Okami-Okamiden

Moderator: GM

Okami-Okamiden

Postprzez SALADYN » Cz kwi 14, 11 19:44

Przy Okamiden wybór docelowej konsoli był bardzo trafny ze względu na jej specyfikę, unikatowy element Okami czyli malowanie nie może być już bardziej wygodny, gra nabrała dzięki temu większej intuicyjności w wykonywaniu postawionych przed nami zadań.
Szkoda tylko że nie pokuszono się o wyższy poziom trudności, owszem nie ma już uzupełniania konstelacji przez zwykłe machnięcie dwóch czy trzech kropek teraz trzeba obrysować kształt danego zwierzęcia w miarę dokładnie co jednak nie nastręcza większych problemów, na PS2 raczej by to nie przeszło.

Technicznie gra nie zachwyca, grafika jest znacznie uboższa i nie robi już takiego wrażenia jak w pierwowzorze choć to i tak pierwszoligowy tytuł na NDS, lokacji do zwiedzania jest zdecydowanie mniej i straciły sporo na rozmiarze a do tego są podzielone na kilka stref miedzy którym czeka nas loading, doczytują się także obiekty znajdujące się na planszy w której akurat jesteśmy co miejscami może irytować kiedy okazuje się że ominęliśmy jakiś skarb czy drzewo do ożywienia.

Gameplay identycznie jak w pierwowzorze opiera sie na eksploracji dostępnych miejscówek i pchaniu fabuły, warto jednak zbaczać z ustalonej ścieżki czy wracać do już zwiedzonych lokacji żeby wypełnić jakieś poboczne zadanie czy wykorzystać nową umiejętność do dostania się na wcześniej niedostępna półkę co owocuje całą masą znajdziek, dodatkowymi punktami doświadczenia albo gotówką na zakupy.
Poza znanym wachlarzem mocy jak panowanie nad wodą, ogniem czy stawianiem bomb do naszej dyspozycji dodano tylko dwie nowe umiejętności, magnetyzm i prowadzenie partnera.
Efekt magnetyzmu wywołujemy poprzez namalowanie litery U co powoduje przyciągnięcie do siebie niektórych metalowych elementów otoczenia jak kładki, drzwi czy kule, natomiast po namalowaniu tego samego znaku do góry nogami wywołujemy efekt odwrotny i przedmioty te odpychają sie nawzajem, technika ta przydaje się również podczas walki gdzie trzeba poskładać rozpadającego sie przeciwnika czy odepchnąć atak bossa.
Prowadzenie partnera z kolei polega na prostym wskazaniu mu gdzie ma sie udać, najczęściej trzeba to wykorzystać do wciśnięcia przycisku czy w kombinacji z "vine" przedostania się na jakąś półkę do której dostęp ma tylko nasz partner, trafia się również konieczność rozdzielenia podczas walki z bossem a wtedy trzeba uważać na kruche zdrowie kompana.
Partner to kolejna nowość w Nippon'ie który będzie nam pomagał zarówno w walce jak i eksploracji, na początku towarzyszy nam stary znajomy Issun jednak jest tylko wprowadzającym nas w meandry walki czy malowania, w pewnym momencie trafiamy na Kuni'ego przybranego syna Susano, chłopak nie jest zbyt odważny i nie ma żadnej specjalnej umiejętności za to wokół niego kręci się większość fabuły, Kuni jest także naszą nadzieją na kontynuacje.
W późniejszych etapach gry poznajemy jeszcze czterech partnerów, syrenkę Nanami, aktorkę Kagu, dziwacznego Kurow'a czy grubego Manpuku, każda z tych postaci spełnia inną rolę w historii a także pomaga nam swoimi unikatowymi umiejętnościami.
Nanami świetnie pływa więc dzięki niej żadna wodna przeszkoda nie stanowi problemu a w walce stanowi źródło tegoż żywiołu idealnego do studzenia co niektórych przeciwników, Kagu poza graniem w teatrze jest także Miko czyli medium widzącym niewidzialne kładki czy słabe punkty bossów, Kurow podobnie do Kuni'ego pełni ważna rolę w fabule gry jako jeden z rodaków Waki z Okami a poza tym bardzo przydaje sie jego umiejętność lewitacji, Manpuku dzięki swoim gabarytom potrafi bez uszczerbku na zdrowiu przeturlać sie po lodowych kolcach a do tego jest świetna kulą armatnią i źródłem ognia.

