Plazma vs LCD

Och mój słodki, ach mój piękny pierdolniku.

Moderatorzy: Hal, GM

Postprzez Gac666 » Cz kwi 22, 10 01:04

Plasma moim zdaniem jest zbyt dobra. Możliwe, że przy Bluray tego nie widać, ale jak odpala się filmy dvd to obraz jest jakby 16bitowy, widać przejścia między kolorami jakoś nie bardzo mi się podobało. Fakt, że to jedna z pierwszych plazm jakie wyszły na rynku angielskim (akurat byłem na wyjeździe w londynie i mieszkańcy mieli 40" nie pamietam jakiej firmy) i może tego juz nie ma, ale miałem wrażenie kiepskiego oddania kolorów i pixelozy szczególnie jak oglądało się zbyt blisko (fakt faktem DVD nie jest HD więc by to wyjaśniało problem, ale ewidentnie skalowanie obrazu ta Plazma miała do dupy). Przy LCD tego nie zauważyłem.

Jednakże najprawdopodobniej brałbym plazmę, oczywiście gdybym miał na to kasę. Z racji tego, że LCD jednak jest tańszy i bardziej ekonomiczny to przy zarobkach takich jak mam teraz brałbym LCD (w technologii podświetlania LED);P.

Z monitora LCD LED jestem bardzo zadowolony na przykład.

Przy samym wyborze odbiornika pamiętajcie o kilku rzeczach. Kontraście, odświeżaniu i czasie reakcji. Nic powyżej 5ms nie warto brać, bo będziecie widzieli smużenie obrazu, mnie osobiście to ostro wkurza w czasie gry.
Gac666
Big Boss

Postprzez Gillian » Cz kwi 22, 10 08:33

Plazma, o czym już wielokrotnie mówiono, znacznie lepiej radzi sobie z sygnałem SD.
Więc musiałeś widzieć coś bardzo starego w akcji ; ).
Gillian
Uber Big Boss

Postprzez SALADYN » Cz kwi 22, 10 12:16

Pabian napisał(a):Powiedzcie mi co jest wkońcu lepsze, LCD czy Plazma ?
Bo ja byłem (a nawet jestem...) przekonany, że to technologia LCD jest lepsza, jednak znajomy mnie mocno zanegował i sypał mi przeróżnymi argumentami, a ja jako, iż nie jestem ostatnio na czasie nie wiedziałem co odpowiedzieć. Tak więc czekam na Wasze zdanie.

Tak naprawdę to tylko ty jesteś w stanie stwierdzić co jest lepsze ... dla ciebie , pochodź po sklepach , po porównuj , po oglądaj i sprawdź jak się dany telewizor spisuje na konsoli.
Swego czasu gdy chciałem kupować nowy telewizor to sporo czytałem w internecie , słuchałem znajomych i ekspertów a jedyny tego efekt to mętlik w głowie , w końcu wybrałem używanego 32 calowego LCD HD Ready i jestem z niego zadowolony , videofilem nie jestem i nie widziałem super znaczącej różnicy między moim modelem a nową Bravią kumpla za ileś tam tysięcy.

Edytka była ale się zmyła.
Ostatnio edytowano Pt kwi 23, 10 08:45 przez SALADYN, łącznie edytowano 1 raz
SALADYN
I was made to fight. I AM a gun

Postprzez Gillian » Cz kwi 22, 10 21:17

SALADYN napisał(a):audiofilem nie jestem
videofilem chyba ; ).

No ale też taka prawda, że teraz te LCD robią porządne. Jak nie jest na matrycy TN a będzie podświetlane równomiernie ledowo to będzie wymiatać tak czy inaczej. Wszystko rozchodzi się o to, ile masz kasy.
Gillian
Uber Big Boss

Postprzez Pabian01 » Cz kwi 22, 10 23:04

Dziś jak byłem w sklepie dosyć się przyglądałem. Najbardziej mnie urzekły filmiki z GT5 na jakiejś Bravii ;) ale to zdecydowanie nie mój pułap :)

Plazma - najlepsza, ale nie do końca. O WIELE droższa, zwłaszcza jeśli chcemy FullHD, a najczęściej jest to tylko 720p. Stała obok LCD. Na Plaźmie obraz był ciemniejszy, jakby taki mniej rażący, na LCD jaskrawy, jakby chciał mnie poraźić ostrością. Poza tym ciężko byłoby wyrwać 37cali FullHD.

