Osama bin Raiden czyli co wycięto po 9/11

Newsy o wszystkich wydarzeniach z Metal Gear Solid - Zanzibar

Osama bin Raiden czyli co wycięto po 9/11

Postprzez SaladinAI » Wt wrz 27, 11 17:43

Rzadko zdarza się by w zawartość w grach, była odrzucana ze względu na ogólnoświatowe wydarzenia. Po atakach terrorystycznych 9 września 2001 roku na World Trade Center, przynajmniej część tytułów spotkało mocne cięcia tak by nie urazić ofiar ataków, ale także by dopasować istniejący już materiał do aktualnie panującej sytuacji. Na taką obróbkę zdecydował się Hideo Kojima podczas produkcji Metal Gear Solid 2

http://mgs.gram.pl/wordpress/2011/09/27 ... to-po-911/

Człowiek codziennie uczy się czegoś nowego
To swego rodzaju błędne kolo: roboty tworzące inne roboty
SaladinAI
Cipher watches all

Postprzez Snake_VR5 » Wt wrz 27, 11 20:19

Saladin01 napisał(a):Po atakach terrorystycznych 9 września 2001 roku na World Trade Center

Jeśli już to z 11 września 2001 roku

Natomiast to że wydarzenia z tego dnia miały wpływ na różnorakie produkcje mnie osobiście nie dziwi, przykładem niech będzie również film Spider-Man w reżyserii Sam Raimi. Otóż trailer tego filmu zawierał scenę w której główny bohater rozciąga pajęczą sieć między wieżami WTC , po 11 września co oczywiste trailer został definitywnie wycofany. Wycofane zostały również plakaty "teasery", na których Spider-Man patrzy się gdzieś w dal, a w jego oku widać odbijające się WTC. Innych przykładów pewnie można było by wymieniać i wymieniać, ale to tylko potwierdzi ogromy wpływ.
Snake_VR5
Jack the Ripper

Postprzez SALADYN » Wt wrz 27, 11 21:32

Raiden napisał(a):ale to tylko potwierdzi ogromy wpływ.

Dla mnie całkowicie bezsensowny wpływ bo przecież nikt tam na wieżach prącia na oknach nie malował czy też śmiejącego się Bin Ladena, fakt sceny Arsenala wbijającego sie w Manhattan mogły nie tyle kogoś urazić co zniesmaczyć ale sama obecność wież przecież w niczym by nie przeszkadzała.
SALADYN
I was made to fight. I AM a gun

Postprzez Pabian01 » Wt wrz 27, 11 21:34

Pamiętacie nazi-spisek MGS ? Na arcie z newsa Raiden również ma charakterystyczne ułożenie palców ;)
Priority my butt
Pabian01
Jack the Ripper

Postprzez Osvelot » Wt wrz 27, 11 21:52

Ou, rzeczywiście ';..;'
Obrazek
"From now on... call me Big Bonus."
Osvelot
Solidus Snake

Gram: w pici-polo na małe bramki

Postprzez Gillian » Wt wrz 27, 11 23:47

SALADYN, jak to by nie przeszkadzała? W MGS2 już tych wież nie było po prostu, już zostały zniszczone kilka lat wcześniej.
Gillian
Uber Big Boss

Postprzez La-Li-Lu-Le-Lo » Śr wrz 28, 11 00:09

twilite kid napisał(a):W MGS2 już tych wież nie było po prostu, już zostały zniszczone kilka lat wcześniej.

Dobre spostrzeżenie, w końcu akcja SoL była wysunięta bardziej w przyszłość.
La-Li-Lu-Le-Lo
Fortune

Postprzez Gillian » Śr wrz 28, 11 00:46

No nie wiem mi sie to wydawalo oczywiste w momencie kiedy dowiedzialem sie o ich usunieciu z gry. Akcja na tankowcu miala miejsce w 2007, dziwnym by bylo zobaczyc na paronamie NY obiekty, ktorych jak wiemy juz nie ma.
Gillian
Uber Big Boss

Postprzez SALADYN » Śr wrz 28, 11 22:51

Chodziło mi raczej o ogólną drażliwość ludzi na widok wież WTC a nie o ramy czasowe bo to oczywistość.
SALADYN

Postprzez Snake_VR5 » So paź 01, 11 19:46

SALADYN napisał(a):Chodziło mi raczej o ogólną drażliwość ludzi na widok wież WTC

Myślę że akurat wpływ na filmy i gry był słuszny, uczczenie czy też oddanie hołdu wieżą WTC i wydarzeniu z nimi związanego które na zawsze zmieniło świat. Rana zadana USA potrzebuje czasu by się zabliźnić, stąd postanowiono po prostu nie poruszać tego drażliwego tematu.
Ostatnio edytowano N paź 02, 11 10:41 przez Snake_VR5, łącznie edytowano 1 raz
Snake_VR5
Jack the Ripper