Fabuła jest bardzo "japońska" jeśli wiecie co mam na myśli, nie wszystkim może się przez to spodobać zwłaszcza jej zawiłość i wątki często szyte grubymi nićmi, za to nie mozna jej odmówić identycznego klimatu z pierwszej części osadzonego w Shintoistycznej mitologii doprawionego sporą dozą specyficznego japońskiego humoru sytuacyjnego.
Mocną stroną gry jest również ścieżka dźwiękowa, wracają stare utwory ale pojawiło sie też kilka nowych, świetny jest choćby ten który towarzyszy nam podczas zwiedzania chmury burzowej, właściwie cała ta lokacja to małe mistrzostwo świata szkoda tylko że nie jest zbyt rozległa.
No i na koniec jedna z największych wad Okami czyli te wnerwiające popiskiwania postaci jakoś tak nagle przestały mnie irytować, nie wiem czy tak to z balansowali że nie gwałciło to już moich uszu czy po prostu sie przyzwyczaiłem ale dla mnie to duży plus.

Okamiden to gra obowiązkowa dla każdego posiadacza DS'a, osoby znające pierwowzór a nie posiadające konsolki też z pewnością nie muszę przekonywać, całej reszcie polecam najpierw zagrać w Okami i sprawdzić czy gra mu podchodzi.
Ostatnio edytowano Pn paź 24, 11 10:42 przez SALADYN, łącznie edytowano 1 raz
SALADYN
I was made to fight. I AM a gun

Postprzez Lazuli Lapis » Pt kwi 15, 11 16:27

Whoa... dzięki wielkie za tak obszerny opis, teraz już wiem mniej więcej czego się spodziewać :P chyba będę w stanie znieść bez większych zgrzytów wymienione przez ciebie minusy
(a przynajmniej taką mam nadzieję).
Tylko coś mi się obiło o uszy że zdarzają się w dialogach błędy (literówki, "he" zamiast "she"), to prawda?
A, i jest tu coś na kształt stray beads z Okami? Na zebraniu ich wszystkich spędziłam chyba z 2x więcej czasu niż na przejściu samej gry, więc miło by było jakby i tutaj po ukończeniu przygody można się było jeszcze trochę zabawić.

SALADYN napisał(a):dodatkowymi punktami doświadczenia

masz na myśli praise?
Obrazek
Lazuli Lapis
The Inspector

Gram: BioShock, Mirror's Edge
Czytam: Fahrenheit 451

Postprzez SALADYN » Pt kwi 15, 11 16:44

Nie ma już zbierania korali do naszyjnika, zastąpiły je kawałki malowideł Issun'a jednak podobnie jak zwykłe skarby nie są one jakość szczególnie pochowane, no i jest ich tylko 50, po skończeniu gry okazało się że brakuje mi tylko trzech kawałków i była to raczej wina mojego pośpiechu, po prostu przegapiłem moment w którym juz nie można było sie wrócić do starych lokacji.
Literówek nie uświadczyłem bo aż taki pedant ze mnie nie jest żeby dokładnie czytać każdą linijkę dialogu.
I tak mam na myśli Praise, dostajemy je za ożywiane drzewek, usuwanie przeklętych stref, zdmuchiwanie latawców czy pomoc NPC.
SALADYN

Postprzez kALWa888 » Pn lip 18, 11 22:37

Pograłem sobie dzisiaj w pożyczoną od kumpla grę Okami na PS2. I jestem pod wielkim wrażeniem. Ta gra to coś wspaniałego. Bardzo mnie wciągnęła i pocieszyła me oko oraz ucho. Przyjemny gameplay. Przeszedłbym sobie całą, ale jutro oddaję. Nacieszę się na swoim egzemplarzu :)
Obrazek
Obrazek
kALWa888
Liquid Snake

Postprzez SALADYN » Pn lip 18, 11 22:57

U mnie w pobliskim auchan nówki chodzą po 39zł o ile mnie pamięć nie myli, także jak najbardziej warto.
SALADYN

Postprzez kALWa888 » Pn lip 18, 11 22:59

Hm, jak patrzyłem po sklepach typu ultima, psxextreme czy nawet allegro, najtańsza wychodziła za około 50zł bez przesyłki. Ale to i tak bardzo przystępna cena. W przyszłym miesiącu kupuje. Szkoda że nie zrobiłem tego wcześniej. Były tańsze.
Obrazek
Obrazek
kALWa888
Liquid Snake