LCD - parametrycznie najgorsze, jednak najtańsze.Chyba jednak stosunek jakość-cena ma najlepszy.

LCD LED - to było piękne. Niby sztucznie obraz podświetlany, ale z tych wszystkich gdybym miał nie patrzeć na ceny to ten bym brał. Strasznie mi się spodobał obraz jaki wyśiwetlał.

PS. W tym samym sklepie Batman był droższy o kilkadziesiąt złotych (!) od swojego odpowiednika game of the year. Ale LBP GOTY był za 129 zł i chyba wezmę.

PS2. Dzięki za szybkie i pomocne odpowiedzi.
Priority my butt
Pabian01
Jack the Ripper

Postprzez Sylvan Wielki » Pn kwi 26, 10 11:59

Gdyby co druga gra na konsolach hulałaby w fHD, lub przeciętny gracz mógłby sobie pozwolić co miesiąc kupić kilka filmów na blue ray, nie byłoby sprawy.

Obraz na plazmowych tv jest ciemniejszy z racji takiego, a nie innego działania.

LCD, a i owszem, nie ma najgorszych parametrów. Ba jest wiele modeli, które zachwycają nimi - vide Aquos, czy Viera.

LBP kup, Batmana zamów tańszego gdzieś indziej.
Obrazek
Sylvan Wielki
Mniejsza połówka "Myth busted"

Postprzez Sylvan Wielki » Pt kwi 30, 10 14:45

Pabian napisał(a):Powiedzcie mi co jest wkońcu lepsze, LCD czy Plazma ?
Bo ja byłem (a nawet jestem...) przekonany, że to technologia LCD jest lepsza, jednak znajomy mnie mocno zanegował i sypał mi przeróżnymi argumentami, a ja jako, iż nie jestem ostatnio na czasie nie wiedziałem co odpowiedzieć. Tak więc czekam na Wasze zdanie.

twilite kid napisał(a):Oczywiście że plazma lepsza. Czerń, ogólnie kontrast, brak sztucznego podświetlenia.

Tylko, że jak chcesz 32", lub mniej, to jedynym wyborem LCD jest.
Obrazek
Sylvan Wielki

Postprzez Sylvan Wielki » Cz gru 02, 10 23:09

Z telewizorów mam m.in. Bravię i Aqosa. Jeden i drugi to LCD. Jestem z nich bardzo zadowolony. Miałem Regzę, oraz Samsunga także, ale ta pierwsza stała w tyle jeśli chodzi o wykonanie, a Samsung dał ciała i temacie wykonania (w zasadzie nic poważnego, ale jednak) oraz obrazu. Ten był dobry, aczkolwiek nie tej jakości co w wymienionej w pierwszej kolejności dwójce. Szczególnie irytowało dziwne smużenie w przy sesjach w VF5, jak i gorszej jakości barwy (choć czerń była niczego sobie).

Teraz planuję zakup nowego tv. Będzie to 40to calowy LED.

Wybór padł na:

Sharp LC-40LE810E / lub 705E
Obrazek

oraz

Sony KDL-40EX500
Obrazek

Takie pytanie zatem - macie, lub znacie kogoś, kto posiada któryś z wyżej wymienionych TV oO

Parametry są w miarę zbliżone, cena także (wynosi ok 4tys. zł).

Interesował mnie także Samsung UN32C6500, oraz Sony KDL 40 NX 800. Inne propozycje również mile widziane. Jednak nie ukrywam, iż chciałbym wybrać pomiędzy wspomnianym Sony a Sharpem.

Sharp (810) to edge LED, z dodatkowym pikselem (RGB+Y). Zachwyca barwą.
Aqos 705 to natomiast full LED (piękny obraz).

