeszkadzało już nie miało znaczenia.
Pozytywnie zaskoczył mnie też Alan Wake. Bardzo się jej obawiałem - po wieloletnich zapowiedziach miała to być gra-cud. Jednak w recenzjach wypadła trochę blado, dlatego podszedłem do niej z rezerwą. Ale bawiłem się świetnie i do niewypałów nie mogę jej zaliczyć - nawet pomimo tego, że w zupełności nie wygląda tak, jaką ją widziałem jeszcze 2 lata temu.
Rewelacyjnie wypada New Vegas. Wydaje mi się, że bardzo niedocenione przez początkowe problemy z kodem, jednak dla cierpliwego gracza okazuje się jedną z najmocniejszych pozycji ostatnich lat. F3 to był tylko rekonans: jak przenieść Obliviona w postapo klimaty. I dopiero teraz się to udało ; ). Szoda tylko, że taka gra nie ukazała się parę lat wcześniej, na pewno lepiej zostałaby odebrana.
Całkiem przyjemnie grało mi się też w Conviction - akurat jestem na świeżo po przejściu. Fajna, szybka gierka, przyjemne uczucie gry wściekłym i zdeterminowanym profesjonalistą w swoim fachu. Tylko jakoś tak pod koniec troszkę się popsuło. Ale ogólnie gra po prostu fajna.
Za to zawiódł mnie Bioshock 2. Początek był mocarny, zapowiadało się ciekawie i właściwie prawie do samego końca poziom gry można by przybliżyć linią prostą. Po prostu nic ciekawego się nie działo. Te same patenty, zdecydowanie za dużo strzelania, za dużo przeszkadzajek, całkiem mocnych swoją drogą. Męczyłem się okropnie, fabuła zupełnie mnie nie porwała i w sumie nie wiem po co grałem. Dopiero bardzo ciekawy motyw w końcówce ratuje grę. Ale ogólnie zawód.

Z zaległości szalenie interesuje mnie poschizowany horror, czyli Amnesia - zagrałem w to raptem 15 minut i gra zdążyła mnie kilkukrotnie przyprawić o kołatanie serca. Pewnie zaopatrzę się w to całkiem niedługo. I ciekawi mnie Alpha Protocol ze względu na mechanikę pozwalającą grać bardzo po swojemu, nawet jestem w stanie przeżyć ponoć kiepskawy gameplay. No i hicior - Red Dead Redemption. Ale nie mam na razie parcia na sandboksy. Zwłaszcza że z całego GTA IV + Epizody nie wyciągnąłem jeszcze wszystkiego, co bym chciał.

Zaś 2011 zapowiada się równie ciekawie, jeśli nie lepiej. Z początku zaatakuje Dead Space 2, którego pierwowzór dokładnie rok temu, kiedy w przerwie między karpiem a makowcem się nim zachwycałem, mną nieźle pozamiatał. Potem jeszcze lepiej bo Deus Ex Human Revolution oraz Portal 2 wychodzą. Następnie świetnie zapowiadające się LA Noire oraz nowy Batman: Arkham City. Ciekaw jestem, co mi jeszcze umknęło... A pewnie wyskoczy też jakiś świetny niszowy projekt, na który zacznę sobie ostrzyć zęby - coś w stylu tegorocznej Amnesii.
Gillian
Uber Big Boss

Postprzez Snake. » Pt gru 24, 10 09:33

Zgadzam się co do ME2. Dla mnie zdecydowanie tytuł roku.
Do listy oczekiwanych z całą mocą dodam DRAGON AGE II.
[center]Nie pieprz,
[/center]
[center] CZATUJ![/center]
Snake.
The Fury

Postprzez uci » Pt gru 24, 10 15:41

Kombajn pod tytułem MGS:PW (na ME2 to ja poczekam do przyszłego roku) jako gra roku. Inne tytuły wypadały dobrze, lepiej i gorzej, choc na wiekszość poczekam aż pojawia sie w wersji GOTY lub coś. A sporo mi jeszcze zostało do ogrania RDR, TFU2 czy zbliżajacy się DA2
uci
Uber Big Boss

Czytam: MGS:Guns of the Patrits - Project Itoh

Postprzez Simon » Pt gru 24, 10 15:53

U mnie grą roku 2010 jest ZDECYDOWANIE Heavy Rain. Takiego czegoś po prostu jeszcze nigdy nie przeżyłem, nawet przy MGSie.
'A cornered fox is more dangerous than a jackal!'