Postprzez Lazuli Lapis » Pn lip 18, 11 23:00

No, dzięki reedycji można tą grę w normalnej cenie dostać... chociaż warta jest imo każdej ceny :P jak zdążę to w wakacje Okamiden też obbadam, w końcu by wypadało...
Obrazek
Lazuli Lapis
The Inspector

Postprzez kALWa888 » N paź 23, 11 18:39

A ja mam małe pytanko. Gra wydaje się naprawdę długa i rozbudowana jak na coś w rodzaju actionRPG. Ciekawi mnie jedna rzecz. Czy warto jest i czy to w ogóle możliwe za pierwszym przejściem zrobić 100%? Bo tak sobie biegam tu i tam i szukam tego i owego i jest bardzo fajnie. Ale niedawno dowiedziałem się, że po skończeniu gry jest coś takiego jak New Game+. Więc pewnie i tak nie opłaca mi się za pierwszym razem dobijac do 100%. I chyba odłożę sobie to na drugi raz. Gra wydaje się na tyle ciekawa, że jak na razie jestem przekonany, że sięgnę po nią drugi raz. No i jak dotąd mam przegrane około 25h, a procent raczej niewiele. Jestem teraz w tym mrocznym miasteczku, w którym w powietrzu wisi jakaś złowieszcza mgła sącząca się z posiadłości jakiegoś władcy. Przywrócilem rzekę i teraz idę na zatopiony statek pomóc tej całej służce królewny. Do konca gry dużo chyba nie brakuje. Bynajmniej sądząc po ilości zdobytych niebiańskich pędzli.
Obrazek
Obrazek
kALWa888
Liquid Snake

Postprzez Lazuli Lapis » N paź 23, 11 20:22

Możliwe jest za pierwszym razem nabić 100%. W NG+ na nowy zapis przechodzą wszystkie twoje osiągnięcia, praise, bestiariusz, lista zwierząt, ryb i skarbów, pieniądze i przedmioty- nie licząc kilku, które np. możesz kupić w dalszej części gry, ale posiadanie ich wcześniej mogłoby wprowadzić ingerencje do fabuły - za te trzeba bulić jeszcze raz. Szczerze mówiąc ja bym sobie na twoim miejscu tą zabawę odłożyła jednak na drugie podejście, bo czy nabijesz je za pierwszym, drugim czy piątym razem nie robi żadnej różnicy. Co do czasu gry... żebyś się nie zdziwił ;)
Obrazek
Lazuli Lapis
The Inspector

Postprzez SALADYN » Pn paź 24, 11 10:32

Za ukończenie gry z wszystkimi perłami dostajesz zrobiony z nich naszyjnik który zapewnia nieśmiertelność a przy okazji robienia 100% dostaniesz kilka ekstra skórek dla Amy (między innymi wszystkich Canine Warriors) więc tak po prawdzie to po zrobieniu sto procent nie ma nic ciekawego do zrobienia w grze poza ponownym poznawaniu fabuły.
Także ja bym wyciskał wszystkie soki od razu a ewentualny drugi raz zostawił na kiedy indziej.
SALADYN

Postprzez Lazuli Lapis » Pn paź 24, 11 18:04

Zawsze można jeszcze próbować znaleźć wszystkie skarby / nakarmić wszystkie zwierzęta na 100% (co łatwo zwalić jak się pominie pewien moment) no i złowić wszystkie ryby, bo to się nie liczy do 100% ale jednak gdzieś tam w grze siedzi. Mi do dzisiaj brakuje bodajże dwóch ryb, kilku skarbów że o zwierzętach nawet nie wspomnę bo je zawsze olewałam jakoś, trzeba będzie przysiąść kiedyś do tego... no chyba że ktoś nie jest aż takim maniakiem :icon_smile:
Obrazek
Lazuli Lapis
The Inspector

Postprzez SALADYN » Pn paź 24, 11 23:50

No ja nie jestem więc ryby sobie darowałem skoro żadnej korzyści z tego nie było a sama gra aż za długa, karmienie zwierząt robiłem po drodze i wyszło mi 100%.
SALADYN