Bravia, to LCD, zwykła świetlówka, jednak najlepszy model tego typu - także wspaniały obraz. Ma tylko większy imput lag.
Sylvan Wielki

Postprzez Pabian01 » So mar 05, 11 10:58

Zbliża się zakup TV i mam pewne wątpliwości. Jestem zdecydowany na plazme [chciałbym 1366x768], ewentualnie LCD LED[Full HD] w ostateczności LCD (w ostatecznej ostateczności ;) )

Interesuje mnie plazma z rozdziałką 1366x768, tylko, że właśnie ciężko taką znaleźć Najczęściej widzę 1024x768. I tutaj pytanie. Jak to się robi w TV, że gdy będę miał sygnał HD to będzie wyświetlane w 1024x768 ? Weźmie sąsiednie linie i zrobi z nich średnią ? A w przypadku 1366x768 także uśredni i dorzuci nowe ? Jak z jakością ? Czy dla 1024x768 jest duża strata ?

Posada ktoś z Was albo miał styczność z 42PJ350 lub TV32LB1000 ?

Możecie coś doradzić odnośnie zakupu ? Rozdzielczość wspomniałem powyżej. Czas reakcji do 5ms, co najmniej 32", częstotliwość odświeżania co najmniej 60Hz, wejście euro, wejście USB byłoby dodatkowym atutem, a wszystko to w cenie gdzieś ok. 1700zł max. Wiem ciężko będzie jeśli to w ogóle możliwe :) Mogłbym troszkę odczekać i dobić do 2000zł, ale nie chciałbym tego, bo na coś innego zbieram.
Priority my butt
Pabian01
Jack the Ripper

Postprzez Gillian » So mar 05, 11 11:11

Plazmy mniejszej niz bodajże 37 cali nie znajdziesz, bo się takich nie produkuje. Właściwie standardową dolną granicą jest 42.

Co do rozdzielczości to jest to standardowa interpolacja. Nie masz co się martwić o różne rozdzielczości, bo nieraz z pewnością widziałeś grę pracującą w subHD. Zresztą wbrew temu co się sądzi, tv nie pracują jak monitory z pc w sensie odwzorowania pikseli 1:1. Tzn w części można włączyć taki tryb (pewnie w większości), no ale najczęściej po hdmi mamy overscanning. Także o jako takiej "stracie" mówić nie można, bo to standard, że 720p jest interpolowane na przedziwnych rozdzielczościach różnych od 1280x720. Jedynie jeśli porównamy to z graniem na PC. Ja u siebie na LCD mam włączony taki tryb PC, że z xboksa po hdmi leci mi obraz dopasowany pixel w pixel. Przypadkiem taką opcję włączyłem ;]. No i taki zabieg zmniejsza input lag.

A jeśli chodzi o czas reakcji i plazmę to nie ma o co się martwić, te czasy są nieosiągalne dla najlepszych nawet LCD.
Zaś LED to jest marketingowa ściema. To zwyczajne LCD podświetlane diodami a nie świetlówkami. Niby kontrasty lepsze niż na zwykłym LCD, ale znowuż: wszelkie zalety nikną, kiedy postawisz taki tv obok przyzwoitej plazmy.

Jedynie rachunek za prąd większy zapłacisz w przypadku plazmy, no ale tak już jest. Lepszy sprzęt często jest droższy w eksploatacji :D
Gillian
Uber Big Boss

Postprzez Pabian01 » So mar 05, 11 19:02

No tylko potwierdziłeś moje informacje ;)
Wiem też, że tam są diody, ale bardzo przyjemnie mi się patrzy na takowy ekran.
Priority my butt
Pabian01
Jack the Ripper

Postprzez KloneQ » So mar 05, 11 21:06

Ha. O te diody też pytaj. Bo ludzie jarają się LED'ami, a nie wiedzą jak to się je. :)
Zapytaj sprzedawcę ile diod ma telewizor. Może się okazać, że ma np. tylko na brzegach (albo z 6-12). W przypadku LED najlepiej zaopatrzyć się w FullLED - pełne podświetlenie diodami całego ekranu (ale przerazi Cię cena xD).

Do tego nie zwracaj uwagi na technologie iluś tam Hz. Technologia 600Hz i 100Hz dla zwykłego, przeciętnego śmiertelnika niczym się nie różni. Różnice zauważy wyrafinowane oko lub technik. :)

I jeszcze jedna rzecz na którą ludzie uwagi nie zwracają, czyli... POWIERZCHNIA EKRANU. Najlepiej kupić telewizor o matowej lub półmatowej powierzchni ekranowej, a niestety większość TV ma teraz w pełni błyszczącą. Powoduje to, że gdy masz za sobą jakieś mocniejsze źródło światła (np. monitor) to będziesz go widział na ekranie podczas oglądania programów.

