Final Fantasy

Moderator: GM

Postprzez Gac666 » N mar 14, 10 02:07

Buahahahah... jaki żal.pl
Obrazek
Gac666
Big Boss

Postprzez Tidus93x » N mar 14, 10 10:09

No nieeee, to już jest kpina.
Sakaguchi-san wracaj, bo bez Ciebie FF zostanie telenowelą!
Obrazek
Tidus93x
Jack the Ripper

Postprzez Faja » N mar 14, 10 16:02

Tłajlajt co się dziwisz :D Przecież oni są w tematyce gier 20 lat do tyłu :D
What is a man? A miserable little pile of secrets! But enough talk... Have at you!
Faja
Big Boss

Postprzez ArecaS » So maja 08, 10 19:52

Tidus93x w temacie "Aktualnie grane" napisał(a):Ja tam jestem zakochany w dziesiątce (...) to jednak jest moja gra wszechczasów

Bez przesady. Niby ta fabuła jakoś najładniej się klei ze wszystkich FFek jakie przeszedłem, ma niesamowity klimat, system i na ten moment też jest moim faworytem, ale nazywanie go grą wszechczasów to lekkie przegięcie. Już lepiej wypadają obydwa Kingdom Heartsy, a że o klasykach na PSX (spoza serii FF) nie wspomnę (choć tu nie podam konkretnego przykładu, bo czekają dopiero na zaliczenie ;) ).

Tidus93x napisał(a):vide Yuna, ale w FFX-2 nadrabia

Sugerujesz, że zrobienie z dziewczyny, która od dzieciństwa jest pogodzona z tym, że musi poświęcić swoje życie za cały świat jakiejś superprzebojowej laski w modnym niepraktycznym stroju uzbrojonej w dwa pistolety było dobrym pomysłem? O_o Nie żebym coś do Ciebie miał z tego powodu, ale zmiana wizerunku Yuny jest na dość wysokim miejscu na mojej liście powodów, dla których w FFX-2 nie mam zamiaru grać.

Tidus93x napisał(a):W 9tkę nie grałem, więc nie wiem jak z nią.

Jak nie przeszkadza Ci klimat ze SNESowych części, to nie powinieneś się zawieźć - sporo humoru, ciekawe postacie, fajny (choć czasochłonny) system rozwoju postaci i najlepszy OST w serii. Dla mnie FFIX zawsze była najlepsza, ale na ranking będę mógł ją wciągnąć dopiero jak zobaczę outro. ;)

Tidus93x napisał(a):aczkolwiek po XII to z tą pierwszą cieniutko

FFXIII bym nie spisywał na straty jeszcze. Podobno bardzo podobna do FFX jeżeli chodzi o poprowadzenie fabuły i gameplay, więc nie jest źle. Do tego system walki wzorowany na Chrono Cross i historia, na którą fani nie narzekają zbyt często, w przeciwieństwie do wielkich opiniotwórczych serwisów i czasopism. Może nie być źle. Wszak dostajemy dokładne przeciwieństwo FFXII, które faktycznie budzi tylko uśmiech politowania, więc nie jest źle.
ArecaS
Miał 0 punktów w quizie

Postprzez uci » So maja 08, 10 22:23

FFIX już wkrótce zaliczy PSN więc będzie można nadrobić, ale przyznam że gierka sama w sobie jest świeta, powrót do klimatów z FF 1-5 nawet w stylu grafiki czy fabuła nadrabiają, choć z początku wielu odrzucał właśnie bajkowy klimat.

A co do outra dla mnie jedno z najlepszych w serii, pewnie przez ten nadmiar happy endów:P
uci
Uber Big Boss

Czytam: MGS:Guns of the Patrits - Project Itoh

Postprzez Tidus93x » N maja 23, 10 19:43

Zastanawiało was kiedyś, czemu SE zapowiedziało 2 gry z serii Fabula Nova Crystalis na PS3? Moja opinia jest taka, że z 13-stką chcieli poeksperymentować, zobaczyć jak zostanie przyjęta, a jak będą negatywne opinie, to w Versus się tego pozbędą :D. Sczwane.
Obrazek
Tidus93x
Jack the Ripper

Postprzez uci » N maja 23, 10 20:16

A nie mówili że do Fabula Nova Crystalis wymyślili takie universum że mogą w nim robić gry przez kilka lat?