Postprzez Gillian » Wt paź 25, 11 00:42

Że wam się chciało :D. Ja po 50h miałem trochę dosyć tej gry, po coś 55h skończyłem z 70-kilkoma procentami. Choć nie powiem, gdybym miał nieco więcej czasu to chętnie bym sięgnął jeszcze raz po tą grę, wszak 3 lata temu grałem i pamiętam tylko fragmenty. Choć z drugiej strony jakbym miał grać w taką "zeldę" to wolałbym ograć prawdziwą Zeldę - ot choćby Wind Wakera.
Gillian
Uber Big Boss

Postprzez kALWa888 » N kwi 15, 12 23:37

Ja jakoś niedługo zabiorę się za 100%. Do tej pory udało mi się zebrać kilka zwierząt na 100%, trochę stray beadów, większość ryb i skarbów no i dostałem jakąś galerię (za ponad 30h gry czy ileś tam), karmic transformery za 0 śmierci (S), zdobyty praise (S). Do poprawienia pozostaje mi ilość zdobytych pieniędzy i ilość zabitych wrogów. Poza tym, nie wiem czy w pełni zaliczyłem bestiary no i musiałbym jeszcze zdobyć resztę ruchów specjalnych i tych zwojów pomocniczych i informacyjnych.

Co do fabuły to bardzo podobała mi się końcówka gry, [spoiler]gdzie Issun niby pożegnał się z Amaterasu, a potem rozdawał "ulotki" namawiając jednocześnie wszystkich by się modlili. Tymczasem Ammy stracił juz wiarę w siebie i zgasło słońce. Niby taki prosty przekaz, ale napawający optymizmem.[/spoiler]
Obrazek
Obrazek
kALWa888
Liquid Snake

Postprzez Lazuli Lapis » Pn kwi 16, 12 19:34

A jej przypadkiem [spoiler]nie wymęczył po prostu ten Yami? Nie przypominam sobie, żeby straciła wiarę w siebie :P[/spoiler]
Właśnie, ja też muszę w końcu dozbierać tych kilka pierdółek co gdzieś tam jeszcze zalegają, bo przegrałam w to tyle godzin a tu wciąż dwóch czy trzech skarbów brakuje... chociaż z drugiej strony, zdawało mi się że wszystkie możliwe zakamarki przekopałam przy kompletowaniu stray beads, więc nie mam pojęcia gdzie tego teraz szukać :1
Obrazek
Lazuli Lapis
The Inspector

Postprzez kALWa888 » Pn kwi 16, 12 21:55

Ja to bardziej widziałem jako [spoiler]poddanie się czy coś w tym rodzaju, Ammy wyglądała tak jakby już miała dać sobie spokój, choć faktycznie Yami też ją wymęczył[/spoiler], tak czy siak scena przepiękna.
Obrazek
Obrazek
kALWa888
Liquid Snake

Postprzez SALADYN » Pn kwi 16, 12 22:33

Lazuli PSX Extreme w jednym z cyklicznych numerów ich poradnika stworzyło bardzo obszerny opis do Okami i zdaje sie była tam szczegółowa lista skarbów i pereł z ich dokładną lokalizacją.
Warto tam zajrzeć skoro przekopałaś już całą grę wzdłuż i wszerz.
SALADYN

Postprzez kALWa888 » Pn kwi 16, 12 22:36

Ja się najwyżej posłużę jakimś Gamespot czy cuś. A PSXE czasem są niezłe opisy, ale często trafiałem na niedopowiedzenia i nie są tak rozpisane jak powinny by zaliczyć grę na 100%. Przynajmniej w przypadku większości jRPGów
Obrazek
Obrazek
kALWa888
Liquid Snake

Postprzez Lazuli Lapis » Pn kwi 16, 12 22:39

Ee tam, sama znajdę :iconbiggrin: i tak znalazłam już w tej grze kilka miejscówek, w których nic nie było, ale były najwyraźniej ukryte dla satysfakcji że się je znalazło. Kurde, teraz to sobie smaku narobiłam żeby to przejść jeszcze raz od zera totalnie :P swoją drogą przypomniało mi się, że ostatnim razem jak przechodziłam na 100% to zrobiłam po ukończeniu fotki z podsumowania, i nawet je znalazłam:
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek

I zdawało mi się, że nabiłam to z rok temu, a tu się okazuje, że to z samego początku 2010 roku (i to na świętej pamięci Philipsie, który mi zdechł dwa razy podczas przechodzenia MGS1)... czyli po maturze definitywnie zabieram się za nowy save :]
Obrazek
Lazuli Lapis
The Inspector