Jakościowo najlepsze są plazmy.
FullHD to dobra sprawa, zwłaszcza dla ownerów PS3, którzy mają możliwość oglądnięcia filmów na BD.
KloneQ
Arnold

Postprzez Gillian » So mar 05, 11 23:28

Błyszcząca powierzchnia ekranu kryje niski kontrast i kiepską czerń najczęściej...
Zresztą na dzień dzisiejszy też inwestowałbym w full HD. Rozwiązanie bardziej przyszłościowe, niewiele na dobrą sprawę droższe, a i film w lepszej jakości obejrzysz, no i nie wiadomo kiedy zza krzaka wyskoczą nowe konsole...
Gillian
Uber Big Boss

Postprzez Pabian01 » N mar 06, 11 12:05

Tylko, że plazmy FullHD mocno trzymają cenę :/

Napisałem, że 60Hz to minimum bo ostatnio spotkałem się z czymś takim, że gra nie ruszy bo TV ma tylko 50Hz, a ona wymaga 60Hz...jak dla mnie totalna porażka [jakieś zabawy z Kinectem, party czy coś :P ]

O kolejną generację konsol nie ma co się martwić. To będzie gdzieś w 2015 ;)
Priority my butt
Pabian01
Jack the Ripper

Postprzez Gillian » N mar 06, 11 13:26

że gra nie ruszy bo TV ma tylko 50Hz, a ona wymaga 60Hz...
hę? Nigdy o czymś takim nie słyszałem. To była istotna kwestia za czasów kineskopów i podziału PAL/NTSC. Teraz ten problem chyba nie istnieje.
Gillian
Uber Big Boss

Postprzez Pabian01 » N mar 06, 11 13:56

To było bardzo duże zaskoczenie.
Ekran HD Philips, włączam, a tam wyświetla mi bym zmienił w ustawieniach konsoli na PAL60, bo gra nie obsługuje PAL50. Wchodzę do ustawień, ale TV był niestety 50Hz i dupa.
Priority my butt
Pabian01
Jack the Ripper

Postprzez Gillian » N mar 06, 11 20:37

No ale jakim cudem PAL, skoro Ty grasz w HD a nie w PAL. PAL to 576i czyli nie HD. A podpinałeś konsolę przez HDMI? Przecież nawet kineskopy sprzed 15 lat nie miały problemu z 60Hz... Musiałeś coś poknocić
Gillian
Uber Big Boss

Postprzez Pabian01 » N mar 06, 11 21:08

Tak, przez HDMI, w ustawieniach konsoli było ustawione PAL50, jak zmieniłem na PAL60 to przygasał i po chwili wracał do PAL50. Nie mam pojęcia czemu. Jeszcze przed tym wszystkim musiałem, a przynajmniej tak mi się wydaję ;) zresetować ustawienia wyjścia video konsoli przytrzymując któryś z przycisków na padzie, bo na początku to żadnego obrazu nie miałem. Co najdziwniejsze obraz pojawiał się na moment gdy włączyłem pilotem menu TV...
Priority my butt
Pabian01
Jack the Ripper

Postprzez Gillian » Pn mar 07, 11 10:00

No ale mówię Ci, że to nie ma sensu. W HD nie ma czegoś takiego jak PAL.
Gillian
Uber Big Boss

Postprzez Sylvan Wielki » Śr mar 16, 11 00:48

KloneQ napisał(a):Ha. O te diody też pytaj. Bo ludzie jarają się LED'ami, a nie wiedzą jak to się je. :)
Zapytaj sprzedawcę ile diod ma telewizor. Może się okazać, że ma np. tylko na brzegach (albo z 6-12). W przypadku LED najlepiej zaopatrzyć się w FullLED - pełne podświetlenie diodami całego ekranu (ale przerazi Cię cena xD).

Niekoniecznie. Zastanawiałem się nad full ledowym Sharpem (model 705) i był nieznacznie droższy niż tz. edge led (tv led z podświetlaniem krawędziowym).

Poza tym full led i tak są wycofywane (technologia się nie sprawdziła, podobno zbyt kosztowna).