Postprzez SALADYN » N paź 02, 11 08:38

Słuszny nie słuszny to nadal uważam że w większość przypadków amerykanie są po prostu zbyt drażliwi na wspomnienie wież WTC bez jakiejś nutki zadumy czy patriotyzmu a wręcz patosu.
SALADYN

Postprzez Snake_VR5 » N paź 02, 11 10:49

Powiedział bym bardziej że po 11 września 2001 roku są wręcz przewrażliwieni i to nie już konkretnie na punkcie wież WTC, ale na punkcie bezpieczeństwa ich kraju. Do granicy skrajnej paranoi już blisko, a może nawet już ta granica została przekroczona. Co do zaś patriotyzmu w jakimś sensie on się pojawia, Amerykanie pamiętają i pamiętać będą. Stąd też pomysł powstania Freedom Tower, oddanie hołdu tym którzy zginęli.
Snake_VR5
Jack the Ripper

Postprzez Osvelot » N paź 02, 11 11:46

SALADYN napisał(a):Słuszny nie słuszny to nadal uważam że w większość przypadków amerykanie są po prostu zbyt drażliwi na wspomnienie wież WTC bez jakiejś nutki zadumy czy patriotyzmu a wręcz patosu.

Obrazek
Obrazek
Osvelot
Solidus Snake

Postprzez SALADYN » N paź 02, 11 16:08

O właśnie Ocwelot, tylko zamiast czarnego tła trzeba tam wcisnąć gwieździsty sztandar.
SALADYN

Postprzez Lazuli Lapis » N paź 02, 11 20:19

Obrazek

masz i ze sztandarem...
Obrazek
Lazuli Lapis
The Inspector

Gram: BioShock, Mirror's Edge
Czytam: Fahrenheit 451

Postprzez Snake_VR5 » N paź 02, 11 20:27

Niesmaczny żart ale... ok
Snake_VR5
Jack the Ripper

Postprzez Lazuli Lapis » N paź 02, 11 20:32

Jak ktoś jest przewrażliwiony, to pewnie i jest niesmaczny... ja tu nie widzę niczego wybitnie obraźliwego.
Obrazek
Lazuli Lapis
The Inspector

Postprzez SALADYN » N paź 02, 11 22:13

Lazuli Lapis napisał(a):Jak ktoś jest przewrażliwiony, to pewnie i jest niesmaczny... ja tu nie widzę niczego wybitnie obraźliwego.

O właśnie Amerykanin już by toczył piane a powinien co najwyżej powiedzieć że go to nie śmieszy.
SALADYN

Postprzez Snake_VR5 » N paź 02, 11 22:31

Nie jestem Amerykaninem, nie jestem przewrażliwiony a i tak uważam że żart był niesmaczny
Snake_VR5
Jack the Ripper

Postprzez Lazuli Lapis » N paź 02, 11 22:39

ale wierszyk który nam zaserwowałeś kiedyś na chacie to nie był niesmaczny ;] wyluzuj, co jest niby takiego na tym obrazku? Nikt się nie wyśmiewa z ofiar, ani z samego wydarzenia, a raczej właśnie z faktu jak niewiele niektórym potrzeba aby wywołać skojarzenie z tamtym atakiem, pomimo że nijak się ma jedno do drugiego... nadal nie rozumiem co w tym widzisz takiego gorszącego, ale może nie muszę z drugiej strony...
Obrazek
Lazuli Lapis
The Inspector

Postprzez Gillian » N paź 02, 11 23:40

Soul napisał(a):Że tak sobie pozwolę przytoczyć poezję Raidena z chatu, żeby inni mogli ocenić czy jest "smaczna". Proszę, oto i ona

"Stoi na stacji prezerwatywa, wielka, ogromna i sperma z niej spływa. Nagle buch, jądra w ruch, хуй się męczy, cipa jęczy"

SMAKOWO nieprawdaż?
Stary, co się spinasz? Laz doskonale wytłumaczyła, że tu nie chodzi o wyśmiewanie się z wydarzenia czy z ofiar tylko o to jak niewiele wystarczy by z powodu podobieństwa do tego wszystkiego była taka spina jak tu.