A dwa vs. XIII nie zapowiadali przypadkiem jako takiego action rpg - "dorosłego" Kingdom Hearts
uci
Uber Big Boss

Postprzez ArecaS » N maja 23, 10 20:43

Chyba zapowiadali. Na pewno coś o grze akcji było. No i osoby zaangażowane w grę na to wskazują. Fajnie może wypaść. A z tymi eksperymentami to wątpię, bo po pierwsze, już zapowiedzieli, że takie elementy jak brak normalnych sklepów będą we wszystkich częściach, a dwa, pozostałe gry w momencie premiery XIII były już raczej zbyt zaawansowane by wprowadzać zmiany. Natomiast trza przyznać, że XIII z całego uniwersum taka jakaś najmniej kusząca się wydaje. Nawet Agito kroi się na ciekawszy tytuł z racji tego, że pewnie będzie miał jakieś sympatyczne multi (wnioskuję bo patencie z postaciami-klasami a la Before Crisis).
ArecaS
Miał 0 punktów w quizie

Postprzez Gillian » N maja 23, 10 20:58

Ostatnio ktoś z SE chlapnął, że Versus wcale takim excl na PS3 ma nie być. No ja mam nadzieję, że będzie to ciekawsze niż XIII, na którą tyle narzekają.

Poza tym z uniwersum FNC mają być trzy gry, jeszcze Agito na PSP.
Gillian
Uber Big Boss

Postprzez ArecaS » N maja 23, 10 21:34

twilite kid napisał(a):Ostatnio ktoś z SE chlapnął, że Versus wcale takim excl na PS3 ma nie być.

No to się wyjaśni na E3. ;) Ostatnia okazja na taką zapowiedź. Choć mam nadzieję, że jednak exem będzie. SE nie potrafi robić multiplatformowych gier dopóki konwersje nie powstają na przestrzeni minimum 5 lat... -_-' Lepiej by było, gdyby dopracowali ją na jedną konsolę, a nie szli na takie kompromisy jak z XIII.
ArecaS
Miał 0 punktów w quizie

Postprzez uci » N maja 23, 10 21:35

nie byłby to zły krok, Multiplatformy zarabiają więcej, co widać.

A z całej trylogii FNC czekam na versusa bo jednak wole action rpgi (A w kingdomy grało mi się przyjemnie) więc czekam z ciekawością.

Swoją drogą, skoro już jesteśmy przy plotkach, to ciekawe czy rzucą jakieś info o Dissidi 2 (ewentualnie innych grach bo podobno chcieli jeszcze trochę clouda wyeksploatować)
uci
Uber Big Boss

Postprzez ArecaS » N maja 23, 10 21:41

Dissidia 2... Mnie tam niezbyt obchodzi. ^^ Jedynka mnie kompletnie nie rusza. Takie niezdecydowane strasznie, a jako bijatyka zbyt płytkie. Jeżeli dwójka będzie lepsza, chętnie obadam. Jeżeli nie - trudno. Natomiast miejsce na Clouda mają świetne. Wszak Sepcio zapowiedział swój powrót (AC), a Genesis i Weiss (Czy Nero to był? Nie pamiętam.) też wg. outro do DoC powinni się jeszcze pojawić. Ot, byłaby okazja na taką małą apokalipsę. Natomiast osobiście wolałbym nie. Samo FFVII mistrzostwem nie jest, a kolejne tytuły w kompilacji tylko je pogrążają w moich oczach (nawet CC miał braki w kwestii klimatu)...
ArecaS
Miał 0 punktów w quizie

Postprzez Gillian » N maja 23, 10 22:56

ArecaS napisał(a): Lepiej by było, gdyby dopracowali ją na jedną konsolę, a nie szli na takie kompromisy jak z XIII.
Wiemy, że XIII powstawała na PS2, nawet grywalny kawałek kodu kiedyś ktoś gdzieś pokazał.