KloneQ napisał(a):Do tego nie zwracaj uwagi na technologie iluś tam Hz. Technologia 600Hz i 100Hz dla zwykłego, przeciętnego śmiertelnika niczym się nie różni. Różnice zauważy wyrafinowane oko lub technik. :)

Słusznie prawisz. Nie ma co się rzucać na cyferki.

Jakościowo najlepsze są plazmy.
FullHD to dobra sprawa, zwłaszcza dla ownerów PS3, którzy mają możliwość oglądnięcia filmów na BD.

To pierwsze obecnie nie jest takie oczywiste.

Kupując nowy tv posprawdzałem kilka(nascie) wybranych modeli. Napiszę tak, gdyby plazmy, które testowałem (a były to bardzo dobre tv. z górnej półki - Panasonic), były lepsze, kupiłbym jej przedstawiciela.

Padło na Sharp Aqos (po raz kolejny, notabene).

Model 810 Quatron. Jestem niezwykle zachwycony. Piękne, żywe barwy, ostrość obrazu, jakość wykonania, nie ma się do czego przyczepić.

Obrazek
Sylvan Wielki

Postprzez Pabian01 » Śr kwi 06, 11 23:03

OK postanowiłem, pod koniec miesiąca zakupię Samsunga PS-42C450.
Priority my butt
Pabian01
Jack the Ripper

Postprzez Gillian » Śr kwi 06, 11 23:53

No i w pytke :)
Gillian
Uber Big Boss

Postprzez deadspace6 » Cz sie 18, 11 22:25

Odświeżam bo mam pilną sprawę związaną z TV.

Chce jak najszybciej kupić LCD lub plazmę. W grę wchodzą: 32' lub 37' . Potrzebuje model wyglądający dośc estetycznie w jak najbardziej przystępnej cenie. Mile widziany Samsung.

Moglibyście mi coś doradzić? Nie znam się kompletnie na TV, a nie chce kupić sprzętu kiepskiej jakości.
deadspace6
Fortune

Postprzez Pabian01 » So sie 20, 11 00:05

Poleciłbym plazme. Jeśli LCD to zwróć uwagę na czas reakcji, ja osobiście nie widzę sensu w kupowaniu TV z czasem reakcji większym niż 5ms. Samsung, LG, Panasonic - to najlepsze marki w tej kwestii.
Priority my butt
Pabian01
Jack the Ripper

Postprzez Gillian » So sie 20, 11 10:17

A do czego chcesz uzywac tego tv? Bo jesli myslisz o odpalaniu jeszcze starych konsol to tylko plazma.
Gillian
Uber Big Boss

Postprzez ArecaS » So sie 20, 11 10:32

Oj tam, oj tam. Na moim LCD z Samsunga PS2 działa nad wyraz dobrze. Chyba tylko przy P4 miałem lekki ghosting, co rozwiązałem wyłączając jakiś systemowy "ulepszacz" animacji. Po tym zabiegu wszystko działa lux i ani kolory, ani czas reakcji, ani nawet pixeloza nie stanowią żadnego problemu.
ArecaS
Miał 0 punktów w quizie

Postprzez Gillian » So sie 20, 11 12:11

Nad wyraz dobrze, a bardzo dobrze to jest różnica.

Dobra plazma z PS2 podpięta przez component nawet CRT się nie boi.
Gillian
Uber Big Boss

Postprzez ArecaS » So sie 20, 11 12:53

Moje LCD też nie. ;)
ArecaS
Miał 0 punktów w quizie

Postprzez deadspace6 » So sie 20, 11 13:09

A do czego chcesz uzywac tego tv? Bo jesli myslisz o odpalaniu jeszcze starych konsol to tylko plazma.

Gram właściwie tylko na PS3 więc plazma nie jest konieczna.

Zastanawiam się nad lcd Samsung 37' (nie mam na myśli konkretnego modelu). To chyba będzie najlepszy wybór za odpowiednią kase.
deadspace6
Fortune

Postprzez ArecaS » So sie 20, 11 13:20

No to ja polecam z tej serii, którą sam mam. Model powinien się LE37C650 zwać. Radzi sobie bardziej niż przyzwoicie, acz najpierw trzeba go dobrze ustawić - rzecz, wydaje mi się, oczywista przy obecnej generacji TV.
ArecaS
Miał 0 punktów w quizie

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Pierdolnik