Soul, Lazuli Lapis, ależ wierszyk Raidena wcale nie był niesmaczny ponieważ:
a) był wierszykiem a nie komiksem
b) nie było w nim wież
c) ani orła
d) spływała jedynie sperma, a nie łza
e) jestem głupi

PS. Zauważam u Raidena nieumiejętność wyczucia intencji rozmówcy. Nie wiem czy to się zalicza pod jakąś dysfunkcję czy może jest skutkiem ubocznym spożycia jakiegoś podejrzanego środka, ale ujawnia się to już któryś raz.
Gillian
Uber Big Boss

Postprzez Snake_VR5 » Pn paź 03, 11 00:17

Lazuli Lapis napisał(a):ale wierszyk który nam zaserwowałeś kiedyś

Ha! wiedziałem że ktoś z tym wyskoczy, widać utkwiło w pamięci :)

Nikt się nie wyśmiewa z ofiar, ani z samego wydarzenia

Zależy od interpretacji. Ok mówimy o tym że Amerykanie są po prostu zbyt drażliwi na wspomnienie wież WTC, ale czy Polacy nie są zbyt drażliwi na wspomnienie Smoleńska ? Rożnica jest taka że tam to wydarzenie miało wpływ na cały świat i że społeczeństwo się zjednoczyło, a tu się podzieliło.

twilite kid napisał(a):Soul, Lazuli Lapis, ależ wierszyk Raidena wcale nie był niesmaczny ponieważ:
a) był wierszykiem a nie komiksem
b) nie było w nim wież
c) ani orła
d) spływała jedynie sperma, a nie łza
e) jestem głupi

a) powiedział człowiek który sam czytaniem dobrych komiksów był/jest zainteresowany
b) ale był nagły buch, co można interpretować jako wybuch gdy pierwszy samolot wbił się w wieże :P
c) no rzeczywiście nie było. Choć słowo na ''ch'' które tam padło to wulgarne określenie penisa, lub członka.
Można też używać określenia ptaszek, a ptaszek to przecież orzeł :P
d) choć jakby spojrzeć na obrazek Ocwelota kto wie :P
e) nie, chyba starasz się być złośliwy

PS. Zauważam u Raidena nieumiejętność wyczucia intencji rozmówcy. Nie wiem czy to się zalicza pod jakąś dysfunkcję czy może jest skutkiem ubocznym spożycia jakiegoś podejrzanego środka, ale ujawnia się to już któryś raz.

Ciężko dokonać tego na taką odległość, a ten tajemniczy środek to gaz rozweselający
Snake_VR5
Jack the Ripper

Postprzez Osvelot » Pn paź 03, 11 09:57

Obrazek

/temat
Obrazek
Osvelot
Solidus Snake

Postprzez Soul » Pn paź 03, 11 14:39

Myślę, że nie ma co się kłócić. Ocwelot zakończył temat. W najlepszy możliwy sposób.
Soul
Predator

Postprzez Tidus93x » Pn paź 03, 11 15:53

Ocwelot napisał(a):Obrazek

/temat

Nic dodać nic ująć.
Seriously, http://mgs.gram.pl/forum/viewtopic.php?t=1439 i szafa gra.

Co do tematu, ja osobiście nie widzę powodu, dla którego jakiekolwiek aluzje do WTC miałyby kogokolwiek urazić. Z głodu i biedy umiera masę ludzi na świecie, a kawały o takich sprzedają się jak świeże bułeczki, a to bardziej ważny i na czasie temat IMO, niż atak sprzed wielu lat. Przeszłości się nie zmieni. Trzeba skupić się na tym co zmienić można - teraźniejszość i przyszłość.
Obrazek
Tidus93x
Jack the Ripper

Postprzez Snake_VR5 » Pn paź 03, 11 17:49

Tidus93x pytanie brzmi gdzie ty widzisz tu kłótnie ?

Tidus93x napisał(a):Co do tematu, ja osobiście nie widzę powodu, dla którego jakiekolwiek aluzje do WTC miałyby kogokolwiek urazić.

Ok twoje prywatne zdanie, choć myślę że Amerykanina patriotę by to uraziło. Tak samo jak Polaka patriotę uraziła by aluzja do Katynia, Smoleńska czy Auschwitz-Birkenau. Oczywiście jak pokazuje np serial Family Guy można śmiać się ze wszystkich i wszystkiego, tyle że dla jednych będzie to zabawne i autoironiczne a dla innych niesmaczne. Nie będę jednak wskazywał do której grupy się zaliczam, niemniej uważam że atak na WTC to tragedia która zmieniła świat i pozwoliłem sobie odnieść się prywatnie do obrazka Lazuli Lapis. Mój odbiór, moja sprawa. Co do tego że z głodu i biedy umiera masę ludzi na świecie, na drogach pewnie również. Tyle czy takie wydarzenie zmienia świat ? nie. Mówisz że kawały o tym sprzedają się jak świeże bułeczki, no i to tym bardziej jest dla mnie niemoralne i nienormalne. Natomiast zgodzę się z tym że trzeba się skupić na przyszłości.
Snake_VR5
Jack the Ripper

Powrót do Wieści z Zanzibaru