Problem z SE chyba jest taki, że to cholerne lenie, nieroby lub current-genowe beztalencia. Na razie narzekają tylko, że za dużo roboty przy tych grach mają. Dlatego XIII wygląda (ponoć) jak wygląda, a nie dlatego, że robili (w sumie nienajlepszą) konwersję.
Gillian
Uber Big Boss

Postprzez Tidus93x » N maja 23, 10 23:18

Dissidia 2, to by było coś. Jedynka mnie wciągnęła, fabuła była do bani, ale skopać Clouda Tidusem to bezcen :D. W 2-ce oczekiwałbym pozostałych z moich ulubionych postaci z uniwersum Fajnala (Kain, Genesis, Auron, czy nawet Weiss). Na PSP oczywiście (bo do PW sobie kupię :D)
Co do Versusa i action-RPG-a to nie jest to taki zły pomysł, byłoby to nowe spojrzenie na serię. Nie miałbym też nic przeciwko systemowi np. z Crisis Core.

Problem z SE chyba jest taki, że to cholerne lenie, nieroby lub current-genowe beztalencia

Smutna prawda, ale tak wygląda Square dzisiaj. Ich dzieła coraz bardziej odstają od reszty. Grunt, ze Koji jeszcze fason trzyma (pytanie na jak długo).

Inna sprawa - Compilation of FFVII - osobiście przeszedłem CC, DoCa i oglądnąłem AC i uważam, że już lepiej niech nie robią kontynuacji. AC to był pokaz efektów specjalnych, bez głębszego sensu. DoC i CC to już nie bardzo FFVII, wszak ten pierwszy to historia Vincenta, ten drugi Zacka i nijak ma się to do Clouda (oczywiście nawiązania są). Myślę, że niektórzy zbyt chcieli kontynuacji przygód blondasa (vide Zax z PSX Extreme), że takiego CC nie doceniają, bo opowiada nie o nim bezpośrednio. Dobrze się bawiłem przy DoC, kapitalnie przy CC (mój ulubiony tytuł na PSP), ale nie chciejmy dalszych kontynuacji, bo jeszcze wyjdzie z tego trzynastkowy potworek :P
Obrazek
Tidus93x
Jack the Ripper

Postprzez uci » Pn maja 24, 10 08:38

ja tam też się zaliczam do fanów Dissidi - ponad 100 nabitych godzin robi swoje :)
osobiście mam nadzieje że dorzucą do dwójki Tifę lub Zella (albo kogoś walczącego pięchami) no i Lighting z 13stki, co do reszty wystarczy poprawić troche grafikę, dodać kilka nowych ciosów, broni i sprzętu i jak dla mnie wystarczy.

Co do przygód Clouda, z tego co mówi się w plotkach i wywiadach z SE nie chodzi im tyle o kontynuacje FF (choć po FF7AC i DoC jest na to miejsce) a raczej "inne" tytuły z blondasem w roli gł. lub pobocznej.
uci
Uber Big Boss

Postprzez ArecaS » Pn maja 24, 10 14:35

uci napisał(a):dodać kilka nowych ciosów

Taa... "Kilka"... Jak nie dadzą po kilkanaście ciosów, które dana postać może naraz używać w jednej walce, to ja podziękuję. Naprawdę, gra wygląda ciekawie, ale tak się porozwodzili nad tymi elementami RPG, że sama bijatyka jest płytka jak diabli...
ArecaS
Miał 0 punktów w quizie