Postprzez SALADYN » Pn kwi 16, 12 22:41

kALWa888 napisał(a):Ja się najwyżej posłużę jakimś Gamespot czy cuś. A PSXE czasem są niezłe opisy, ale często trafiałem na niedopowiedzenia i nie są tak rozpisane jak powinny by zaliczyć grę na 100%. Przynajmniej w przypadku większości jRPGów

Okami to akurat inny przypadek, sprawdź sam.
SALADYN

Postprzez Soul » Pn kwi 16, 12 23:50

FUK U LAŻULI.
Przez Ciebie muszę ZNOWU przejść Okami.
Ostatnio edytowano Wt kwi 17, 12 00:14 przez Soul, łącznie edytowano 1 raz
Soul
Predator

Postprzez Lazuli Lapis » Pn kwi 16, 12 23:59

To ty chcesz mi powiedzieć, że masz je od premiery i jeszcze nie przeszedłeś?... nawet tej spolszczonej wersji?...
Obrazek
Lazuli Lapis
The Inspector

Postprzez Soul » Wt kwi 17, 12 00:14

Przeszedłem. Całe i to dwa razy. Ale teraz chcę znowu przejść przez Ciebie.
Soul
Predator

Postprzez kALWa888 » Wt kwi 17, 12 00:26

Lazuli Lapis napisał(a):Ee tam, sama znajdę :iconbiggrin: i tak znalazłam już w tej grze kilka miejscówek, w których nic nie było, ale były najwyraźniej ukryte dla satysfakcji że się je znalazło. Kurde, teraz to sobie smaku narobiłam żeby to przejść jeszcze raz od zera totalnie :P swoją drogą przypomniało mi się, że ostatnim razem jak przechodziłam na 100% to zrobiłam po ukończeniu fotki z podsumowania, i nawet je znalazłam:
http://i448.photobucket.com/albums/qq21 ... okami1.jpg
http://i448.photobucket.com/albums/qq21 ... okami2.jpg
http://i448.photobucket.com/albums/qq21 ... okami3.jpg
http://i448.photobucket.com/albums/qq21 ... okami4.jpg

I zdawało mi się, że nabiłam to z rok temu, a tu się okazuje, że to z samego początku 2010 roku (i to na świętej pamięci Philipsie, który mi zdechł dwa razy podczas przechodzenia MGS1)... czyli po maturze definitywnie zabieram się za nowy save :]

Ale to ładnie wygląda. Też tak chcę ! :D
Obrazek
Obrazek
kALWa888
Liquid Snake

Re: Okami-Okamiden

Postprzez kALWa888 » Pt kwi 27, 12 23:02

Heh, po 20h gry mam już ponad 500 Demon Fangs. Łatwo się je zdobywa ;]
Obrazek
Obrazek
kALWa888
Liquid Snake

Postprzez kALWa888 » Śr maja 02, 12 01:41

Scena wejścia na Oni Island jest po prostu przepiękna. Artyzm leje się hektolitrami ;]. No i ta emocjonująca muzyka do tego. I jesdną z najpiękniejszych lokacji jakie widziałem w grach to Dragonians Palace. Muzyka też bardzo piękna tam przygrywa.
Obrazek
Obrazek
kALWa888
Liquid Snake

Postprzez SALADYN » Śr maja 02, 12 02:11

kALWa888 napisał(a): I jesdną z najpiękniejszych lokacji jakie widziałem w grach to Dragonians Palace. Muzyka też bardzo piękna tam przygrywa.

Burzowa chmurka z Okamiden bardziej przypadła mi do gustu.
SALADYN

Postprzez kALWa888 » Śr maja 02, 12 02:12

Niestety jeszcze nie miałem okazji zagrać w Okamiden. Ogólnie często spotykam się z opinią, ze jest dość znacznie gorsszy od Okami?
Obrazek
Obrazek
kALWa888
Liquid Snake

Postprzez SALADYN » Śr maja 02, 12 02:23

Nie ma co sie dziwić to w końcu gra na znacznie słabszym sprzęcie, choć i tak klasa sama w sobie i gra zdecydowanie warta uwagi.
SALADYN

Postprzez kALWa888 » Śr maja 02, 12 09:19

To dobrze, kiedys sobie sprawdze
Obrazek
Obrazek
kALWa888
Liquid Snake

Następna strona

Powrót do Gry i Konsole