Obrazek
Simon
Liquid Snake

Gram: MGSV The Phantom Pain

Postprzez SALADYN » Pt gru 24, 10 17:15

Co do PS3 raczej nie mam zdania skoro dopiero zacząłem zabawę z tym sprzętem , natomiast w przypadku PSP są dwie nominacje i nie potrafię się zdecydować co wybrać.
Chodzi oczywiście o Peace Walker i GoW Duch Sparty , za PW przemawia ogrom czasu zabawy jaki zapewnia i moje wieloletnie doświadczenie z serią MGS za to minusem jest na pewno zbytnie przekombinowanie niektórych elementów jak rangi czy losowość nagród za ukończenie misji co zmusza do wielokrotnego zaliczania tych samych misji.
Duch Sparty to przede wszystkim rozmach ale nie oszukujmy się , to jest po raz piąty ta sama gra bez większych zmian , za to profesjonalnie zlokalizowania.

Także dla mnie nie ma faworyta na ten rok za to przyszły już pojawił sie na horyzoncie , jego imię Deus Ex.
SALADYN
I was made to fight. I AM a gun

Postprzez Faja » Pt gru 24, 10 17:30

Kilka gier zaliczyłem w tym roku, ale nie mam pewności czy takowe w tym roku wyszły, więc moja prywatna trójka to:

1. God Of War 3 - za wszystko
2. Heavy Rain - za innowacyjne podejście do tematu
3. Enslaved - rzutem na taśmę

poza pudłem są:
Red Dead Redemption, Assassin's Creed 2, Darksiders, Bayonetta.

To oczywiście ranking PS3. PC olałem jeśli chodzi o granie, a X360 nie posiadam więc się nie wypowiadam.

Najgorsza gra tego roku w jaką grałem:
nie ma chyba takiej, każda miała coś w sobie co mnie zainteresowało.
What is a man? A miserable little pile of secrets! But enough talk... Have at you!
Faja
Big Boss

Postprzez Gillian » Wt gru 28, 10 13:01

Czytam wiele pochlebnych opinii o Deadly Premonition - gra niby wygląda jak z przełomu PSX/PS2, ale wydaje się być tym, czym miał być Alan Wake ;]. Czyli proszę - chyba zagrac trzeba i pewnie tak się też nazbiera mi takich cichych gierek z tego roku ; ).

Edit:
Amnesia do kupienia w sklepie Cenegi za 40zł. Kto nie ma niech bierze ; )
Gillian
Uber Big Boss

Postprzez Sylvan Wielki » Śr sty 05, 11 13:27

Growo rok ów należał zdecydowanie do PS3. Pierwszy kwartał zaserwował takie tuzy jak: GoW III, oraz Heavy Rain. Końcówka GT5, gra z licznymi niedociągnięciami, ale jedna pierwszorzędna. Poza tym oczywiście od groma innych, wspaniałych pozycji, wspomnę choćby o Bayo, czy N4S:HP.

Rozczarowaniem roku, jak dla mnie był Darksiders.
Obrazek
Sylvan Wielki
Mniejsza połówka "Myth busted"

Postprzez Operator » Śr sty 05, 11 16:28

Btw. Zauważyłem kilka dni temu Blur'a na półkach empiku za... 40zł. (Wersja PC)
Operator
Laughing Octopus

Gram: USOSweb

Postprzez Gillian » Pt gru 23, 11 00:26

Suplement.

Pałeczkę GOTY 2010 przejął Red Dead Redemption.
Heavy Rain był również świetny, ale ląduje dalej. W GT5 pograłem trochę, ale i tak za mało. Jakkolwiek jestem w stanie stwierdzić, że dostałem to, czego oczekiwałem. Enslaved było średnio-dobre. Takie sobie.

Poza tym na swoją kolej dalej czekają Yakuza 3, Demon's Souls, Amnesia, Castlevania i parę innych...
Gillian
Uber Big Boss

Powrót do Gry i Konsole