Postprzez uci » Pn maja 24, 10 16:32

kilka to mam na myśli 3-4 więcej, bo jak na typowy "mangowy" fighter i tak jest całkiem dobrze, i choć z początku wydaje się że ciosów jest mało, po rozkręceniu jest tego znacznie więcej, a na lvl. 100 i wyżej to już trzeba myśleć taktycznie i kombinacjami blok/unik, a z samych ciosów używa się już max 2-3 wymasterowanych i połaczonych w combo.
Ale na pewno płytka ta gierka nie jest.
uci
Uber Big Boss

Postprzez ArecaS » Pn maja 24, 10 17:01

Ale miałaby być teoretycznie bardziej bijatyką niż RPG. A bijatyka, w której trzeba spamować (cyt. "a z samych ciosów używa się już max 2-3 wymasterowanych i połaczonych w combo"). Natomiast jeżeli tak miało być, no to cóż - SE gratulujemy niezdecydowania. Osobiście wolałbym stricte bijatykę niż robienie RPG z czegoś, co już na starcie jest przegrane, bo nie ma do tego predyspozycji. Acz jeżeli trafili w jakąś niszę, mają farta. Dla mnie mogli by się bardziej na swoim starym dobrym Ehrgeizie wzorować.
ArecaS
Miał 0 punktów w quizie

Postprzez Operator » Pn maja 24, 10 17:14

ArecaS napisał(a):(wnioskuję bo patencie z postaciami-klasami a la Before Crisis).

Ekhem... Nie żebym się czepiał, ale nie chodziło Ci o Crisis Core przypadkiem? Oraz - czy tam w ogóle dało się zmienić postać z Zack'a na jakąś inną? (Nie grałem, więc nie wiem...)
Jak już mają robić tego Versusa to żeby przeciwników było widać przed walką, a nie jak w KH (wyjątkiem jest Chain of Memories), że wywalało graczowi z przestrzeni międzyplanetarnej przeciwników.

A tak btw. Kończę Trigger'a i mam do Was zapytanie - warto kupić Cross'a? Nawet pomimo faktu, że nie mam przerobionej konsoli i musiałbym się męczyć ze swap magic, albo emulacją?
Operator
Laughing Octopus

Gram: USOSweb

Postprzez ArecaS » Pn maja 24, 10 17:29

Operator napisał(a):Ekhem... Nie żebym się czepiał, ale nie chodziło Ci o Crisis Core przypadkiem? Oraz - czy tam w ogóle dało się zmienić postać z Zack'a na jakąś inną? (Nie grałem, więc nie wiem...)

Nie, nie chodziło:
http://en.wikipedia.org/wiki/Before_Cri ... antasy_VII

Operator napisał(a):A tak btw. Kończę Trigger'a i mam do Was zapytanie - warto kupić Cross'a? Nawet pomimo faktu, że nie mam przerobionej konsoli i musiałbym się męczyć ze swap magic, albo emulacją?

Tak, ponieważ Cross bije na głowę Triggera, przynajmniej według mnie. Jak się wstrzymasz ze 2 tygodnie jeszcze, to podam w "Zaliczone tytuły" powody. ;) Sęk tylko w tym, że SM nie odpala gier z PSX, a CC jeden tylko emulator obsługuje tak w miarę bez problemu (PSXeven).
Ostatnio edytowano Pn maja 24, 10 18:07 przez ArecaS, łącznie edytowano 1 raz
ArecaS
Miał 0 punktów w quizie

Postprzez Gillian » Pn maja 24, 10 17:42

Myślę, że dla tej gry warto by nawet kupić szaraka. Ja swojego wyrwałem kiedyś za 50zł, a hula jak trza, jakby sie uprzeć to taniej wyczaisz jakiegoś bez pada, bo DS2 radzi sobie z PSXem.
I nie trzeba się męczyć z odpaleniem NTSC na PS2.
Gillian
Uber Big Boss

Postprzez uci » Pn maja 24, 10 18:09

Ja mam do niej odwrotne odczucia, CC był jedym z tych RPGów w które zmuszałem się do grania, dopiero od połowy coś w niej ruszyło, ale jednak do Triggera się nie umywa.

Wracając do dyskusji o Dissidii, wiadomo końcowo wyszedł im versusowy action RPG, zamiast bijatyki, ale ma to swoje plusy, gra jest szybka, bo pod koniec tak na prawdę cała walka polega już na odpowiednim trafieniu, kontrach i blokach, no i co najważniejsze noszonym sprzęcie, summonie i konfiguracji pierścionków, bo walki rozgrywają się w 2-3 hity z komputerem, z ludzkim graczem jest na szczęście trudniej.

Mimo tego też jest długa - mam wymasterowane 4 postacie, 1 specjalną bronią, zaliczoną fabułę (wszystkimi postaciami podstawę i jedną pozostałe epizody) i zajęło mi to ledwo 100 godzin, a zostało mi jeszcze całkiem sporo do odblokowania, odkrycia i wymasterowania.
uci
Uber Big Boss

Postprzez Pabian01 » Pn maja 24, 10 20:13

twilite kid napisał(a):Ostatnio ktoś z SE chlapnął, że Versus wcale takim excl na PS3 ma nie być. No ja mam nadzieję, że będzie to ciekawsze niż XIII, na którą tyle narzekają.

Ostatnio także ktoś to zdementował z SE.

Tidus93x napisał(a):Compilation of FFVII - osobiście przeszedłem CC, DoCa i oglądnąłem AC

To jest wszystko co podchodzi pod 7 ? Bo chciałbym się poznać tą historię. Wiem, że jest jeszcze Before Crisis, ale wyszedł tylko na komórki w Japonii z tego co wiem :/ DoC raczej odpuszczę z tego wszystkiego.
Priority my butt
Pabian01
Jack the Ripper

Postprzez Tidus93x » Pn maja 24, 10 20:25

To jest wszystko co podchodzi pod 7 ?

Owszem.
-Before Crisis- (Mobile Phone) to prequel do 7-demki, ukazany z perspektywy Turksów
-Crisis Core- (PSP) prequel ukazany z perspektywy Zacka
-Advent Children- (DVD/Blu-Ray) sequel, ukazuje bandę z FFVII i powrót Sephirotha
-Dirge of Cerberus- (PS2) sequel, ukazuje szczegóły historii Vincenta oraz jego nowe dzieje z jego perspektywy
Obrazek
Tidus93x
Jack the Ripper

Postprzez uci » Pn maja 24, 10 21:12

zapomniałeś o last order - Anime które ukazuje na przemian fragmenty z Nibelheim i podczas ucieczki Zack'a i Clouda, ale prócz kilku smaczków do CC to nic ważnego.
uci
Uber Big Boss

Postprzez Tidus93x » Pn maja 24, 10 21:40

Fakt. Mi osobiście przypadł do gustu, lubię anime, ale niestety nic nowego nie wnosi, poza kilkoma nowymi scenami Zack vs cienkie bolki z ShinRa.
Obrazek
Tidus93x
Jack the Ripper

Postprzez uci » Pn maja 24, 10 21:41

i skrzynka listow aeris
uci
Uber Big Boss

Postprzez Tidus93x » Pn maja 24, 10 21:46

Z Crisisa, wypowiedź Tsenga: "I've got letters for Zack. 88 of them" - wtedy to myślałem, że z łóżka spadnę XD. Miała dziewczyna cierpliwość.
Obrazek
Tidus93x
Jack the Ripper

Postprzez Operator » Cz maja 27, 10 20:03

A tak btw. kilka dni temu (Edyta: A dokładniej wczoraj...) FF IX wyszło na europejskim PSS. Już ktoś ściągnął?
Operator
Laughing Octopus

Gram: USOSweb

Postprzez ArecaS » Cz maja 27, 10 22:05

Hmm... Ja mam przerobioną swoją kopię z PSX, liczy się? ^^
ArecaS
Miał 0 punktów w quizie

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Gry i Konsole